Mekatronik Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Mekatronik mühendisliği maaş ve iş olanakları hakkında detayların yanı sıra nasıl mekatronik mühendisi nedir, nasıl olunur gibi birçok bilgiye yazımızı okuyarak ulaşabilirisniz.
Mekatronik mühendisliği, makine ve elektronik alanının entegre çalıştığı bir disipliner mühendislik yan dalıdır. Makine ve elektronik alanındaki yazılımları bünyesinde barındırır. Multidisipliner bir yaklaşımla temel mühendisliklerle iş birliği içinde olan bir alandır. Siz de eğer mekatronik mühendisliği maaş ve iş olanakları hakkında ayrıntılı bir okuma yapmak isterseniz, bu yazımız tam size göre!
Yazıda Neler Var?
Mekatronik Mühendisliği Nedir?
Makine ve araçların üretim ve işlevsellik açısından verimli kullanımını esas alan bir mühendisliktir. Mekatronik mühendisleri, mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisleri ile iş birliği içerisinde çalışır. Bu mühendislik alanına ilginiz varsa elektronik ve makine yazılımları hakkında bilgilerinizi muhakkak geliştirmelisiniz. Mekatronik mühendisleri, denetim ve test aşamasında da bulunur. Bu kapsamda üretim sürecindeki değişiklikleri uygulamadan önce verimli montajlama, maliyet gibi konularda da iyileştirmeler yapmaktadır.
Eğer bu bölümü okumak istiyorsanız ya da yeni mezunsanız teorik ve pratik eğitimlerinizdeki hususları ayrıntılı analiz ederek bir eğitim almalısınız. Bu bölümle ilgili bir iş yaparken mutlaka potansiyel çözümler üreteceksiniz. Ayrıca bu testleri ve analizleri bilgisayar destekli tasarım yazılımları kullanarak yapacaksınız.
Makine ve elektronik yazılımları ile bir çalışma alanı sunan mekatronik mühendisliği maaş ve iş olanakları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Ayrıca şunu da ekleyelim. Bu bölümde okumak istiyorsanız disiplinli ve sabırlı bir yapıya sahip olmanız gerekiyor. Mekatronik mühendisi olunca yazılım sistem tasarımlarıyla ilgilenmelisiniz.
Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bu mesleğin görev ve tanımları oldukça nettir. Birçok iş olanağına sahip olabilirsiniz. Yeni mezun olunca bilgisayar teknolojilerinden insansız hava araçları geliştirmeye kadar çok geniş yelpazede istihdam edilebilirsiniz. Bu kapsamda mekatronik mühendislerinin iş olanakları, görev tanımları ve sorumluluklarına hep birlikte göz atalım.
İnsan makine etkileşimi, tıbbi teknoloji, robotik yazılım, üretim, tasarım, araştırma ve geliştirme gibi çok sayıda iş sahası bulunur. Ayrıca kara taşıtları ve insansız hava taşıtları gibi alanlarda da iş sahası mevcuttur. Mekatronik mühendisliği maaş konusundan önce bu mesleğin görevlerini aşağıda sıralayalım:
- Mekanik, bilgisayar teknolojileri ve elektronik sistemlerini kullanmalıdır.
- Bu teknolojilerle endüstriyel açıdan oluşan sorunlara çözümler üretir.
- Yeni ürünler tasarlamak için çeşitli teknolojileri ve yazılımları kullanır.
- Elektro – mekanik konseptler geliştirerek ürün hatları tasarlar.
- İnsan iş gücünün problem yarattığı alanlarda çalışmalar yapar. Bu kapsamda su altı arama, madencilik ve ormancılık gibi iş kollarında elektronik, mekanik ve bilgisayar destekli yeni yöntemler geliştirir.
- Mekatronik alanının incelediği ekipmanların fizibilitesini, maliyet raporunu ve performans faydasını belirler. Bu alanlara yönelik çalışmalar yürütür.
- Mekatronik mühendisliği maaş konusu kapsamında üretim prosedürlerini analiz ettiğini söyleyelim.
- Mevcut olan sistemlerde iyileştirme ve geliştirme için aktif rol alır.
- Üretim projelerinde geliştirme ve teknik kaynak gereksinimlerini belirler.
- Performansı arttırmak için kalite ve verimliliğe önem vererek tüm teknik tasarımları ve süreçleri yönetir.
- Etkin bilgisayar kullanıcısı olarak elektronik ve mekanik sistemlerin modellemesini, analiz edilmesini ve simülasyonunu yapar.
Mekatronik Mühendisliği İş İmkanları
Elektronik ve mekaniğin harmanlandığı bu bölümden mezun olunca mekatronik mühendisliği maaş konusunu sizlerin merak ettiğini biliyoruz. Ancak maaş konusundan önce iş imkanlarına bir bakalım. Mekatronik mühendislerine pek çok alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple kadın veya erkek fark etmeksizin çok sayıda yeni mezun mekatronik mühendisi var.
Siz de belki bu bölümden mezunsunuz ve iş olanaklarınızın ne olduğunu merak ediyorsunuz. Ayrıca bölümü üniversite sınavında tercih etmek istiyor, olabilirsiniz. O zaman gelin hep birlikte mekatronik mühendislerinin çalışma alanlarına bakalım.
Öncelikle mekatronik mühendisleri hem Türkiye’de hem de dünyanın herhangi bir ülkesinde çalışma fırsatı bulabilir. Kişi kendini ne kadar çok geliştirirse o kadar iyi maaşlar alır. Ayrıca iyi sosyal olanaklarla bir iş fırsatı yakalayabilir. Mekatronik mühendisliği maaş konusunda bu aşağıdaki listede yer alan firma ve kurumlara göre değişiklikler olmaktadır.
Geniş iş olanakları sayesinde mühendislik bölümleri arasında öne çıkan mekatronik mühendisliğinin çalışma alanları şunlardır:
- Robotik Kodlama ve Yazılım
- Elektronik ve Haberleşme
- Elektrik ve Enerji Hizmetleri
- Uzay Bilimleri
- Üretim Endüstrileri
- Endüstriyel Elektronik ve Tüketici Ürünleri
- Petrol ve Gaz Endüstrisi
- Gıda Üretim Endüstrisi
- Otomasyona Sahip Üretim Şirketleri
- Yazılım Alanında Şirketler
- Otomotiv Sanayi
- Bilgi, Medya ve Telekomünikasyon Şirketleri
- İmalat ve Madencilik
- Savunma Alanındaki Şirketler
- Kimyasal İşleme
- Eğitim
- Tıbbi Mekatronik ve Tıbbi Görüntüleme Sistemleri
- Sağlık Hizmetleri
- Kamu Kurumları
- Profesyonel, Bilimsel ve Teknik Hizmetler
- Mühendislik Danışmanlığı
Özel Sektörde Mekatronik Mühendisi Maaşları
Öncelikle maaş skalasını vermeden önce bu maaşların mesleki tecrübeyle doğru orantılı olduğunu hatırlatmak isterim. Bu kapsamda mekatronik mühendislerinin yeni mezun ve kıdemli olması da başlıca faktörlerden biridir. Mekatronik mühendisliği maaş konusunda özel sektörle başlayalım.
Özel sektörde yeni mezun bir mekatronik mühendisinin maaşı ortalama 6000 TL’dir. Ancak kendini alanında geliştiren bir mühendis ise yaklaşık 10.000 TL ve üzerinde maaş almaktadır. Özel sektörde yukarıda saydığımız alanda hizmet sunan bir firma ile anlaşarak çalışma hayatınıza başlayabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken husus ise özel bir firma yabancı dil yetkinliği ve yazılım bilgisi gibi pek çok konuda sizi mülakata alacaktır. Bu sebeple lisans eğitiminiz devam ediyorsa robotik kodlama, yazılım ve yabancı dil konusunda kendinizi geliştirmenizi tavsiye edebiliriz. Dolayısıyla ne kadar yetkin bir mekatronik mühendisi olursanız maaşınız da o seviyede artacaktır.
Kamu Kurumlarında Mekatronik Mühendisi Maaşları
Mekatronik mühendisleri kıdemli veya yeni mezun olarak kamu kurumlarında da çalışabilmektedir. Siz de eğer kamu kurumunda bir istihdam yaratmak istiyorsanız öncelikle bir Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan yeterli bir puan almanız gerekiyor. Daha sonra ise kamu personeli alımlarında mekatronik mühendisi olarak çeşitli kadrolarda yer alabilirsiniz. Bu kapsamda kamuda mekatronik mühendisliği maaş hakkında bir rakam duymak istediğinizi duyar gibiyiz.
Kamuda mühendis olarak çalışan bir mekatronik mühendisinin aylık maaşı ortalama 9.600 TL’dir. Ancak bu miktar yeni mezunlar için geçerlidir. Kıdemli uzman bir mekatronik mühendisinin maaşı kamuda ortalama 12.800 TL’dir. En yüksek ise 24.500 TL’dir.
Mekatronik Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Uzay Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımıza da göz atmalısınız.