Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğrenci pasaportu nasıl alınır, özellikle son zamanlarda sıkça konuşulan konulardan biri haline geldi. Birçok genç daha iyi eğitim ya da daha iyi yaşam şartlarına sahip olabilmek için yurtdışını ciddi anlamda düşünür oldu. Harç ödemeksizin alınan öğrenci pasaportları, öğrencilerin çok uygun fiyatlara eğitim gördüğü ve yaşamını devam ettirdiği ülkeleri araştırmaktadır.
Yazıda Neler Var?
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Öncelikle öğrenci pasaportu nasıl alınır sorusunu incelemeden önce bu pasaport nedir? Ne işe yarar ve kimler alabilir bunlardan kısaca bahsedelim.
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci pasaportu, 25 yaşın altında olan ve öğrenimine devam etmekte olan kişilerin harç ödemeksizin alabileceği bir pasaport türüdür. Diğer bordo pasaportlardan tek farkı, herhangi bir harç bedelinin ödenmemesidir.
Kimler Öğrenci Pasaportu Alabiliyor?
25 yaşın altında olan hemen herkes bordo pasaport sahibi olabilir. Bordo pasaport almak için harç ödemeye gerek yoktur. Fakat öğrenci eğer 18 yaşın altındaysa, bu pasaportu alabilmek için defter bedeli ödemesi gerekmektedir. 18 yaşın altında olan öğrenciler en az 5 yıllık pasaport alabilmektedir. Bunun sebeplerinden biri de çocukların henüz gelişim çağlarında olmaları ve kişiliklerinin çok hızlı bir şekilde değişebilmesidir. 18 yaşını dolduran ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler, harç ödemeden pasaport sahibi olabilirler. Öğrenci pasaportu, yaşa göre de verilmektedir. Örneğin 18 yaşındaki öğrenci beş yıllık pasaport alabilirken, 23 yaşındaki öğrenci 2 yıllık pasaport sahibi olabilmektedir. Kişinin 25 yaşını doldurduğu vakit, öğrenci pasaportu için harç ödemek zorunda olduğu vakittir.
Harç Ödemeden Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? Öğrenci Pasaportu için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek zordur, öncelikle bunun için gerekli olan evraklar tamamlanmak zorundadır. Bu evraklar şu şekildedir;
- T.C Kimlik kartının aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Eğer daha önceden alınmış ise, eski pasaportlar
- Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair bir adet dekont.
- Öğrenci olduğunuzu kanıtlayan öğrenci belgesi
Öğrenci belgesi konusu, tamamen öğrencinin statüsüne bağlıdır. Örneğin Türkiye’de yaşayan, Türk vatandaşı bir öğrenci ise, e-devlet üzerinden ıslak imzalı bir şekilde öğrenci belgesi alması gerekmektedir. Öğrenci yurtdışında yaşıyor veya okuyor ise, bu durumunda konsolosluğa başvurması gerekmektedir. Konsolosluktan alacağı dökümanı mutlaka yeminli bir tercüman tarafından Türkçeye tercüme ettirmesi gerekmektedir.
Öğrenci Pasaportu Hangi Avantajlara Sahip?
Öğrenci pasaportunun tabi ki en büyük avantajı defter bedeli ödenmesidir. Herhangi bir şekilde harç bedeli ödemezsiniz ve pasaportunuzu çok uygun fiyatlara çıkarırsınız.
- Öğrenci pasaportu alabilmek için Türkiye’de okuma şartı bulunmaz, bu da bu pasaportun avantajlarından biri olarak sayılabilir. Yurt dışında okuyan Türk öğrenciler, harç ödemeden pasaport alma hakkına sahiptir.
- Öğrenci pasaportlarının dolaşım gücü ile bordo pasaportların dolaşım gücü arasında hiçbir fark bulunmamaktadır.

Öğrenci Pasaportu Hangi Ülkelerde Geçiyor?
Harçsız pasaportunuz ile vizesiz gidebileceğiniz 77 ülke var. Bu ülkelere sadece pasaportunuzla gidebiliyorsunuz. Fakat yine de bu ülkelerde vizesiz bulunabileceğiniz belli başlı süreler vardır ve bu sürelere dikkat etmek gerekmektedir.
- El Salvador
- Ekvador
- Haiti
- Özbekistan
- Japonya
- Guetamala
- Dominik Cumhuriyeti
- Ürdün
- İran
- Irak
- Umman
- Brezilya
- Endonezya
- Hong Kong
- Tayvan
- Bolivya
- Brunei
- Filipinler
- Tayland
- Belize
- Fiji
- Ermenistan
- Suriye
- Barbados
- Venezuela
- Azerbaycan
- Arnavutluk
- Kosova
- Ukrayna
- Sırbistan
- Moldova
- KKTC
- Makedonya
- Bosna Hersek
- Belarus
- Andorra
- Kamboçya
- Katar
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Güney Kore
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır ve Gerekli Belgeler Nelerdir? yazımızı beğendiyseniz Yurtdışı Eğitiminde En Ucuz Ülkeler yazımıza mutlaka göz atmalısınız.