Odyometri Nedir? Teknikeri Ne İş Yapar ve Maaşı Ne Kadardır?

Odyometri nedir sorusu pek fazla bilinmeyen ama merak edilen bir başlıktır. Bunun akabinde Odyometri ne iş yapar sorusuna cevap vermek gelmektedir. Bu yazımıda sizlere bu soruların cevaplarını hazırladık.
Odyometri, işitme fonksiyonlarının değerlendirip ölçümlenmesini sağlayan işitme testine denir. Odyometri ne iş yapar sorusuna cevap vermek gerekir ise bu işitme testlerini gerçekleştirir. Bu test, kişilerin işitme seviyelerini ölçmek ve kategorilere ayırmak için yapılan bir testtir. Bilinen tabirle işitme testidir. Odyometri cihazıyla işitme ölçümlenir. Testin yapılabilmesi için işitme kaybı ve sorunu yaşamanıza gerek yoktur. Tedbir amaçlı rutin kontrollerinizi yaptırırken odyometri testi talep edebilirsiniz. Genellikle yeni bir iş yerinde çalışmaya başlarken odyometri testi istenir. Ya da gürültülü bir ortamda çok zaman geçirdiğiniz bir işiniz varsa düzenli olarak bu testi yaptırmanız gerekir. Odyometri ne iş yapar sorunun cevabı şudur; işitme testlerinin doğru ve titiz bir biçimde uygulanmasını sağlar ve test raporlarını Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ileterek sonuçların raporlandırılmasını sağlar.
Yazıda Neler Var?
Odyometri Nedir?
Genetik faktörler nedeniyle duymada güçlük çekme, kulak enfeksiyonları, kulak kemiğindeki büyüme, kulağın darbe olması, yüksek sese çok uzun süre maruz kalma, kulak zarının yırtılması ve iç kulak hastalıkları gibi nedenlerden dolayı odyometri testi yapılır. Herhangi bir riski bulunmayan bir testtir. Hastanın öncesinde herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Kişiye testin detaylarının aktarılması yeterlidir. Kapalı bir kabin içerisinde seslerin yüksekten alçağa doğru verilmesi ile kişinin duyduğu seslere tepki vermek için butona basması ve farklı yönergeleri takip etmesi ile gerçekleşir.
Odyometri Teknikerinin Görevleri Nelerdir?
Odyometri nedir sorsunun cevabını verdiğimize göre odyometri ne iş yapar sorusunun da cevabını hızlıca verelim. 4857 Sayılı İş Kanuna tabidirler ve bu kanun neticesinde yönerge, yönetmelik ve tüzük mevzuatlarının da tamamına tabi olmaktadırlar. Çalışılan alanlara bağlı olarak farklı görev tanımları bulunabilir. Görev tanımları çeşitlidir. Kulak Burun Boğaz hekimlerinin muayenesine bağlı olarak tedavi aşamasında sorunun tespitinde yardımcı olmalarının yanı sıra başka görevlerde üstlenebilirler. Odyometri ne iş yapar ve görevleri arasında neler vardır;
- İşitme kaybı yaşayan kişilerin kontrol ve testlerini yapar.
- Kulak Burun Boğaz uzmanları kontrolünde ses testleri çalışmalarını yapar.
- Test sonuçlarının yazılı ve dijital ortamlara aktarılıp doktora sunulma üzere rapor haline getirir.
- Hastaların ve raporların kaydını tutarak arşivler.
- Hastaların mahremiyet ve kişisel özelliklerine saygı göstermelidir.
- İşitme cihazı üretiminde çalışır.
- Kullandıkları cihaz ve eşyaların kullanımından, sertifikalarından ve çalışıp çalışmadığından sorumludur.
- Mesai saatleri dışında acil durumlarda nöbete gelmesi ve kurumun çağrısına cevap vermesi gerekmektedir.
- İşitme kaybının azaltılması ve iyileştirilmesi ile ilgili hekimlere tedavi konusunda yardımcı olur.
- Saf ton odyometrisi ve konuşma odyometrisi testlerini gerçekleştirir.
- Çalışılan kurum tarafından eğitim, seminer ve çeşitli konferanslara gönderildiği takdirde katılmalıdır.
Odyometri Teknikeri Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden yani Odyometri bölümlerinden mezun olma şartı aranmaktadır. Burada artı bir parantez açmak gerekir. Odyolog ve odyometri teknikeri genellikle birbirine karıştırılan mesleklerdir. Odyolog olmak istiyorsanız 4 yıllık Odyoloji bölümünden mezun olmalısınız. Odyologlar genellikle işitme cihazı ameliyatlarında görev alırlar. Odyometri teknikeri olmak için ise önlisans mezunu olmanız yeterlidir. Odyometri teknikeri Kulak Burun Boğaz hekimlerine teknik destek veren tarafta çalışırlar. Odyometri ne iş yapar ve bu mesleğe uygun olup olmadığınızı iyice düşündükten sonra karar vermeniz yerinde olacaktır.
Odyometri Teknikeri Özellikleri Neler Olmalıdır?
Odyometri teknikerleri mesleklerinin hakkını tam verebilmek için bazı özelliklere sahip olmalıdır. Odyometri nedir ve teknikerlerinin özellikleri neler olmalıdır peki?
- Her sağlık alanında çalışan kişi gibi sabırlı ve hastalarla iyi iletişim kurabilen kişi özelliklerini barındırmalıdır.
- Gün içinde birçok hasta ve hasta yakını ile iletişime geçileceğinden disiplinli ve sorumluluk bilinci olmalıdır. Sabırsız ve sinirli bir karaktere sahipseniz üzülerek söylemek gerekir ki manevi olarak oldukça zor bir süreç sizi bekliyor olacak.
- Hem sağlık hem de teknik alanları içerisinde bulundurduğu için biyoloji, fizik ve elektronik alanlarında öğrenmeyi seven ve bilgi sahibi olan biri olmanız gerekir.
- Hastaların kayıtlarını zamanında tutmalı ve arşivlenmesi konusunda titiz çalışmalıdır.
- Kulak Burun Boğaz hekimleri ve Odyologlar ile çalışacağı için ekip çalışmasına uygun ve uyumlu olmalıdır. Odyometri ne iş yapar sorusunun cevabı biraz burada da saklıdır. İşitme kaybının azaltılması için uzman hekimlere ve Odyologlara yardımcı olmaları gerekmektedir.
- Her geçen gün yeni teknolojilerle birlikte hastalıkların tedavisinde kullanılan cihazlar değişiyor. Bu nedenle yeni teknolojilere çabuk adapte olmalı ve uyum sağlamalıdır.
Odyometri Teknikeri İş İmkanları Nelerdir?
Odyoloji teknikerleri sağlık sektöründe aktif olarak rol almaktadırlar. Odyometri nedir ve iş imkanları nelerdir birçok insan tarafından merak edilen sorulardır. Birçok hastanede, özel kliniklerde, Kulak Burun Boğaz merkezlerinde ve işitme cihazı üretiminde rol alabilirler. Bu alanlarda ciddi sayıda Odyometri Teknikeri görev almaktadır. İletişimi seven ve sağlık sektöründe bulunmak istemeyen kişiler ise işitme cihazı satış ve pazarlama alanlarında iş imkânı yakalayabilirler. Ayrıca işitme cihazı satış ve pazarlama alanında yardımcı odyometrist olarak da çalışma fırsatı bulabilirler.
Odyometri Maaşı Ne Kadar?
Odyometri nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir gibi soruları cevapladık ve geldik can alıcı bölüme odyometri maaşı ne kadar? Özel ve devlet hastanelerine göre odyometri teknikerlere farklı maaş skalaları verilmektedir.
Devlet Hastanesi Odyometri Teknikeri Maaşları
Sağlık alanında çalışma fırsatları ve iş imkanları her zaman daha fazla olması nedeniyle talep görecektir. Bu nedenle merak edilen konulardan bir tanesi de odyometri maaşı ne kadar ve çalışma koşulları nasıldır sorularıdır. KPSS sınavı ile atanarak devlet kurumlarında çalışmaya başlayan teknikerleri ortalama maaşı 7-9 bin civarındadır. Ortalama bir rakamdır ve ek ödemeler, mesailer ile değişmektedir. Çalışma koşulları ise özel hastanelere göre biraz daha yoğun ve zorludur.
Özel Hastane Odyometri Teknikeri Maaşları
Özel sektör her zaman daha belirsiz ve zorlu koşulları barındırır. Fakat ortalama bir maaş aralığı söylemek gerekirse 6-7 bin TL arasında değişim gösterir. Bazı özel hastaneler ise asgari maaş üzerinden ödeme yapmaktadır. Zamanla bu ödeme artış göstermesinin yanı sıra özel sektörde tecrübeniz, okuduğunuz okullar ve hizmet yılınıza göre mevkiinizle birlikte maaşınız değişim gösterebilir. KPSS sınavına girmek istemiyorsanız özel hastanelerde iş imkânı muhakkak karşınıza çıkacaktır. Rahatlıkla kendi alanınızda çalışma imkânı bulabilirsiniz. Odyometri maaşı ne kadar sorusunun cevabı hizmet göstereceğiniz alana ve sektöre göre farklılık gösterecektir.
Odyometri Teknikeri Çalışma Saatleri
Sağlık sektöründe çalışmak her zaman zorlu ve yorucu bir süreçtir. Her ne kadar iş imkanları açısından oldukça iyi fırsatlar sunsa da zorlayıcı olduğu noktalar da muhakkak oluyordur. Odyometri teknikerleri için süreç nasıl işliyor peki? Eğer devlet atamanız yapıldıysa ve devlet hastanesinde çalışıyorsanız haftalık çalışma saati 40 saattir ve aylık ortalama 160 saat çalışılabilmektedir. Ek mesai ve nöbetler ile bu süre artabilmektedir. Odyometri Teknikerleri tüm gün kapalı bir oda içerisinde ve kapalı bir ortamda çalışırlar. Bunu göz önünde bulundurarak seçim yapmak oldukça önemlidir.
Odyometri Ataması
Sağlık ve sağlık ile alakalı bölümler her zaman talep gören ve çokça tercih edilen bölümler olmuştur. Odyometri de bu bölümlerden bir tanesidir. Odyometri maaşı ne kadar, atanmak için kaç puan almak gerekir, iş imkanları nelerdir hepsi birer merak konusu olmaktadır. Mezun olduktan sonra iş imkanları ve çalışma fırsatlarının çok olması nedeniyle oldukça fazla tercih edilir. KPSS şansı ile birlikte devlet hastanelerine atamanız yapılabilir. KPSS puanları Odyometri alanı için çok yüksek değildir. Kontenjanlar sık sık açılmaktadır. Odyometri KPSS taban puanı 73’e çekilmiştir. Fakat 2022 yılı birlikte yaklaşık 20 bin mezuna ulaşan odyometri teknikerleri kamu alımları azalmaya başlamıştır. Farklı iş imkanları vermesi nedeniyle bu olumsuz hal görmezden gelinebilir olsa da yeni mezunlar için durum oldukça zorlaşmıştır. Mezunların işitme cihazı satış ve uygulama alanlarında işitme merkezi açabilmesi ve sorumlu müdür olabilmesi imkânının olması olumsuz durumları bir nebze azaltmakta ve hastane sayısının artmasıyla özel sektör alımlarının çoğalması mezunlarını mutlu etmektedir.
Odyometri Nedir? Teknikeri Ne İş Yapar ve Maaşı Ne Kadardır? yazımız ilginizi çektiyse Mimarlar Ne İş Yapar? Mimar Maaşları Ne Kadar? yazımız da ilginizi çekebilir.