Eğitim

Kitapların Çocuğun Gelişimine Etkisi Nedir?

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi azımsanamaz ölçüde büyüktür. Kitaplar sayesinde çocuklar, hayallerinde bilinmeyen diyarlara yolculuk ederler. Çocukluk zamanınızdan itibaren kitap okumayı köklü bir alışkanlık kurarak sağlamışsanız eğer, kendinize büyük bir yarar sağlamışsınız demektir. Beynimizde 10 milyardan fazla sinir hücresi vardır, 10 bin hücre ise birbirleriyle bağlantı kurar. Okuyarak bu bağlantıları geliştirebilirsiniz.

Çocukların; duygusal, sosyal, bedensel ve zihinsel gelişimleri genel olarak 6 yaşına kadar sürer. Bu yaşlarda verdiğiniz eğitimler çocuğa büyük oranda sirayet eder. Çocuklar için kitap okuma alışkanlığını da bu dönemde kurabilirsiniz. Küçük yaşta edinilen olumlu alıştırmalar, kişi büyürken her konuda yarar sağlar. Kitap alışkanlığıyla ise çocukların ufku genişler ve hayata farklı pencerelerden bakabilme imkânı yakalar.

Kitapların Çocuklara Yararları

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi üzerinde detaylı bir şekilde ilerleyelim. Çocuklar kitaplar ile başka insanların; yaşamlarını, olaylar karşısındaki duygularını ve davranışlarını anlayarak yorumlarlar. Kitaplar çocukları hayattaki; doğum, ölüm, hastalık, felaket, iyilik ve fedakârlık gibi hayat gerçeklerine hazırlar. Kitaplar çocukların dil gelişimine, algı gelişimine ve eleştiri yeteneklerine büyük oranda katkı sağlar. Genel olarak kitaplar çocukların;

  • Başkalarını anlamasına yardımcı olur.
  • İletişimi becerilerini kolaylaştırır.
  • Empati yeteneğini arttırır.
  • Karar verme mekanizmasını geliştirir.
  • Yaşamı sevdirir.
  • Kelime hazinesi ve bilgi dağarcığını genişletir.
  • Genel kültürü arttırır.
  • Kendine güveni getirir.
  • Yaratıcılığını arttırır.
  • Sorun çözüm yöntemlerini ve hayal gücünü geliştirir.

Kitap Alışkanlığında Ebeveyn ve Çocuk

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Bununla beraber her yaş grubuna özel kitap okuma alışkanlığı bulunur. Beyniniz okuyarak güçlenip beslendiği için okumanın yeri ve zamanı yoktur. Çocukların alışkanlıkları küçük yaşlarda edinilir. Anne ve baba ile beraber kitap okumak çocuk için son derece önemlidir.

Beraber kitap okuma alışkanlığı ile ebeveyn ve çocuklar arasındaki bağ daha da güçlenir. Çocukların hayatında kitapların büyük oranda yer edinilmesi için çocuklarla birlikte kitap okumak oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli kitap okumanız durumunda beyniniz dinçlik kazanır. Peki kitap okumak sizi zeki yapar mı? Evet kitap okumak sizi zeki yapar. Deney ve gözlemler ile de bu durumlar bilim adamları tarafından ispatlanmıştır.

Her Yaş İçin Özel Olarak Okunacak Kitaplar

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi için farklı yaş gruplarına göre muamele etmeniz gerekir. 0-3 yaş aralığındaki çocuklara büyük resimli düşündürücü ve duygusal hitap eden kitaplar okutabilirsiniz. Kısa ve öz yazılı kitapları tercih edebilirsiniz. Hayvan ve doğa seslerini yansıtan yerleri kısa tutarak çocuklarınızın dikkatinin dağılmasına engel olabilirsiniz.

3 ile 6 yaş aralığındaki dönem çocuklarınıza; masallar, tekerlemeler ve görüntülü hikayeler okuyabilirsiniz. Bu dönemdeki çocuklar, tekrarları sever ve aynı hikayeleri tekrar tekrar okumanızı veya özetlemenizi isterler. Bu dönemdeki çocuklar kitapları çok sever. Okul döneminde ki çocuklar ise kahramanlı çocuk hikayelerini bayılırlar. Ayrıca çocuklar kitap okuyarak beyinlerinde yeni nöron bağlantıları oluşturur.

Ergenlik Çağına Geçiş Süresindeki Kitap Alışkanlıkları

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi her yaşa göre farklılık gösterir. Çocukların 10 yaşından sonra ilgi alanları değişir. Bu yaşlarda biyografi, tarihi eserler, macera ve mizah konularına ilgi duymaya başlarlar. Okul çağında da resimli kitaplar tercih edilebilir. Ergenlik döneminde ise çocuklarda entelektüellik artar. Öyküler, romanlar, gazeteler, dergiler, yetişkin edebiyatı ve aşk öyküleri gibi kitaplar ilgi alanlarına girer.

Sizin çocuklarınızın tüm süreçlerinde yapacağınız şey onlara doğru kitap yönlendirmesi yapmak olacaktır. Yanlış bilgi birikimiyle büyüyen çocuğun beyni ilerleyen yaşlarda sıkıntı oluşturacaktır. Hafızada gereksiz bilgiler yer edindiği için derslerinde de başarısızlıklar görülebilir. Bilgilendirici ve aydınlatıcı metinlerle oluşturulan kitaplar çocuklarınız için hazine niteliğinde olacaktır. Çocuklarınızın odasında mutlaka bir kütüphane bulundurmalısınız.

Aydınlık Gelecek İçin Kitap Okumak

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi zamanı kaliteli bir şekilde anlamlı olarak harcamanızı sağlar. Kitap çocuklara eğlenceli anlar yaşatarak onlara canlılık katar. Çocuklar duydukları veya okudukları metinleri yorumlayarak anlama becerilerini geliştirirler. Aynı zamanda çocuklar kitap okuyarak stres ve kaygı hislerini ortadan kaldırırlar. Çocuklar kitaplar sayesinde kelime dar ağacını da geliştirerek iyi ve etkili sözlü beceriler kazanırlar.

Çocuklar erken yaşta okuryazarlığa başlayarak hayatlarında çok yönlü gelişim sağlarlar. Düzenli kitap okuyan çocuk, duyduklarını sorma ve güzel konuşma yeteneği gösterirler. Çocuklar ana dillerini, tüm olanaklarıyla doğru ve güzel bir şekilde kullanabilir. Ayrıca kişiliklerini geliştirerek çeşitli sanatlara da ilgi duymaya başlarlar. Soyut kavramları daha hızlı öğrenerek gelişim süreçlerinin her aşamasında birçok avantaj kazanırlar.

Kitapların Çocuklar Gelişimine Etkisi

Kitapların çocuğun gelişimine etkisi için çocuğunuzun okuma alışkanlığını üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Her devlet kendi toplumunda okuma kültürünü yerleştirerek kitap sevgisinin arttırmasına zemin hazırlaması gerekir. Kitap okumayan bir toplum hem cahil kalır hem de insani duygularını yavaş yavaş yitirir. Bununla beraber güzel ahlakın yaygınlaştırılması, kültür ve medeniyetlerin tanıtılması için güvenilir kitaplara da ihtiyaç vardır.

Günlük ortalama 250 sayfa okursanız ve çocuğunuzda bu okumanıza katılırsa aileniz için büyük yararlı bir iş yapmış olursunuz. Aynı bu yöntem ile tüm toplum kitap okuma alışkanlığını üst seviyelere çıkararak ülkesi için aydınlık bir gelecek oluşturur. Yatmadan önce kitap okursanız eğer beyniniz bu duruma alışır. Her kitap okumadan sonra uykuya geçmek kolay olur.

Kitapların Çocuğun Gelişimine Etkisi Nedir? yazımız ilginizi çektiyse Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu