Konservatuvar Nedir? Konservatuvara Nasıl Girilir?

Konservatuvar nedir, nasıl girilir, bölümde yer alan alanlar nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilir ve hayalinizdeki mesleği daha kapasamlı öğrenebileceksiniz. Bu bölüm için iş imkanlarını ve nasıl hazırlanılması gerektiğini ayrıca kaç sene sürdüğünü de detaylarımızda görebilirsiniz. Ama öncelikle işin temelinde başlayalım ve konservatuvar nedir sorusunun cevabını verelim.
Yazıda Neler Var?
Konservatuvar Nedir?
Konservatuvar , anlamı müzik okulu olan kelimedir. Konservatuvar nedir sorusunun cevabını vermeden önce kısa bir tarihi bilmek gerekir. İlk olarak Cumhuriyet Dönemi’nde kurulmuştur. Günümüzde Ankara Devlet Konservatuvarı olarak bildiğimiz yerdir. Müziğin, sahnenin ve sanatın akademikleştiği yerdir. Sanat dallarının öğrenimi ve ekol olabilmesi için sanata yatkın öğrencileri yetiştirir. Sanatçı yetiştirme gibi zor bir görevi üstlenir. İçinizdeki sanatçı potansiyelini ortaya çıkarır demek daha doğru bir tabir olacaktır. Ilk olarak 1930’lu yıllarda Müzik Inkılabı ile birlikte Klasik Türk Müziğine odaklanılan ve evrensel bir hale gelmesi uğraşı ile başlamıştır bazı şeyler. Bu süreç içerisinde Türkiye’ye gelen yabancı müzik uzmanları bir rapor hazırlamış ve bu raporda Türk müziğinin gelişimi için bazı fikirler ve yollar göstermeye çalışılmıştır. Günümüzdeki haline bakacak olursak müziğin akademikleşmesi ile devam etmiştir. Sanatın bir ders haline getirilerek sunulması, içinizdeki potansiyeli ortaya çıkarmak için destek olmasıdır. Teknik ve akademik bilginin küçük bir desteği ile asıl hedeflenen sanatçılar yetiştirmektir.
Konservatuvarda Yer Alan Bölümler Nelerdir?
Konservatuvar nedir sorunusu yanıtladığımızıa göre burada yer alan bölümlere gelebiliriz.Yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza göre seçebileceğiniz birçok farklı bölüme ayrılır. Önemli olan neye ihtiyacınız ve merakınız olduğunu bulmaktır. Merak konusu olan konservatuvar nedir ve bölümleri nelerdir sorularının cevabını bulmadan önce neye ilginiz olduğunuz bulmanız gerekmektedir.
Müzik bölümü;
- Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı (Keman, Viyolonsel, Kontrbas, Viyola)
- Piyano, Arp, Gitar Anasanat Dalı
- Komposizyon – Orkestra Şefliği
- Üflemeli – Vurmalı Çalgılar Dalı (Klarnet, Flüt, Korno, Trampot, Fagot)
- Caz Anasanat Dalı
Sahne Sanatları Bölümü;
- Opera Dalı
- Tiyatro Dalı (Kukla ve Gölge Oyunu, Oyunculuk)
- Bale Anasanat Dalı
- Çağdaş Dans Anasanat Dalı
Müzikoloji Bölümü;
- Genel Müzikoloji Anabilim Dalı
- Etnomüzikoloji ve Folklor Anabilim Dalı
Konservatuvara Nasıl Girilir?
İlk olarak ne isterseniz isteyin yapmanız gereken ilk şey üniversite giriş sınavlarına girmektir. Sınavın ilk aşaması olan YKS sınavından 150 taban puan almalısınız. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta seçeceğiniz okulun belirlediği taban puandır. Her okulun birbirinden farklı kriteri olduğunu unutmayın. Baraj puanını geçtikten sonra size bekleyen şey yetenek sınavı olacaktır. Seçeceğiniz branş özelinde gireceğiniz sınavda karar verecek hocalarınızın bakacağı tek özellik safi yetenek olmayacaktır. Yapacağınız mesleğe karşı duyduğunuz heyecan ve tutku da size bir adım ileri götürecektir.
İlk aşama olarak ‘düzey sınavı’ gerçekleştirilir. Tam anlamıyla bir seviye tespit sınavıdır. Teori, Solfej ve Armoni alanlarında seviye tespiti yapılır. Branş hocaları tarafından üstlenilen bu aşamada piyanonun başına geçerek hangi notaya bastığını bulmanızı isteyecektir. Kısacası temel bir nota bilgisine ihtiyacınız olacaktır.
Ikinci aşaması ise çalgı, oyunculuk, dans, ve yetenek sınavı gelecektir. Bu aşamada ilginiz devreye girer. Hangi alana yönelmek istiyorsanız o alanda branş hocalarına bir performans sunmanız gerekecektir. Bu aşamaya karar aşaması diyebiliriz. Gireceğiniz bölümün başkanı ve hocaları bu aşamada sizi değerlendirecektir.
Her okulun aşamaları, puanları ve sınav tarihleri birbirinden farklılık gösterecektir. Bu nedenle okulların duyurularını sık sık takip etmelisiniz.
Konservatuvara nasıl girilir konusunda bilgi aldıktan sonra unutmamanız gereken şey belli bir yaş sınırı olduğudur. Konservatuvar için son başvuru yaşı 26, tiyatro bölümü için ise 21 yaş olarak sınır konulmuştur.
Devlet Konservatuvarına Nasıl Girilir?
Birçok devlet konservatuvarı ve eğitim veren kurum vardır. Devlet desteği alan konservatuvarların değeri oldukça büyüktür. Zira devlet tarafından destek almak oradaki sanatçıların desteklenmesi anlamına gelecek ve bir avantaj yaratacaktır. Konservatuvar nedir ve konservatuvar tarihi açısından bakacak olursak devlet üniversiteleri oldukça önemli bir yere sahiptir.
Devlet konservatuvarına girebilmek için klasik olarak YKS sınavı sonrası yetenek sınavlarına girmek gerekmektedir. Sahne sınavı, kulak ve ritim, hareket, doğaçlama gibi başlıklar dikkate alınarak öğrencilere belli puanlar verilir. Tüm bu puan sistemi her konservatuvara göre farklılık gösterecektir.
Konservatuvarda Neler Yapılır?
Kökeninden de anlaşılacağı üzere müzik eğitimi veren yere verilir. Konservatuvar nedir sorusunun cevabından sonra merak edilen bir diğer şey ise neler yapıldığıdır. Amaç aslına bakılırsa teorik ve pratik bilgileri birleştirerek sanatçılar yetiştirmektir. Türk sanat müziği, Türk halk müziği üzerine araştırmalar yapacak ya da onu ileri seviyeye taşıyacak sanatçılar yetiştirmek amaçlanır. Buna yönelik her türlü akademik bilginin yanında var olan yeteneğinizi parlatarak en üst seviyeye çıkarır.
Konservatuvar Eğitimi Kaç Yıl Sürer?
Konservatuvar eğitim süresi hazırlık ile birlikte 5 yıl sürmektedir. Hazırlık sınıfını geçemeyen öğrencilerin okulla bağlantısı kesilebilir. Sadece yetenek değil akademik alanı da oldukça benimsetilir. Eğitim sonrasında lisans eğitimi diplomasına sahip olursunuz. Bu süreç içerisinde neredeyse her alanda eğitilmeye ama özellikle seçtiğiniz ve yöneldiğiniz alanda sanatçı olarak yetiştirilmeye başlayacaksınız.
Konservatuvara Nasıl Hazırlanılır?
Küçük yaşlardan beri ne istediğinizi ve ilgi alanınızı keşfedebilsiyseniz şanslı kişilerden biri sizsiniz. Zira konservatuvar hazırlıkları ne kadar küçük yaşlarda başlarsa o kadar benimsenip doğal bir yetenek halini alır. Ama daha büyük yaşlarda fark ettiyseniz sorun değil hazırlık aşaması safi yetenek olarak değerlendirilmez. Çalışmak her şeydir. Konservatuvara nasıl girilir merak ediyorsanız öncelikle seçeceğiniz alan ile alakalı bir branş hocası veya eğitim kurumundan eğitim almanız oldukça doğru bir karar olacaktır. Sadece tiyatroya ilgim var ve tiyatro eğitimi almalıyım diye düşünmemeniz gerekir. Müzik, ses, doğaçlama ve beden dili gibi birçok alanda eğitilmeli ve vücudunuzu, sesini nasıl bir sahne aracı olarak kullanacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir. Çok zor bir süreç gibi hissediyor olabilirsiniz fakat başladığınız zaman aslında her şeyin ne kadar eğlenceli ve konservatuvara gitmenin ne kadar özel olduğunu anlayacaksınız.
Türkiye’de Konservatuvar Eğitimi Veren Okullar
Tarihine bakacak olursa ilk konservatuvar 1914 yılında Dârü’l-bedâyi-i Osmânî adıyla kurulmuştur. Müziği ve sanatı akademikleştiren bu adım ile birlikte günümüzde birçok farklı kurum ve üniversite eğitim vermeye ve sanatçı yetiştirmeye başlamıştır. Konservatuvara nasıl girilir konusunda bilgi edindikten sonra eğitim veren üniversiteler hangileridir ve şartları nelerdir oldukça iyi şekilde araştırmak gerekir. Birçok devlet ve vakıf üniversitesinde şu an akademik, teorik ve pratik olarak eğitim verilmektedir. Konservatuvara nasıl girilir sorusunun cevabını alabilmek için seçeceğiniz üniversitenin web sayfasını takip ederek şartlarını, giriş tarihi ve puanlarını öğrenerek bilinçli tercih yapabilirsiniz.
Konservatuvar İş İmkanları
Eğitim sonrası neler olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Konservatuvara nasıl girilir sorusunun cevabından sonra iş imkanları en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Konservatuvar sonrası pek çok sanat dalında mesleği yapabilirsiniz. Resim, müzik, tiyatro gibi alanlarda iş imkanları yakalayabilirsiniz. Resim bölümü okuduktan sonra, ressam, resim öğretmeni, öğretim/araştırma görevlisi, sanat danışmanlığı yapabilirsiniz. Müzik bölümü sonrası, akademisyen, piyanist, eğitmen, aranjör, söz yazarlığı, müzik öğretmeni, stüdyo mühendisliği gibi birçok alanda fırsat yakalayabilirsiniz. Tiyatro mezunu iseniz, dizi oyuncusu, sinema oyuncusu, tiyatro oyuncusu, yapımcı, senarist gibi günümüzde oldukça geçerliliği olan meslekleri yapabilirsiniz. Kısacası seçeceğiniz alan ile alakalı birçok fırsat ve iş imkanı karşınıza çıkacaktır. Tüm bu süreç boyunca konservatuvar nedir tarihini ve imkanlarını araştırarak benimseyerek ve kaçınılmaz olarak çok çalışarak birçok fırsat yakalayabilirsiniz.
Konservatuvar Nedir? Konservatuvara Nasıl Girilir? yazımız ilginizi çektisye Aşçılık Belgesi Nasıl Alınır? Eğitimi Nerede Verilir? yazımız da belki ilginizi çekebilir.