Eğitim

Matematik Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları

Matematik mühendisliği maaşları ve iş olanakları yazımızda, ücretlerin yanı sıra Matematik mühendisi nasıl olunur, ne iş yapar gibi bilgileri de paylaştık.

Matematik mühendisliği disiplinler arası yaklaşım ve öğrendiklerini bilişim teknolojileri ile akredite etme fırsatı veren bir meslektir. Bölüm mezunları akademik kariyer yapma fırsatları bulabilecekleri gibi aynı zamanda farklı sektörlerde iş bulma şansına sahiptir. Bölümden mezun olan mühendisler; bilişim teknolojileri, yazılım, finans ve yapay zekâ gibi birçok alanda iş bulmaktadır.

Günümüz dünyası bilgi ekonomisine doğru evrildiğinden yazılım, yapay zekâ ve finansal teknolojiye olan ilgi artmaktadır. Matematik mühendisliği ise bu sektörle birebir bağlantılıdır. Adı geçen iş kolları özellikle son zamanlarda hızlı gelişmekte ve ilgi görmektedir. Matematik mühendisleri de bu alanlarda rahatlıkla iş bulma imkanına sahiptir. Bu nedenle bu sektörlerdeki matematik mühendisliği maaşları ortalamanın üzerinde ve tatmin edici düzeydedir. Sonuç olarak matematik mühendisliği saygın kariyer imkânı sunan bu iş kolları için iyi bir temel kazandırmaktadır.

Matematik mühendisliği üniversitelerde okutulan 4 yıllık bir bölümdür. Sayısal düşünme becerisi olan her insan bu bölümü rahatlıkla okumaktadır. Bölüm mezunları bilgi işlem, araştırma ve işletme konularında staj yapmaktadır.

Matematik Mühendisliğinin Diğer Disiplinlerle İlişkisi

Matematik bir bilim olarak diğer birçok disiplin ile ilişki halindedir. Bölümde eğitimi verilen dersler finans matematiği, algoritmalar ve veri yapıları, nümerik analiz gibi derslerden oluşmaktadır. Ayrıca bölümde yapay zekaya giriş, sigorta matematiği gibi farklı disiplinlerle iç içe geçmiş eğitimler verilmektedir. Sonuç olarak matematik mühendisi, matematik ve mühendislik uygulamaları ile üretim sürecinde ortaya çıkan problemlere çözüm üretmektedir.  Bu nedenle birçok üretim firması tarafından istihdam edilen ve önem verilen bir bölümdür. Bu kapsamda özelde ve kamuda matematik mühendisliği maaşları yüksektir.

Bölümde yapay zekâ ve yazılım ile ilgili dersler de verilmektedir. Çünkü matematik diğer bilim dalları ile ilişkilidir. Hayatın birçok alanında karşımıza çıkan matematik diğer bilim dalları ile iç içe geçmektedir. Bu iç içe geçmişlik sayesinde yeni iş imkanları ve kolları meydana gelmektedir. Özellikle yazılım ve kodlama matematik biliminden yardım almaktadır. Bölümde okutulan dersler arasında programlama dilleri, algoritma ve veri yapıları gibi dersler bulunmaktadır. Bu nedenle bölüm mezunları aynı zamanda yazılım sektöründe iş bulma imkanına sahiptir.  Matematik mühendisliği maaşları da istihdam olanağının geniş olması nedeniyle tatmin edici düzeydedir.

Matematik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Fizik ve matematik hayatın her alanında önemli bir yere sahiptir. Peki matematik mühendisi ne iş yapar? Bu bölümü okuyan kişiler, eleştirel ve analitik düşünme becerisi kazanmaktadır. Endüstri, mühendislik ve ekonomi gibi konulardaki problemlere matematiksel çözümler üretmektedir. Bu problemlerin çözümü için farklı yöntemleri geliştirme becerisi kazanmaktadır. Yine üretim sürecinde ortaya çıkan sorunların çözümünde bilgisayar programlarından faydalanırlar. Bölüm mezunları günce ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bulunduğu sektörün gelişimine ön ayak olmaktadırlar.

Okulda öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökecek yaratıcı modellemeler üzerinde çalışırlar. Bu modellemeler ile bir otomasyon sistemi oluşturarak işlerin daha hızlı görülmesini sağlayacak evrensel bir temel inşa ederler. Bir operasyon sürecinde hataları tespit etmeye yönelik test standartları geliştirirler. Farklı durumlar için farklı çözümler geliştirecek optimizasyon yapıları oluştururlar.

Bölümden mezun olanlar hem çalıştığı sektörde kendisini geliştirmekte hem de çalıştığı personellerine eğitimler vermektedir. Bu eğitimler problem çözme ve analitik düşünme becerisi üzerine olmaktadır.

İş İmkanları

Bölüm mezunları yazılım geliştiriciliği, iş analistliği ve finans uzmanlığı gibi birçok pozisyonda çalışma imkanına sahiptir. Birçok kamu kuruluşunda ve bilimsel teknoloji alanında faaliyette bulunan kurumlarda iş bulma imkanına sahiptir. Bu kurumlar TÜİK, TÜBİTAK, AR-GE, MTA gibi kuruluşlardır. Buna ilaveten bankacılık, bilişim, gıda, giyim, ilaç gibi sektörlerde de iş imkânı bulunmaktadır. Özel şirketlerin araştırma laboratuvarlarında, bankaların bilgi işlem birimlerinde çalışma imkanları bulunmaktadır. Buralarda matematik mühendisliği maaşları kıdeme göre artmaktadır. Aynı şekilde matematik mühendisleri gerekli formasyon şartı sağlanırsa eğitim kurumlarında öğretmenlik de yapma imkanına sahiptir.

Bu bölüm, aynı zamanda yaratıcı bir disiplin olduğundan yeni nesil araba tasarımında da iş imkanı mevcuttur. Bu mesleği icra eden kişiler formula 1 gibi araçların tasarımında rol oynamaktadır. Aynı zamanda robotik teknoloji ve yapay zekada kompleks hesaplamalar yapmaktadır. Günümüz teknolojisinde yaygınlaşan sürücüsüz araçların tasarımına öncülük etmektedir. Bu tür araçların üretimini yapan şirketleri yönetmektedir. Küresel finans kurumları için yenilikçi endeksler geliştirmektedir. Ayrıca programlama dilleri ile ilgili algoritma tasarımı becerilerini geliştirerek yazılım geliştiricisi olmaktadırlar. Yazılım bilgisi gerektiren şirketlerdeki matematik mühendisliği maaşları da yüksek olmaktadır.

Matematik Mühendisiliği Maaşları

Ortalama bir mühendis maaşı 16.575 TL’dir. Matematik mühendisliği maaşları 11.050 TL’den başlayarak 22.100 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu maaş aralığı bilgi, deneyim süresi ve eğitim düzeyine göre değişmektedir. Yüksek lisans mezunu bir mühendis daha derin bir bilgiye sahip olduğundan üst düzey analiz ve problem çözme becerilerine sahiptir. Bu nedenle çalıştığı sektörlerde aldığı maaş da fazla olmaktadır. Yine başka şirketlerde geçen deneyim süresi de matematik mühendisliği maaşlarını belirleyen önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok firma iş başvurusunda deneyim hususuna önem vermektedir. Teori ile pratik farklı olduğundan deneyim önemsenmektedir. Çünkü her işletmenin bir çalışma sistematiği bulunmaktadır.

Kamu kurumlarındaki maaşlar stabil ve önceden belirlenmiş esaslara göre tespit edilmektedir. Ancak özel sektörde maaş tutarı değişkenlik göstermektedir. Her ne kadar yeni mezun bir mühendis düşük alsa da zamanla maaşı belli bir seviyeye ulaşmaktadır.

Mühendisler özellikle yurt dışında ciddi iş imkanlarına sahip olmaktadır. Matematik mühendisliği maaşları yurt dışında dolar ve euro üzerinden verildiğinden ülkemize oranla yüksektir. Amerika’da bu işi yapanlar ortalama yıllık 90.000 dolar almaktadır. Yine maaşları Amerika’da yıllık ortalama 68.000 dolar ile 117.500 dolar arasında değişmektedir.  

Matematik Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları yazımızı okuduysanız Kimya Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu