Eğitim

Kurşun Kalemi Kim İcat Etti? İçerisinde Neler Var?

Kurşun kalemi kim icat etti? sorusu günlük hayatımızda çokça kullandığımız ama sorulunca pek bilinmeyen bir konudur. Genel kültürünüzü arttırmak istiyorsanız bu konumuza hemen okumaya başlayın.

Okul yıllarında, ofiste hatta günlük hayatımızın büyük bir alanında kurşun kalemleri kullanırız. Özellikle okul döneminde ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ sorusu aklınızdan geçmiştir. Bununla birlikte isminde kurşun kelimesinin yer alması akıllara diğer soruları da getirmiştir. Bu kalemlerin içerisinde gerçekten kurşun olup olmadığı bir dönem merak ettiğimiz konular arasında yer almıştır. Ancak kurşun kalemlerin içerisinde kurşun bulunmamaktadır.

Bu tür kalemler, tahta ve grafit karbonunun birleşiminden oluşmaktadır. 16. yüzyılın başlarında ilk kez üretilen icat günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Tarihin içerisinde oldukça eski bir hikayesi bulunmaktadır. Bu nedenle icat eden kişiyi merak ettiğiniz kadar hikayesini de merak edersiniz. İtalyan bir çift tarafından bulunan kalemlerin hikayesi oldukça ilgi çekicidir.

Simonio ve Lyndiana Bernacotti, ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ sorusunun yanıtıdır. Bu çiftin ilk kez marangoz tarzı olarak isimlendirilen kalemi icat ettiklerine inanılmaktadır. İtalyan asıllı olan çiftin daha sonrasında modern haliyle bildiğiniz kalemleri keşfettiği biliniyor. Çift, ardıç ağaçlarından elde etmiş olduğu parçaları oymakla işe başlamıştır. Daha sonrasında ise içerisine grafit çubuğu yerleştirilmiştir.

Kalemi icat eden çiftin bulmuş olduğu yöntem şuan günümüzde bile kullanılmaktadır. Okul döneminizin büyük bir kısmında kullandığınız kalemi icat eden kişiler oldukça basit bir mantık yürütmüştür. Günümüzde kullanılan kalemlerin mantıkları aynı şekilde çalışmaktadır.

Kurşun Kalemi Kim İcat Etti ve Tarihi

İtalyan asıllı olan çifti, ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ sorusunun yanıtı olarak versek bile geçmişte bu tür kalemlerin örnekleri bulunmaktadır. Bu tür kalemlerin tarihi oldukça eski bir dönem olan Mısır’a kadar uzanmaktadır. 5 bin yıl öncesinde Mısır’da kurşun kalemlerin kullanıldığına dair iddialar bulunmaktadır. O dönemde sözü geçen kalemler ilkel bir biçimde hazırlanmıştır.

Mısır’da kullanıldığı iddia edilen kalemlerin yapımını ise modern kalemlerden farklı düşünebilirsiniz. Kalemler, sazlardan veya papirüs bitkisinin dallarından yardım alınarak hazırlanmaktaydı. Ayrıca Mısırlılar kalemleri, bitkilerin dallarının içerisine kurşun dökerek hazırlıyordu.

Kurşun kalemlerin bilinen haliyle icat edilmesinin ardından ise pek çok soru insanların aklını karıştırmıştır. Hepimizin en az ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ sorusu kadar merak ettiği bir soru bulunuyor. Kurşun kalemin içerisinde gerçekten kurşun olup olmadığı sorusu aklınıza gelmiştir. Tarihte bu sorunun yanıtı 1575 yılında verilmiştir. Conrad Gesner tarafından kalemlerin içerisinde kurşun olmadığının kanıtı sağlanmıştır. 1790 yılına gelindiğinde ise seramik madenlerin keşfi gerçekleşmiştir. Bu keşif sayesinde kalemlerin içerisine kil eklenmiştir.

Tüm tarih boyunca yaşanan gelişmeler sayesinde gelinen noktada birçok kalem türü bulunmaktadır. 1889 yılında yalnızca 19 farklı kurşun kalem üretimi yapılmıştır. Günümüzde ise sertlik derecesi, silgisi, uzunluğu ve renklerine göre sınıflandırılan kalem türleri bulunmaktadır. Zevkinize uygun olan veya kalemlik kutunuza en uyumlu olan kalemi kolay bir şekilde bulmanız bu sayede mümkün olmaktadır.

Kurşun Kalemlerin İçerisinde Ne Vardır?

Kurşun kalemlerle ilgili yanıtlamamız gereken bazı sorular vardır. ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ başlığı kapsamında bu kalemlerin üretimi esnasında kullanılan malzemelerin listesini açıklayalım. Eminiz bu liste merak ettiğiniz konular arasındadır. Eski dönemde birkaç malzeme ile ürünler hazırlanabiliyordu. Günümüzdeyse fazla seçenek olması malzeme listesini arttırmaktadır. Bu nedenle ürünlerin üretimi esnasında kullanılan malzemelerin listesi oldukça önemlidir. Kurşun kalemlerin içerisinde yer alan malzeme listesi ise şu şekildedir:

  • Demir
  • Balmumu
  • Tutkal
  • Zamk
  • Boya kıvam arttırıcıları
  • Su
  • Kil
  • Ahşap
  • Grafit

Tarihin eski dönemlerinden itibaren insanlar düşüncelerini aktarmanın yollarını aramıştır. Mağaraların duvarlarına eklenen görseller ve çeşitli kazımalar bu duruma örnektir. İnsanlar gelişimlerine devam ettikçe ortaya yeni fikirler çıkmıştır. Kurşun kalem icadı bu şekilde bulunan en önemli keşiflerden birini oluşturmaktadır. Aynı zamanda kalemin keşfi ile birlikte tükenmez kalem olarak bilinen türün doğuşuna öncülük edilmiştir.

Kurşun kalemler insanlık tarihinde oldukça önemli olan bir icattır. ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ başlığı kapsamında şu ilginç bilgiyi sizlere verelim. 1960 yıllarında uzaya gitmeye yönelik olarak oluşturulan planlamalarda bu kalemler kullanılmıştır. Çünkü yerçekimi olmayan alanlarda tükenmez kalemler işe yaramıyordu. Ancak yerçekimsiz ortamlarda kurşun kalemlerin not alırken uçlarının kırılması halinde bazı tehlikeler söz konusu olabiliyordu. Bu nedenle dönemin ünlü kalem üreticileri daha kullanışlı olan tükenmez kalemler üretmeye başlamıştır.

Kurşun Kalemin İsmi Nereden Gelmektedir?

Yazımızın bu bölümünde bu tür kalemlerin isminin nereden geldiğini açıklayalım. Kalemin icadından kısa bir süre sonra popüler hale gelmesi önemli olan bir noktadır. Ayrıca bu durum bu tür kalemlerin ihtiyaçları tam olarak karşıladığını ve kullanım için uygun olduğunu göstermektedir. Kalemin isminin geldiği hikâye ise oldukça ilginçtir. Aslında bir yanlış anlaşılma nedeniyle ürünün ismi kurşun kalem oldu.

16.yüzyılda kalemin içerisinde kullanılan grafit madenleri keşfedilmiştir. Bu dönemde keşfi yapan bilim insanı maddeyi kurşun ile karıştırmıştır. ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ başlığı kapsamında kalemin isminin tam bu noktada oluştuğunu söylemeliyiz. Maddenin kurşun olduğu yönünde kanıya varılması ve kalemin içerisinde yer almasıyla birlikte ürün ismini almıştır. Bu durumun oluşmasının iki yıl ardından maddenin kurşun olmadığı anlaşılmıştır. Ancak ürünün adı kurşun kalem olarak kalmış ve artık bir kalıp haline gelmiştir.

Bu kalemlerin tarih içerisindeki serüveni uzun yıllara dayanmaktadır. Ancak kalemin keşfinin tamamen tesadüf ve şans olduğunu iddia eden bir kesim vardır. Bu kesime göre 1564 yılında devrilmiş olan bir ağacın içerisinden grafit yatağı ortaya çıkmıştır. Grafitler karbon elementlerinin birbiriyle kimyasal olarak bağlanmasıyla oluşan bir yapıdır. Ancak dönemin insanları grafitin yapısından ve potansiyelden haberdar değildi.

Organik bir bileşik olan grafiti inceleyen insanlar onu kurşuna benzetti. Zaten grafitin keşfiyle birlikte kurşun kalem söylemleri artmıştır. Daha sonra bu isimlendirme günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kurşun kalemler günlük hayatın içerisinde kısa bir sürede kabul görmüştür. Sonuç olarak ‘Kurşun kalemi kim icat etti?’ sorusu kadar merak ettiğiniz kalemin isim hikâyesi bu şekildedir. Hepimizin kullandığı kurşun kalemler hayatımızda vazgeçilmez bir yerde olmaya devam edecektir.

Kurşun Kalemi Kim İcat Etti? İçerisinde Neler Var? yazımız ilginizi çektiyse Buhar Makinasını Kim İcat Etti Ve Neleri Değiştirdi? yazımıza da göz atmalısınız.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu