Lazer Göz Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Lazer göz ameliyatı birçok kişi tarafından yapılmak istenen ama “İyi bir şey olsa doktor kendisine yapardı, bak o da gözlük kullanıyor” diyerek vazgeçilen bir operasyondur. Bu yazımızda bu ameliyatın çeşitlerini, türlerini ve fiyatlarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Uygun durumlarda miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve keratokonus tedavisinde lazer göz ameliyatı kullanılır. Bu işlemler aynı zamanda göz çizimi olarak da bilinir. Bunlar, insanların günlük olarak karşılaştıkları ve bağımsız yaşamalarını zorlaştıran sağlık sorunlarından bazılarıdır. Sağlıklı görüş için kontakt lens veya gözlük kullanımını gerektiren bu görme sorunları genel konforu bozar. Birçok insan için günlük yaşamlarını sürdürmek için gözlük takmak olumsuz bir senaryodur.
Geçmişte, görme bozukluğu olan kişiler için gözlük takmak bir ihtiyaç olarak kabul edilirdi. İlerleyen yıllarda kontakt lenslerin kullanılmaya başlanmasıyla bu zorunluluk ortadan kalktı. Bununla birlikte, kontakt lenslerin sürekli olarak takılması ve çıkarılmasının bir sonucu olarak insanlar çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Gözlük kullanımının aksine bu lenslerin gözü enfeksiyona duyarlı hale getirme gibi önemli dezavantajları olabilir. Son 20- 25 yılda tıp alanındaki teknik ilerlemelerle daha güvenli hale gelen lazer göz cerrahisi teknolojileri sayesinde hastalar artık görme anormalliklerinin ortadan kaldırılması için gözlük veya kontakt lenslere kalıcı bir alternatife sahipler.
Lazer göz ameliyatı halk dilinde ‘göz çizimi’ olarak geçer. Genel uygulamalar, miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve presbiyopi (yaşa bağlı miyopluk) gibi görsel sorunları ele almaya çalışır. Bu ve diğer nedenlerle uygulanabilen lazer göz ameliyatı, bir dizi muayene işleminden sonra doktor kontrolünde gerçekleştirilir. Hastanın kornea kalınlığının ve şeklinin tedaviye yeterliliği burada incelenmesi gereken faktörlerden biridir. Ayrıca hastanın yaşı, sağlık geçmişi ve görme kusuru sayısı, göz lazer ameliyatı için iyi bir aday olup olmadıklarını belirlemede rol oynar.
Yazıda Neler Var?
Lazer Operasyonu Nasıl Yapılır?
Lazer çok güçlü bir ışık türüdür. Yanma, kesme ve buharlaşma gibi çeşitli nedenlerle günlük hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. Genel olarak işlem için kullanılan ışık ile kesme ve bölme işlemi yapılmamaktadır. İşlem sırasında hastaya bakışını belirli bir yere sabitlemesi söylenir ve korneanın dış yüzeyindeki belirli bir bölgeye lazer ışını yönlendirilerek göz çizimi işlemi yapılır. Göz çizimi olarak da bilinen lazer göz ameliyatı, ışığı filtreleyen şeffaf tabaka olan korneayı yeniden şekillendirmek için lazer ışını kullanan ve belirli durumlarda miyopi, astigmatizma ve hipermetropi zorluklarını ortadan kaldıran bir işlemdir. Sonuç olarak, hasta net bir görüşe ve hassas odaklanmaya sahiptir.
Lazer Göz Ameliyatı Kimler için Uygundur?
- 18 yaşından büyüklerin bunu yapması mümkündür. Bu yaşa kadar gelişim tamamlanmadığı için gözlük numarası artabilir. Sonuç olarak, 18 yaşından küçükler işlem için uygun değildir.
- Yeterli kornea kalınlığına sahip bireylerde kullanılabilir. LASIK ve iLASIK lazer işlemlerinden farklı olarak kornea yapısı ince olan kişilere herhangi bir dokunmatik lazer işlemi yapılamaz.
- Gerekli ön koşullar sağlandıktan sonra katarakt ameliyatı olmuş ve retinasında yırtık olan kişilerde de kullanılabilir.
- Hafif derecede astigmatı ve hipermetropisi olan kişilerde olduğu gibi ileri derecede miyopisi olan kişilerde de kullanılabilir.
- Kornea tabakasında iz ve leke olan kişilerde kullanılabilir.
Lazer Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?
Doktor, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına, görme sorununa ve kornea yapısına göre çeşitli göz testleri ve muayeneleri sonucunda hastanın hangi tedaviyi gerektirdiğini belirler. İşlem hem göz hastanelerinde hem de göz merkezlerinde kullanılabilir. Aşağıdakiler lazer göz ameliyatı için en yaygın biçimleridir:
Temassız Lazer (TranskPRK)
Uzak ve yakın görme güçlüğü çeken hastalar temassız lazer tedavisinden fayda görebilirler. Göze anestezik damlaların sokulmasıyla başlayan operasyon 50 saniye ile 1 dakika arasında sürer. Operasyon sırasında gözle temas yapılmaz. Ayrıca, ön koşullar sağlandığı takdirde temassız lazer göz ameliyatı öncesinde katarakt ameliyatı geçirmiş ve retinası yırtılmaya meyilli kişilerde de kullanılabilir. Son olarak, ince kornealı ve dik açılara sahip bireyler dokunma olmayan teknikten yararlanabilir. Temassız lazer yöntemi temassız olduğu için cerrahinin ayırt edici özelliklerinden yoksundur. Yani katarakt ameliyatı gibi tıbbi bir kullanım değildir.
LASIK
Lasik işlemi uzun yıllardır kullanılmaktadır ve oldukça güvenilirdir. Göz dokusunu uyuşturan anestezi damlalarla başlar. Sonuç olarak hasta işlem sırasında hiçbir şey hissetmez. Bundan sonra, korneadan bir valfi çıkarmak için bir mikrokeratom kullanılır. Bu kornea flep oluşumu olarak bilinir. Kornea flebi geri çekilir ve lazerin kullanılacağı alandan çıkarılır. Excimer lazer ışınları, eksize edilen kısmın altındaki dokuya yönlendirilir. LASIK prosedürü miyopi ve hipermetropi düzeltmede etkilidir. Uygulama sırasında hasta herhangi bir rahatsızlık hissetmez. 3- 5 gün içinde görme yetisinde iyileşme tatmin edici sonuçlar vermeye başlar.
LASIK (Intralase LASIK)
Bıçaksız bir yaklaşım olan iLASIK işleminde wavefront teknolojisi ve intralase kullanılmaktadır. Bu yaklaşım keratokonus tedavisinde kullanılan halkalara uygun kanalın yapımında ve keratoplasti uygulamasında miyop, astigmat, hipermetrop gibi görme bozukluklarının tedavisine ek olarak kullanılmaktadır. LASIK kesi bir bilgisayar sistemi ve kontrollü femtosaniye ışınları yardımıyla yapılır. iLASIK prosedüründe kullanılan wavefront teknolojisini kullanarak hastaların korneasının haritasını çıkarmak mümkündür. Bu nedenle kişiye özel terapi uygulanabilir.
Görme bozukluklarını düzeltmenin yanı sıra göz kuruluğu, glokom ve retina damar bozukluklarını tedavi etmek için lazer tedavileri kullanılır. Genellikle muayenehane ortamında ve hasta koltuğunda yapılan uygulamalardır. Bunlar cerrahi prosedürler değil ayakta tedavilerdir. Aşağıdakiler en yaygın tedavilerdir:
IPL ile Lazer Tedavisi
Terapi, 15 gün arayla üç ila dört seansta verilir. IPRL tedavisinde her iki göz kapağına belirli bir jel uygulandıktan sonra IRPL lazer cilde uygulanır. Uygulamanın tamamlanması 2 dakika kadar sürebilir. Uygulama tıkanmış bezleri açar. Yüzeydeki yağ tabakası geri dönerek kuruluk şikayetinde önemli bir azalma sağlar. Operasyon yapıldığı esnada hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmez.
Glokom Lazer Tedavisi – SLT
Göz içi basıncını düşürerek açık açılı glokom tedavisinde kullanılabilir. Doktor tarafından muayenehane ortamında nispeten kısa sürede kullanılmaktadır. SLT’nin göz içi basıncını %30 oranında düşürdüğü gösterilmiştir. Tıp ve cerrahi müdahaleyi tamamlayıcı bir tedavidir. Gerektiğinde tekrar uygulanabilir.
Lazer YAG
Uygulama simüle edilmiş bir ortamda gerçekleştirilir. Katarakt ameliyatı sırasında göze yerleştirilen merceğin arkasındaki zar zamanla matlaşabilir. Paspasları çıkarmak için YAG lazer kullanılır.
Lazer Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Ameliyatı seçmeden önce tüm olası komplikasyonlar hakkında bilgi edinin. Lazer göz ameliyatı riskleri birtakım şeylerden oluşur. Lazer lasik ameliyatı sonrası daha kötü görme olasılığı oldukça azdır. Bununla birlikte, herhangi bir tıbbi operasyonda bile her zaman küçük bir tehlike olasılığı vardır. Lazer lasik cerrahisinde komplikasyon oranı %1’den azdır. Potansiyel sorunlar şunları içerir; göz kuruluğu, göz kamaşması, geç iyileşme süreci, Kornea kapakçığının kayması, ameliyat sonrası oluşan görme kusuru, flep komplikasyonları oluşabilir.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
Lazer göz ameliyatı fiyatları, kırma sorunu yaşayan ve lazer cerrahisi kriterlerini karşılayan bireylerin ilgilendiği konular arasında yer almaktadır. 1990’lı yıllardan itibaren tıp teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte genellikle göz çizimi olarak bilinen lazer cerrahisi daha güvenli ve estetik bir ameliyat haline gelmiştir. Lazer göz ameliyatı fiyatları için sağlık merkezine giderek işinin uzmanı olan hekimlerin yapacağı muayene sonrasında belli olacaktır.
Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyenler arasında popüler olan göz lazer ameliyatı, esasen gözün ışığı lazer ışınlarıyla filtreleyen şeffaf tabakası olan korneanın kırma sorununun giderilmesidir. Sonuç olarak, hasta net bir görüşe ve doğru odaklanmaya sahiptir.
Lazer Göz Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır? yazımız işinize yaradıysa Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavi Süreci yazımızı da inceleyebilirsiniz.