Sağlık

Migren Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Migren belirtileri farklı hastalıklar belirtileri ile karıştırılabilmekte olup, ülkemizde de oldukça fazla kişide bulunan bir rahatsızlıktır. Şiddetli baş ağrılarının yaşandığı bu hastalık ile ilgili detaylara yazımızda bulabilirsiniz.

Migren, günümüzde en sık görülen nörolojik hastalıklardan bir tanesi olup, baş ağrısı şikayetlerinin çok şiddetli olması durumunda şüphe edilen bir rahatsızlıktır. Günümüzde sık sık baş ağrısı atağı yaşayan bireyler, migren neden olur ve migren nedir gibi sorulara yanıt aramaktadır. Bu noktada migrenin baş ağrısı etkisi olsa da, baş ağrımaya dayalı bir nedeni olmadığı bilinmelidir. Zira daha önce de belirttiğimiz gibi migren, temel olarak bir nörolojik hastalıktır. 

Migren hastalığı, en çok genç yaştaki kadınlarda görülmekte ve yapılan araştırmalara göre erkeklerden 3 kat daha yaygın şekilde kadınların başına gelmektedir. Genellikle yoğun ve şiddetli baş ağrısı ataklarıyla kendini belli eden migren, genellikle genetik olarak görülmekte ancak hormonsal değişimler nedeniyle de sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Migren hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz. 

Migren Nedir?

Migren, kadınlarda daha fazla görülmesine rağmen her yaştan ve her cinsiyetten insanın yaşayabileceği sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Migren nedir sorusunu yönelten bireyler, bu nörolojik hastalığın özellikle şakak bölgesinde kendini belli ettiğini bilmelidir. Migren ağrısı tüm gün veya ay boyunca sabit şekilde kalmamakla birlikte, ataklar halinde dayanılmaz bir acıya neden olabilmektedir. 

Çoğunlukla kalıtsal olan migren, ailesinde migren şikayeti bulunan bireylerde çok daha fazla görülmektedir. Ancak hormonsal sorunlar yaşanması durumunda migren tetiklenebilir. Bu nedenle adet döngüsü yaşayan kadınlarda migren görülme olasılığı da yadsınamayacak kadar yüksek düzeydedir. 

Migren Evreleri Nelerdir?

Migren ağrısı, 4 farklı evreden oluşmakta ve kişiye bağlı olarak bu evreler farklılık gösterebilmektedir. Ağrının şiddeti ve hastanın durumuna göre farklılaşan bu evreler, aşağıdaki listede açıklanmaktadır. 

  • Prodrom
  • Aura
  • Baş Ağrısı
  • Postdrom

Bahsi geçen bu evreler, atağa kadar ve atak sonrası görülmektedir. Birey, öncelikle hafif bir baş ağrısı hisseder ve bu arı daha sonrasında kendini atağa çevirebilir. Atak sonrasında ise ağrı yine hafifleyerek kaybolmaktadır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi her birey bu evreleri yaşamamaktadır. Bu noktada sağlığına ve uyku düzenine dikkat eden bireyler, çok şiddetli olmayan bir ağrı ile migren ağrısından kurtulabilmektedir. Peki migren belirtileri nelerdir sorusuna bakacak olursak.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren, kendini baş ağrısıyla belli eden, ancak belirtileri yalnızca bununla sınırlı olmayan bir hastalıktır. Migren, genellikle şakak bölgesinde sancı benzeri bir ağrının yaşanmasıyla fark edilmektedir.  Migren belirtileri araştırması yapan bireyler, aşağıdaki listeye göz atarak bu hastalığın kendini belli etme şekilleri hakkında daha detaylı bilgi alabilir. 

  • Işığa karşı hassasiyet
  • Mide bulantısı – kusma – ishal – kabızlık 
  • Tatlı yeme isteği 
  • İştah veya iştahsızlık 
  • Koku hassasiyeti 
  • Karında şişlik hissi 
  • Sürekli yorgunluk
  • Uyuma ve dinlenme isteğinin artması 
  • Günlük işleri yaparken zorlanma veya fazla yorulma
  • Odaklanmada zorluk çekme

Yukarıda yazılan migren belirtileri, çoğu hastada yaygın şekilde görülmektedir. Migrende ataklar halinde baş ağrısı nöbetleri olmakta ve özellikle bu esnada sinir ve streste artış görülmektedir. Ayrıca migren hastaları ışık ve sese aşırı duyarlı hale gelmekte ve bu nedenle çoğunlukla mide bulantısı sorunu yaşadıklarını belirtmektedir. Bu belirtilerden bir veya birkaçı sizde de varsa, teşhis için mutlaka muayene olmanız gerekmektedir. 

Migren Neden Olur?

Migren hastalığı olanlar veya bu yönde şüphesi olanlar, migren neden olur araştırması yapmakta ve bu hastalığın ana sebebini merak etmektedir. Bu noktada migrenin temel olarak 2 farklı nedenden dolayı meydana geldiği bilinmektedir. Bunlar; 

  • Hormonsal değişiklikler
  • Genetik sebepler şeklinde ifade edilebilmektedir. 

Hormonsal değişikliklerden dolayı meydana gelen migren, kadınlarda daha çok görülmekte olup, özellikle gebelik, regl, menopoz gibi ani hormon değişikliklerinde görülmektedir. Bu nedenle migren rahatsızlığının en çok kadınlarda görüldüğü bilinmektedir. 

Genetik olarak görülen migren ise kalıtsal olarak aktarılmaktadır. Bu bağlamda yapılan bir araştırmaya göre, ailesinde migren rahatsızlığı bulunan insanlarda migren olma olasılığı yaklaşık olarak %40 ihtimaldir. Migrenin sonradan olup olmaması fark etmeksizin ataklar meydana gelmekte ve ataklar yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir. 

Migrene Ne İyi Gelir?

Migren atakları, katlanması oldukça güç sancılardan bir tanesi olup, bu atakları yaşayan bireyler migrene ne iyi gelir sorusuna yanıt aramaktadır. Migren hastaları, büyük ağrılar yaşadıkları zaman bazı yöntemler ile bu acıyı en az seviyeye indirebilmektedir. Aşağıdaki listede belirtilen püf noktalara dikkat ederek migren ağrılarınızı azaltabilmeniz mümkündür. 

  • Migren rahatsızlığı yaşayan bireyler, günlük hayatlarında uyku ve beslenme düzenlerinin iyi olduğundan emin olmalıdır. Çok ya da az uyumak, düzensiz beslenmek gibi kötü alışkanlıklar yaşayacağınız ağrının daha fazla olmasına neden olacaktır. 
  • Migren hastaları alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıdır. 
  • Migren ağrılarını azaltmak için yürüyüş, bisiklet sürme, aerobik gibi hafif egzersizler yapılması tavsiye edilmektedir. 
  • Migren ağrılarının yoğun olması durumunda kafein içerikli baş ağrısı ilaçları kullanılabilir. 
  • Migren ağrısı yaşıyorsanız, ilaç haricinde kafein içeren ürünler tercih etmemelisiniz. 
  • Migren bandı gibi alternatif yöntemleri de kullanabilirsiniz. 
  • Migren ağrısını azaltmak için günlük beslenme rutininize B vitaminini mutlaka eklemeniz gerekmektedir. 

Belirtilen bu hususları uygulayarak evde migren ağrısı azaltılabilmektedir. Ancak bu noktada bilinmesi gerekir ki, migren tedavisinin başlaması için mutlaka doktora danışılması gerekmektedir. Zira migren ilaçları en etkili tedavi yöntemleri arasında yerini almaktadır. 

Reçetesiz Migren İlaçları

Ağrı kesici kategorisine dahil olan ilaçların pek çoğu reçetesiz şekilde eczanelerden alınabilmektedir. Bu sayede reçetesiz migren ilaçları almak isteyen bireyler, her seferinde doktora gitmek zorunda değildir. Özellikle çok inatçı olmayan migren ağrıları için eczaneden alınabilecek bazı ilaçlar büyük bir rahatlama sağlamaktadır. Ancak ağrılar çok şiddetli olursa mutlaka doktora görünmek gerekecektir. Aşağıdaki listede migren ağrıları için kullanabileceğiniz reçetesiz bazı ilaçlar belirtilmektedir. 

  • Aspirin 
  • Parol 
  • Propranolol
  • Timolol Nadolol
  • Atenolol 
  • Metoprolol

Bu ve bu gibi bazı ilaçları reçete olmadan kullanabilirsiniz. Ayrıca eczacınıza danışarak kendi şikayetleriniz için en uygun ilacı bulabilirsiniz. Ancak güçlü ağrı kesici ilaçların reçeteli şekilde satıldığını bilmeli ve bu doğrultuda hareket etmelisiniz. 

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren sorununu tamamen ortadan kaldırmak ve bu sayede yaşam kalitelerini arttırmak isteyen bireyler, migren tedavisi nasıl yapılır sorusuna cevap aramaktadır. Migren tedavisi için kullanılabilecek birden fazla yöntem bulunmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemi migren ilaçları olsa da tedavi seçenekleri bununla sınırlı değildir. 

Migren için evde uygulanan bazı çözümler, özellikle Türkiye’de en sık kullanılan alternatif tedavilerdir. Bu tedavilerde genellikle reçetesiz şekilde alınabilen migren bandı ile yapılmakta olup, yalnızca geçici bir rahatlama sağlamaktadır. Buna ek olarak doktorlar botoks ile de migreni tedavi edebilmektedir. 

Migren için yapılabilen botoks, estetik herhangi bir işlem içermemekte ve yalnızca migren ağrılarının yoğun olduğu bölgedeki sinirleri etkisiz hale gelmeye dayalıdır. Bu sayede migren sancıları en az düzeye indirilebilmekte ve kesin olarak etkisini göstermektedir. Ayrıca botoksun etkisi geçtikçe sorunsuz şekilde yenilenebilmektedir.  

Migren Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer? yazımızı incelediyseniz Sağlık kategorimizi de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu