Sağlık

Mide Ülseri Nedir? Ülser Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Mide ülseri nedir, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Mide veya on iki parmak bağırsağının mide asidi ve sindirim sıvıları gibi tahriş edici vücut sıvıları tarafından doku kaybına yol açarak parçalanması ülser olarak bilinir. Mide ülseri nedir sorusunun tanımı tam olarak bu açıklamadır.

Ülserler, mideyi ve bağırsağı sindirim enzimlerinden koruyan tabakanın incelmesi ve sindirim asitlerinin bu açıkta kalan tabakalara zarar vererek kanamaya ve ağrılı yaralara veya ülser oluşumuna yol açmasıyla ortaya çıkar.

Mide Ülseri Nedir?

Ülkemizde on iki parmak bağırsağı iltihabı mide iltihabından daha yaygındır. Peki, mide ülseri nedir? Mide ülserleri mide ülseri olarak bilinirken, duodenumdaki ülserler duodenal ülser veya bulbar ülser olarak bilinir ve boyutları 3 milimetre ile 5 santimetre arasında değişebilir. Peptik ülserler, mide veya on iki parmak bağırsağında oluşan ülserlerdir. Her kişinin mide asidi üretimi ve miktarı değişir, ancak bazı kişilerde aşırı üretim meydana gelebilir. Peptik ülserler, çeşitli nedenlerle midenin iç yüzeyinde ve ince bağırsağın üst kısmında oluşan açık yaralardır. Sürekli mide rahatsızlığı, ülserin en yaygın belirtisidir.

Helicobacter pylori bakterisi ile enfeksiyon, ülserlerin en yaygın nedenidir. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı potansiyel olarak ülserlere neden olabilir. Telaşlı bir yaşam tarzı ve sıcak yemekler doğrudan ülsere neden olmaz, ancak semptomları şiddetlendirebilir.

En sık görülen sindirim sistemi rahatsızlığı ülserdir. Bizim kültürümüzde çok fazla ağırlık verilmez ancak kendi kendine tedavi edilebilen bir durum olmadığı için acilen önlem alınması gerekir. Çünkü zamanla ciddi mide sorunları yaratabilir.

Mide Ülseri Kimlerde Görülür?

Ülkemizde duodenum ülseri mide ülserinden daha sık görülmektedir. Erkeklerin ülsere sahip olma olasılığı kadınlardan üç kat daha fazladır. On iki parmak bağırsağı ülseri 30 50 yaş arası erkeklerde daha sık görülürken, mide ülseri 60 yaş ve üzeri kadınlarda daha sık görülmektedir. Strese bağlı olarak gelişen hastalıklardan biri de stres ülseridir. Peki ya stres ülseri nedir? Yara tıbbi olarak ülser olarak bilinir. Mide ülseri, aşırı asit çıkışının neden olduğu midenin kaplama tabakasında oluşan bir lezyondur. Bu yaranın sonucunda mide rahatsızlığı, şişkinlik ve huzursuzluk, bulantı, kusma, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ağır durumlarda yara iyi gelişir ve mide delinmesine kadar ilerler.

Mide ülserleri bir tür “sürünen” hastalıktır. Ne yediğini ne içtiğini kimse bilmiyor. Midenin son bölgesinde üreyen ve “helicobacter pylori” olarak bilinen bir mikroorganizma olan aspirin, sigara içmek ve aşırı kahve tüketimi ülserlerin başlıca nedenleridir. Ancak tüm bu değerlendirmelerin ötesinde, stres en temel bileşendir. Çünkü stres sırasında üretilen adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları mideyi tahriş eden asit gibi salgıların artmasına ve nihayetinde ülser oluşumuna katkıda bulunur. Stres ayrıca mide perforasyonlarının yaygın bir nedenidir.

Ülser Tipleri Nelerdir?

Mide içinde gelişen mide ülserleri ve ince bağırsağın üst kısmında oluşan on iki parmak bağırsağı ülseri olmak üzere ikiye ayrılır. Bir de stres ülseri bulunmaktadır. Stres ülseri nedir sorusuna yukarıda değindik.  Bir ülserin daha önemli belirtileri ve semptomları, açıklanamayan kilo kaybı, bulantı veya kusma, dışkıda koyu kan veya siyah dışkı, iştahta değişiklikler, kusma, kırmızı veya siyah kusma, baş dönmesi hissi ve nefes almada zorluk içerir.

Ülserin Nedenleri?

Mide ülseri nedir, tipleri nelerdir anlatmaya çalıştık, peki bu hastalık neden olur? Mide, sindirim fonksiyonlarını yerine getirirken, mukozal savunma mekanizmalarıyla da kendini savunur ve yaralanmasını engeller. Bazı dengesizlikler reflü, gastrit, peptik ülser ve hatta mide kanserine neden olabilir. Ülser gelişimine katkıda bulunan çeşitli unsurlar da vardır. Helicobacter pylori, insan vücudunda mekanik ve fizyolojik sonuçlar üreten bir bakteridir. Duodenal ülserlerde bu bakterinin varlığının yaklaşık %100 olduğu bildirilmiştir. Ancak ülser değil Helicobacter pylori olan kişilerde olduğu için ülserlerin başka sebeplerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Ülser, gastrit ve mide kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca sigara, alkol tüketimi, bazı uyuşturucu madde kullanımı, dengesiz ve sağlıksız beslenme, aşırı tuz tüketimi, besinleri daha az ve daha kısa sürede çiğneme, mideyi fazla doldurma, uykusuzluk sorunu, uzun süre aç kalma, aşırı yorgunluk yoğun tempoya, gıda hijyenine dikkat edilmemesine neden olan etkenlerdir. Ülser oluşturan nedenler arasında kalıtsal yatkınlık, stres, kortizol içeren ilaçlar ve aşırı kahve kullanımı sayılabilir.

Araştırmalara göre, doğal afetler meydana geldiğinde, kişilerde peptik ülser ve gastrointestinal kanama prevalansı artmaktadır. Benzer sorunun ekonomik sıkıntı yıllarında da var olduğu keşfedildi.

Ülser Nasıl Önlenir?

Ülser gelişimini önlemek için birkaç önlem alınabilir. Sonuç olarak, bakteriyel enfeksiyonlardan kaçınmak, ellerini sık sık sabun ve su ile yıkamak ve sadece tamamen pişmiş yiyecekler yemek, H. pylori kaynaklı ülserlerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Rutin olarak ülser riskini artıran ağrı kesiciler ve reçeteler kullanan kişiler, mide sorunları riskini azaltmak için ilaçları yemeklerle birlikte almak gibi önlemler almalıdır.

Kişiler, ağrılarını tedavi etmek için mümkün olan en düşük miktarı belirlemek için doktorlarına veya bir tıp uzmanına gitmeli ve ilaç kullanırken alkol tüketmekten kaçınmalıdır. İlaç ve alkol kombinasyonu mide rahatsızlığı olasılığını artırır.

Ülser Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ülser rahatsızlığının birkaç çeşidi olduğu gibi ülser tedavi yöntemleri de uygulanacak olan tedaviye göre değişkenlik göstermektedir. Helikobakter pilorimid asidini azaltan ilaçlar, klinik, laboratuvar ve görüntüleme incelemeleri ile ülser teşhisi konulduktan sonra alınır. Bakteri kalırsa, hastalık için antibiyotik tedavisi başlatılır. Ülser ilaçları ile mide asitlerini ve kişinin semptomlarını düşürmesi amaçlanmıştır. Mide asidinin ülser üzerindeki etkisinin ortadan kaldırılması ülserin iyileşmesine neden olur.

İlaç dışında sinirleri harekete geçiren vagus sinirini keserek asit ve pepsin salınımını engellemek için kullanılır. Ancak azaltmak, tekrarlama olasılığını ortadan kaldırmaz. Bazı ülser vakalarında, cerrahi bir işlem gerektiren büyük problemler ortaya çıkabilir. Mevcut ülserler kalıcı ve tekrarlayıcı olabilir ve hareketliliği büyük ölçüde sınırlayabilir.

Ülser tedavisinin bir parçası olarak ülser diyeti uygulanır. Ülser tedavi yöntemleri arasında bu diyet programı da bulunmaktadır.  Mide yanmasına neden olan yiyeceklerin yanı sıra mide salgılarını artıran yiyecek veya içeceklerden bu süre zarfında kaçınılmalıdır. Ekşi, soğan, sıcak veya baharatlı yemekler mide ekşimesine neden oluyorsa bunlardan kaçınmalısınız.

Sigara ülserlerin büyümesine neden olur. Sonuç olarak, sigara içmek iyileşme sürecinin daha uzun sürmesine neden olabilir. Benzer şekilde alkol tüketimi de mukozal direnci azalttığı için mide rahatsızlıklarının tedavisini zorlaştırmaktadır. Özellikle şiddetli ülser vakalarında alkolden ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.

Ülserin Tehlikeli Sonuçları Nelerdir?

Kanama: Ülserler üst sindirim sistemi kanamalarının en yaygın nedenidir. Herhangi bir semptomu olmayan kişilerde bile olabilir. Kanayanların dışkısı siyaha yakın, kusmayı takip eden mide suyu ise kahverengidir. Siyah dışkınız varsa ve başka bir semptomunuz yoksa hemen tıbbi yardım almalısınız.

Gastrik Perforasyon: Mevcut bir ülserin derinliğindeki artış, mide ve duodenum tabakalarının perforasyonunu düşündürür. Mide asidinin karın boşluğuna girmesi sonucu yoğun ağrı hissedilir, karın sertleşir ve hareket ciddi şekilde kısıtlanır. Cerrahi sıklıkla tedavi için bir seçenektir. Her iki durumda sağlığınız için ciddi durumlara sebep olabilecek durumlardır. Bu durumları yaşıyorsanız eğer göz ardı etmemeli ve en yakın zamanda doktorunuza başvurmalısınız.  

Mide Ülseri Nedir? Ülser Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir? yazımız işinize yaradıysa Check Up Nedir? Check Up’ta Nelere Bakılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu