Eğitim

Maden Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları

Maden mühendisi maaşları ve iş olanakları yazımızda nasıl maden mühendisi olunur, ne gibi yerlerde çalışabilir, görev ve sorumlulukları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Maden mühendisliği, öğrencilerin değerli yeraltı kaynaklarını ve minerallerini çıkarma süreçlerini öğrendiği bir bölümdür. Bu bölümü okumayı düşünüyorsanız, maden mühendisi maaşları konusuyla ilgili bir araştırma yapmanızda fayda vardır. Maden mühendisleri elde ettikleri tecrübe ve çalıştıkları kuruma bağlı olarak farklı maaşlar alabilmektedir. Ayrıca devlet kurumlarında veya özel sektörde çalışma yapabilmek için uygun bir meslektir.

Maden mühendisliği bölümünden mezun olduysanız iş olanakları farklı olarak şekillenebilmektedir. Genel anlamda mühendisler, madencilik hacimlerinin yükseltilmesi için günlük faaliyetlerde bulunur. Aynı zamanda maden mühendisleri, şirketlerin kârını en üst düzeye çıkaracak planlamaların yapılmasını sağlarlar. Ayrıca saha çalışmaları yaparlar. Saha geliştirme için uygun olan planlamaları organize ederler. Kısacası madencilik faaliyeti olan her yerde mühendislerin iş bulma imkânı vardır.

Bunlara ek olarak maden mühendisliği maaşları çalışılacak olan kuruma göre değişmektedir. Maaşlarda en önemli kriterlerden birini tecrübe oluşturmaktadır. Bu bölümü okuyan öğrencilerin özel sektörde ve devlet kurumlarında çalışması mümkün olmaktadır. Maden ocağı olan her yerde maden çıkarma ve işleme süreçlerinde aktif rol oynamaktadırlar. İş bulma imkânı yüksek olan bir bölüm olarak geçmektedir.

Maden Mühendisleri Nerede Çalışmaktadır?

Maden mühendisliği bölümündeki öğrencilerin merak ettiği konular arasında iş olanakları yer almaktadır. Eğer bölümde öğrenciyseniz veya bölümü okumayı düşünüyorsanız iş olanakları geniş olan bir bölüm olduğunu bilmelisiniz. Maden mühendisi maaşları konusu kapsamında mezun konumuna gelen öğrencilerin iş olanaklarını sıralayalım:

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
  • Belediyeler
  • Devlet Su İşleri
  • Maden İşletmeleri
  • Türkiye Kömür İşletmeleri
  • Su ve Orman Bakanlığı
  • Maden Tetkik Arama
  • Türk Taşkömürü Kurumu
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Öğrencilerin mezun olduktan sonra çalışabilecekleri alanlar yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Yol ve tünel yapımı gibi işlerde aktif rol alabilmektedirler. Belirtilen kurumlarda yer alabilmek için öğrencilerin öncelikli olarak mezun olması gerekmektedir. Daha sonra devlet kurumuna girmek isteyenler, KPSS’ye sınavına başvuru yapıp iyi bir puan almalıdır. Buradan elde edilecek sonuca göre devlet kurumlarına giriş yapma süreçleri başlamaktadır. Eğer özel bir kurumda çalışmak isterseniz öğrenim döneminde staj yapmak avantaj elde edilmenize yardımcı olacaktır.

Maden Mühendislerinin Görev ve Sorumlulukları Nelerden Oluşur?

Bu bölümden mezun olan kişilerin görev ve sorumlulukları fazla olabilmektedir. Maden mühendisi maaşları bu görev ve sorumluluk ölçüsüne göre belirlenmektedir. Mühendislerin temel görevi, minerallerin ve değerli yeraltı kaynaklarının güvenli bir şekilde çıkarılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda verimli bir şekilde korunmasının planlanması yapılmalıdır. Mühendislerin diğer görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir:

  • Metalik olan cevherlerin veya metalik olmayan maddelerin yerlerinin belirlenmesi için araştırma yaparlar.
  • Potansiyel olarak görülen ve bulunan maden sahalarının analizinin yapılmasını sağlarlar.
  •  Ticari açıdan fayda potansiyelinin değerlendirilmesini yaparlar.
  • Mühendislerin, ekiplerin kullandığı ekipmanların güvenli olduğundan emin olması gerekir.
  • Maden mühendisliği maaşları görev ve sorumluluklar neticesinde belirlenmektedir. Bu nedenle sorumluluk almak için öncelikle tecrübe kazanmak gerekir. Aynı zamanda ticari açıdan kendilerini geliştirmeleri lazımdır. Çünkü yıllık bütçe raporları için iş gücü ve ekipman ihtiyaçlarının analiz edilmesi gerekmektedir.
  • Yönetim biriminde yer alan kişiler ve teknik ekip ile koordineli bir şekilde çalışılması gerekmektedir.
  • Mühendisler, maden çıkarma operasyonlarının güvenli bir ortamda gerçeklemesini sağlarlar.
  • Maden bölgesinin çevresindeki problemleri çözerler.
  • Mesleki gelişimleri yakından takip ederler.

Belirtilen sorumluluklar ve görevler çalışılmakta olan kurumlara göre değişmektedir. Genel beklenti bu yönde olsa bile eğer belirli bir alanda çalışılma yapılacaksa tecrübeli olmak önemlidir. İş hayatına ilk adım atıldığında çalışma ortamına çok yabancı kalmamak için öğrenim gördüğünüz dönemde staj yapmanız oldukça önemlidir.

Maden Mühendislerinde Bulunması Gereken Yetenekler Nelerdir?

Her bölüm ve her meslek grubunda olması gereken yetenekler farklılık göstermektedir. Maden mühendisi olarak mezun olmanız halinde bazı yeteneklere sahip olmanız gerekir. Gerek bölüm dersleri gerekse staj döneminde öğrencilerin gelişimleri ve kazanımları göz önüne alınmaktadır. Maden mühendisi maaşları işe giriş süreçlerinde elde etmiş olduğunuz kazanımlara göre belirlenmektedir. Bölümden mezun olmanızdan sonra beklenen yetenekler ise şu şekildedir:

  • Madenci olarak çalışan personelleri denetleyebilmeniz beklenmektedir.
  • Madencilik faaliyetleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan ekipmanları tespit edebilmeniz önemlidir. Ekipmanların yükseltilmesi, onarılması ve tamiri işlemlerini kontrol edebilmeniz lazımdır.
  • Belirlenen iş yükünüzü kontrol ederek önceliklerinizi belirlemeniz gerekir.
  • Saha çalışmaları için sağlığınızda engel bir durum olmamalıdır.
  • Yapılan faaliyetlerin raporlanması ve sunum becerilerinizin gelişmiş olması gerekmektedir.
  • Madencilik sektöründe kullanılan çeşitli yazılım programlarına hâkim olmalısınız.

Mezun olduktan sonra iş arama süreçlerinde sizlerden istenen özellikler farklılık gösterebilmektedir. Öncelikle maden mühendisliğini bitirmeden önce hangi alanda çalışacağınıza karar vermenizde fayda vardır. Kendinizi doğru bir şekilde geliştirmek için lisans süresi oldukça önemlidir. Bölüm 8 yarıyıldan oluşan ve temel dersleri içeren bir şekilde organize edilmektedir. 8 yarıyıl ise 4 yıla denk gelmektedir. Öğrenim yıllarında elde edilen teknik bilgilerin uygulamaya geçirilmesi oldukça önemlidir. Maden mühendisliği maaşları bilgi birikiminize ve kendinizi yetiştirmenize bağlı olarak değişecektir. Ayrıca her kurum için maaş kriterleri değişim gösterebilmektedir.

Öğrenim döneminde fizik, statik ve maden yatakları gibi temel dersleri almanız teknik açıdan gelişiminize katkı sağlamaktadır. Tüm derslerinizi başarılı bir şekilde tamamlamanız halinde ise ‘Maden Mühendisi’ unvanını almanız mümkün olmaktadır.

Maden Mühendisi Maaşları

Maden mühendisi unvanı için yapmanız gereken şeyler bulunmaktadır. Öncelikle maden mühendisliği bölümü istediğiniz alansa,  üniversite tercihlerinde bölümü tercih listesine eklemeniz gerekmektedir. Daha sonra 8 yarıyıldan oluşan bölümdeki tüm dersleri başarılı bir şekilde tamamlamalısınız.

Eğer öğrenim gördüğünüz üniversite stajı zorunlu tutuyorsa staj yapılması gerekmektedir. Staj yaparak başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler gerekli kazanımları sağlamış olarak değerlendirilmektedir. Çünkü stajda maden kaynaklarının keşfi, fizibilite etütleri ve çeşitli sorumluluklar öğretilir. Ayrıca maden mühendisliği ortalama maaşı ise 10.980 TL olarak bilinmektedir. Sonuç olarak elde edilen kazanımlara göre maden mühendisi maaşları 5.500 ve 25.000 TL arasında değişmektedir.

Maden Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları yazımızı okuduysanız İnşaat Mühendisliği Maaşları ve İş İmkanları yazımız da işinize yarayabilir.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu