Kimya Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Kimya mühendisliği maaş ve iş olanakları hakkında bilgi almak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Eğer kariyerinizi bu yönde ilerlemek istiyorsanız yazımızı okumanız fayda var.
Temel mühendislik bilimlerinden birinde okumak isterseniz kimya mühendisliği tam da aradığınız iş olanaklarını size sunabilir. Kimya mühendisliği maaş ve iş olanakları hakkında bilgi vermek için bu yazımızı derledik. Bu kapsamda iş olanakları ve maaşları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Şimdi ‘Kimya mühendisliği nedir? İş olanakları nelerdir?’ ona bakalım.
Yazıda Neler Var?
Kimya Mühendisliği Nedir?
Mühendisliğin temel bilim dinamikleri arasında yer alan kimya mühendisliği, bir temel mühendislik dalıdır. Makine, inşaat ve elektrik mühendisliğinin yanında yer alan kimya mühendisliği, 4 temel mühendislikten biridir. Bu mühendislik dalında öğrenciler maddelerin kimyasal yapıları hakkında bilgi edinir. Ayrıca bir fabrikanın üretim kısmının nasıl yönetilmesi gerektiğini en iyi şekilde öğrenirler. Bölümde okuyan ve mezun olanların en sık merak edip araştırdığı konular, kimya mühendisliği maaş ve iş olanaklarıdır.
Kimya Mühendisliğinin Çalışma Alanları
Fizik, kimya, biyoloji, matematik ve ekonomi gibi disiplinleri kullanarak ham maddeleri değerli ürünlere dönüştürmek için endüstriyel proseslerden yararlanan bir mühendislik alanıdır. Bu alanda tasarım, araştırma, deney, geliştirme, üretim, ham madde işleme, taşıma ve yönetim işlemleriyle kimya mühendisleri sorumludur.
Bu meslekte tasarım aşamasından yönetici pozisyonuna kadar çok geniş çalışma alanı bulunur. Bu bağlamda kimya mühendisliği maaş ve iş pozisyonu da değişmektedir. Özetlemek gerekirse bu mühendislik, kimya ve fizik gibi temel bilimleri doğal ve deneysel yöntemlerle; biyoloji, mikrobiyoloji ve biyokimya gibi yaşam bilimlerini birleştirir. Kısacası kimya mühendisliği deneysel bilimler ve yaşam bilimleriyle disipliner bir çalışma yürütür.
Endüstriyel sektörde kimya mühendisliği oldukça önem arz eder. Kimya mühendisliği, süreç yani proses mühendisliği olarak da bilinir. Bu alanda eğitim alacaksanız ya da alıyorsanız üretim zincirinde kritik bir konumda olacağınızı bilmelisiniz. Kimya mühendisleri, bütün diğer mühendislik ve temel bilimlerle iş birliği içerisindedir. Ayrıca kimya mühendisliği maaş konusu kapsamında şunu belirtelim. Bu meslek sahipleri üretim faaliyeti gösteren tüm işletmelerde görev alabilir.
Kimya Mühendisliğinde İş Olanakları
Boya, ilaç, gıda ve kozmetik alanında kimya mühendisi olarak aktif rol alabilirsiniz. Ancak kimya mühendisi olarak çalışma alanınız sadece bunlarla sınırlı değildir. Kimya mühendisi olarak iş arama sürecinde sizin mesleki bilgilerinizin işletmeler nezdinde oldukça önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu bağlamda mesleki bilgi ve sorumluluğunuzun fazla olması sayesinde geniş istihdam olanağı sunulmaktadır.
İş olanakları konusunda maaşa göre bir planlama yapmak isterseniz, size detay vermeye devam edelim. Öncelikle kimya mühendisliği maaş ve iş olanakları, sektöre göre değişiklik göstermektedir. AR-GE departmanları, kimya mühendisleri için oldukça yüksek iş olanağı sunan bir alandır. Bunun haricinde ham maddelerin kimyasal ve fiziksel reaksiyonlarının incelenmesini de mühendisler yapar. Herhangi bir kimyasal maddenin daha kullanışlı hale getirilmesi ve en işlevsel halinin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu kapsamda bu görevleri geliştirmek ve ekonomik biçimde uygulamak ise mesleğin amaçları arasında yer almaktadır.
Kimya Mühendisleri Ne İş Yapar?
Kimya mühendisliği mezunu iseniz 4 yıllık lisans eğitiminden sonra mesleğinizi icra etmeye başlayabilirsiniz. Bu bölümden mezun olduktan sonra çok geniş iş olanağınız bulunmaktadır. Dolayısıyla bu mesleğin maaş aralığı da buna göre değişmektedir. Kimya mühendisliği maaş konusuna geçmeden önce iş olanaklarına bakalım.
AR-GE laboratuvarları, havacılık sektörü, savunma sanayisi, uzay araştırmaları gibi alanlarda görev alabilirsiniz. İstihdam edilme olanağınızı arttırmak için kimya biliminin diğer bilimlerle olan ilişkisini iyi analiz edip bu yönde teorik bilginizi geliştirebilirsiniz. Sonuç olarak iş yaşamında var olan mevcut kimyasal ham maddenin daha kullanışlı hale dönüştürülmesinde çalışmalar yapacaksınız.
Üretim devamlılığı açısından tüm AR-GE çalışmalarında siz kimya mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda üretim kalitesi ve devamlılığı için önem arz eden bir branştır. Kapsamlı bir branş olan kimya mühendisliği maaş, görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir:
- Mevcut olan ham madde ve kimyasal maddelerin daha dayanıklı bir forma dönüştürülmesini sağlar.
- AR-GE laboratuvarlarında bu ham maddeleri geliştirir.
- İş sağlığı ve güvenliği konusunda destek sunar.
- Yenilikçi ham maddeleri verimli şekilde ortaya koyar.
- Çalışma süreçleri kapsamında yeni verileri toplayıp, değerlendirir. Ayrıca analiz edilerek rapor sunar.
- Üretim süreçlerinde ortaya çıkan tüm sorunları tespit edip çözümler.
Belirttiğimiz bu görevler kimya mühendislerinin temel çalışmaları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla bu görev tanımlarına eklemeler yapmak mümkündür.
Kimya Mühendisi Maaş
Bir kimya mühendisinin maaşı; yeni mezun olması ve meslek tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Tüm mühendislik bölümlerinde olduğu gibi kimya mühendisliğinde de özellikle özel sektör maaşları mesleki tecrübeyle doğru orantılıdır. Kimya mühendisliği maaş koşullarını belirleyen kriterler aşağıdaki gibidir:
- Bilgi birikimi,
- Görev yapılan sektör,
- Lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimine sahip olmak,
- Mesleki tecrübe,
- Çalışma koşulları,
- Teorik ve pratik bilgi kapasitesi,
- Çalışılan kurumun kar hacmi, büyüklüğü,
- Görev tanımı ve iş pozisyonu maaş miktarında etkilidir.
Özel sektörde tecrübe ve iş pozisyonunuza göre maaş aralıkları ise şu şekildedir.
- Yeni mezun bir kimya mühendisinin maaşı: 5500 TL,
- Ortalama yeni mezun maaşı: 8250 TL ve 10.500 TL arasındadır.
- Kıdemli bir kimya mühendisi ise: Ortalama 10.500 TL ila 11.750 TL arasında maaş alabilir.
- Meslek yetkinliğine göre uzman kimya mühendisinin maaşı: 10.400 TL 13.950 TL arasındadır.
Genellikle bu mühendisliği okuyanlar yüksek lisans eğitimlerini tamamlarlar. Yüksek kimya mühendisliği maaş aralığı ise aşağıdaki gibidir.
- En düşük maaşı: 5.760 TL,
- Ortalama maaşı 13.500 TL
- En yüksek maaşı ise 26.540 TL’dir.
Bu belirttiğimiz rakamlar firmaya, kişisel yetkinlikler ve mesleki tecrübeye göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte ortalama olarak verilen maaşlar genel olarak sıklıkla karşılaşılan maaş miktarıdır.
TMMOB (Türk Mühendisler Odaları Birliği) 2022 yılı için brüt maaşı çok merak ediliyor. Meslek özlük haklarının sağlandığı oda birliği tarafından asgari ücret 7.850 TL olarak belirlenmiştir. Oda tarafından belirlenen brüt asgari ücret ise aylık yaklaşık net 6.108 TL ücrete karşılık gelmektedir. Kamu sektöründe çalışmak isteyen bir kimya mühendisinin aylık maaş aralığı ise şu şekildedir.
- En düşük: 9.707 TL
- En yüksek: 16.205 TL
Kamu kurumlarında 1/4 dereceye sahip olan kimya mühendisliği maaş rakamı yaklaşık 16.205 TL olarak belirlenmiştir. Ancak kamu veya özel sektörde meslekte geçirilen yıl oldukça önemlidir. Ayrıca yüksek lisans veya doktora yapan bir yüksek kimya mühendisi daha yüksek maaş almaktadır.
Kimya Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Bilgisayar Mühendisliği Maaş ve İş İmkanları yazımıza da göz atabilirsiniz.