Eğitim

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez, hem ruhsal hem de zihinsel açıdan pek çok yararı bulunmaktadır. Bunların arasında düşünme gelişimi, hafızayı sağlamlaştırmaya, yaratıcı düşünmeye sevk etmesi gibi pek çok yararı bulunmaktadır. Bu yazımızda sizelere bunlardan bahsedeceğiz.

Kitap okumak, okuyana birçok fayda sağlar, bunu herkes bilir. Fakat kimse, kitap okumanın nicel yararlarından bahsetmemektedir. Bu içerikte size, kitap okumanın rakamlarla ne kadar fayda sağlayabileceğinizi net bir şekilde söyleyeceğiz.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap Okumak Alanınızda Uzmanlaşmanızı Sağlar

Kendi alanında 1000 kitap okursan, o alanda uzmanlaşırsın denilir. Bu söz boş bir söz değildir. Eğer gerçekten mesleğiniz ile ilgili 1000 kitap okursanız, o mesleğin icrası ile ilgili bilinmeyen pek çok bilgiyi alır ve öğrenirsiniz. Bu sayede dünya standartlarında bir insan oluverirsiniz. Kitap okumak, alanınızda uzmanlaşmanız açısından önemli bir bilgi kaynağı olarak görev yapar.

Çok Yönlü Düşünme Yeteneği Geliştirir

Örneğin size birisi, x ülkenin ekonomisi iyi mi diye sorduğunda, iyi veya kötü cevabı vermenin yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat ‘’ hangi açıdan’’ diye soran biri, çok yönlü düşünme yeteneğine sahip demektir. Çünkü o ülkede gıda ucuz olabilir, ama ulaşım pahalı olabilir, araç fiyatları çok ucuz olabilir, ancak benzin pahalı olabilir. Yani tek bir yönden, tek bir cevap vermek hiçbir zaman yeterli değildir ve bu beceriye çokça okuyarak sahip olabilirsiniz.

Vakit Geçirmek İçin Harika bir Araç

Günde 30 dakika kitap okumak için vakit ayırmak müthiş bir zaman dilimidir. Eğer kendinize ayıracak güzel bir vakit istiyorsanız, kitap okumak sizi bu konuda tatmin eder.

Kişisel Gelişim İçin Mükemmel Bir Kaynak

Farklı kültürler, farklı deneyimler edinmek harika bir olaydır. Bunu kitaplarda bulabilirsiniz. Bir ülkenin tarihi, kültürünü öğrenmek için, o ülke ile alakalı kitaplar okuyabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Kişisel gelişiminizi sağlamak için mükkemel bir kaynaktır.

Düşünmeye Sevk Eder

Kitap okumak, insanları düşünmeye sevk eden muhteşem bir araçtır. Sürekli olarak düşünmek, fakat sığ bir bakış açısından ziyade, olayları genel hatlarıyla detaylı olarak algılayabilmek, farklı pencerelerden bakabilmek gibi faydalar sunar. Kitap okuyan insanlar, kişilerden ziyade olaylarla ilgilenmeye başlar. Düzenli okuma, sürekli olarak sizi motive eder ve düşünce yapınızı değiştirir.

Zihinsel Hastalıklara Karşı Korur

Pek çok nöroloji uzmanı, kitap okumanın zihinsel hastalıkları önlediğini ve gelişme riskini düşürdüğünü söylüyor. 65 yaş üzerindeki her 100 bireyden 8’i Alzheimer hastasıdır. Dolayısıyla, genç yaşlarda kitap okumaya başlamak, ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi zihin hastalıklarına yakalanmanızı büyük oranda engelleyecek veya ihtimalini düşürecektir.

Yaratıcılığı Artırır

Kitap okuyan kişi, okuduğu şeyi kafasında hayal eder ve zamanla hayalleri daha da detaylanır. Bu sayede kişinin yaratıcılık seviyesi maksimuma çıkar. Eğer sizlerde yaratıcılığınızı artırmak istiyorsanız, düzenli kitap okumaya gayret edin.

Belirli bir Alanda Konuşabilme Potansiyeli

Örneğin ekonomi alanında 20-30 kitap okuduysanız, o alanla ilgili rahatlıkla konuşabileceğiniz anlamına gelir. Her ne kadar uzmanlık seviyesine sahip olamasanızda, sohbet edebilme şansı bulursunuz. Tabi sohbetlerin seviyesi görece daha yüksektir, yoksa herkes ekonomi konuşabilir.

Stresi Önler

Düzenli okuma yapmak, stresinizin ciddi oranda azalmasını sağlayacaktır. Kitap okuma alışkanlığı edinmeyi asla ihmal etmeyiniz. En az spor yapmak kadar stres azaltıcı etkisi olan kitap okuma eylemi, zamanla depresyon gibi hastalıkların oluşma potansiyelini de düşürür.

Uzun Vadede Muazzam Bir Kitaplığa Sahip Olma Şansı

Günde 10 sayfa okuma yapmak çok az gibi görünür. Fakat 6 ayda yaklaşık 9 kitap, yılda ise 18 kitap eder. 10 yılda 180 kitap, 20 yılda 360 kitap, 30 yılda ise 480 kitaplık bir kütüphaneniz olur. 30 yıl içerisinde, bir duvarın tamamını kaplayacak kadar geniş bir kitap rafına sahip olacaksınız.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? yazımızı beğendiyseniz Eğitim kategorimize göz atmayı unutmayınız.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu