Maaşa Göre Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Maaşa göre konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? Emekliye göre veya kişiye özel kredi hesaplam yöntemleri nasıldır? Kira derdinden kurtulmak isteyenler, yatırım yapmak isteyenler, çiçeği burnunda evliler ve nicesinin ilgi odağı olan konut sahibi olma hayali… Bu zamanda para biriktirmek bir yana bir ev geçindirmek, temel ihtiyaçlarımızı karşılamak başlı başına zor hale gelmişken ev almak hayal olarak kalmasın diye sizlerle maaşa göre konut kredisi hesaplama nasıl yapılır, gerekçeleri nelerdir inceledik. Gelin birlikte merak ettiğiniz soruların yanıtlarına bakalım.
Yazıda Neler Var?
Maaşa Göre Konut Kredisi Hesaplama
Yeni Nesil Evler
1+1 dairelerin bile minimum doksan beş bin lira olduğu dönemde, dört kişilik bir ailenin yaşayabileceği en az 2+1 dairelere bakınca fiyatların altı yüz elli bin liradan başladığını görüyoruz. Tabii bu evi nereden alacağınız, evin kaç yıllık bir yapı olduğu, evdeki ısınma ihtiyacınızı karşılama aracı (doğalgaz kombi, soba, elektrikli soba, klima), yapıda yalıtım bulunup bulunmaması gibi bir sürü etken konutun fiyatını etkiliyor. Hatta ve hatta eğer o evin duvarına bir kitaplık raf bile yapılmışsa evin fiyatı buna göre bile artıyor. Yani konut sahibi kendisinin para verip yaptırdığı her şeyi bu konutu satarken talep ediyor.
Bunların her biri bir yana en önemli etkeni de unutmamak gerek tabii ki; bir evi İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden almakla, Muş, Elâzığ, Çorum’da ev almak aynı şey değil. Peki ortalamalara bakarsak varacağımız sonuç ne oluyor? İki asgari ücretlinin çalıştığı dört kişilik bir aileyi, ortalama olarak baz aldığımızda yedi yüz bin liralık bir konut alabileceği sonucuna varıyoruz. Fiyatların dudak uçuklattığı bu dönemde nasıl konut kredisi sahibi oluruz diyorsanız, doğru yazıyla karşı karşıyasınız.
Param Yok Kredi Çok Diyorsanız
Güncel asgari maaş ücreti üzerinden hesap yaparsak, iki asgari ücretlinin çalıştığı dört kişilik bir aile için ortalama bir ev başvurularında, bankaya gittiklerinde maaş bordroları, bazı durumlarda kefil olacak kişi gibi birçok şey istenecektir. Tabii her bankanın vereceği kredi, faiz oranı, vadesi, aylık ödeme miktarı birbirinden farklı oluyor. Bu yüzden maaşa göre konut kredisi hesaplama işlemini bankaları karşılaştırarak, değerlendirerek kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Fakat biraz efor sarf edilmesi gereken bir konu. Çeşitli internet sitelerinde, maaşa göre konut kredisi hesaplama için hesaplayıcılar var fakat tabii ki en doğru sonucu, en yeni ve doğru oranlarla yine bankalarda bulabilirsiniz. Unutmayın ki sizin seçici olduğunuz kadar bankalar da seçicidir, onlar da ödemesini aksatmayacak müşteri beklentisindedir.
Asgari Ücretliler İçin Konut Kredisi Hesaplama
Bir asgari ücretli için maaşa göre konut kredisi hesaplama yaparsak; 99.381 TL krediye sahip olabilirsiniz, aylık taksit 4.150 TL olur. %2,99 oranında faizle ödeme yapar ve 10 yılda bitirir ödemesini, bu da konut sahibi olmayı şu anki şartlarda imkânsız hâle getiriyor.
İki asgari ücretli için maaşa göre konut kredisi hesaplama yaparsak, 198.762 TL krediye sahip olabilirsiniz. Aylık taksit 4.250 TL olur ve faiz oranı %1,99 olur aynı şekilde 10 yıllık ödeme takvimi olur. Tabii asgari ücretlisiniz ama elden aldığınız paralar bu hesapların içinde de sayılmıyor yani daha fazla kredi alabilecekken maaş bordronuzda elden aldığınız parayı gösteremeyeceğiniz için banka size daha düşük bir kredi verebiliyor. Bu nedenle net gelir dediğimiz olaya dikkat etmeye çalışıyoruz.
Emekliler İçin Konut Kredisi Hesaplama
Çoğu emekli vatandaşın asgari ücretin altında hatta neredeyse yarısı kadar maaş aldığını biliyoruz. Peki emekliysek maaşa göre konut kredisi hesaplama yaptığımızda bizim ne kadar kredimiz olur? Bir emekli maaşının ortalama olarak 2.800 TL olduğunu düşünürsek ve bir emekli maaşına göre hesaplama yaparsak; 65.475 TL krediye sahip olabilir. Aylık 1.400 TL ödemesi; %1,92 faiz oranıyla 10 yıllık bir ödemesi olur.
İki emekli vatandaşın maaşa göre konut kredisi hesaplama işlemini yaptığımızda; 130.949 TL krediye sahip olabileceğini, aylık taksitin 2.800 TL olacağını ve %1,92 faiz oranıyla 10 yıllık ödemesinin olacağını görüyoruz. Fakat bankaların en sevdiği müşterileri emeklilerdir. Çünkü çıkacakları bir işleri olmadığı için bankalar ödemelerini aksatmayacak müşterileri olarak görürler. Bu yüzden de listelerinin başında emekliler vardır.
Kişiye Göre Konut Kredisi Hesaplama
Biz size ortalama olarak bir kredi hesabı yaptık ama tabii ki herkesin maaşında, ödeme takviminde, seçtiği konutta, faizinde veya vadesinde değişiklikler olabilir. Ortalama hesap yapmamıza rağmen bizim yaptığımız kredi hesabı da maalesef konut fiyatlarını karşılayabilecek derecede değil.
Bu durumda en şanslı olan kişiler daha önceden yastık altı dediğimiz ya da bankada belli birikimi olan kişiler oluyor. Bu avantaja sahip olan kişiler daha az bir kredi çekebilir ya da çektiği kredi ve birikimi yeterli olabilir. Bunların dışında eğer bankada bir birikiminiz varsa banka bunu göz önünde bulundurarak size daha avantajlı bir kredi çıkartabilir. Ayrıca başka kredi borcunuz da varsa çekme talebinde bulunduğunuz kredi tutarını etkileyebiliyor. Yine de en sağlıklısı bankalarla iletişime geçip, kendi değerlendirmenizi yapmak ve onların da kendi değerlendirmelerinin sonucunu beklemek olacaktır.
Maaşa Göre Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır? yazımız işinize yaradıysa İhtiyaç Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.