Sağlık

Onkoloji Nedir? Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Onkoloji nedir ve hangi hastalıklara bakar sorusunun cevabını bu yazımızda detaylıca vereceğiz. Umarız hiçbir zaman yolunuz düşmez ama bilmekte de fayda var değil mi? En temel haliyle onkoloji, vücutta kontrol dışı gelişen tümörlerin araştırılması ve yok edilmesi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Onkoloji nedir sorusuna verilebilecek en yalın yorum budur.  

Onkoloji bölümü, çoğunlukla kanser hastalarının başvurduğu bir bölümdür.

Onkoloji Nedir?

İlk olarak onkoloji nedir sorusu ile başlayalım. Oncos şişme, logos ise bilim anlamına gelen Latince bir terimdir. Bu bölüm çoğunlukla kanser hastalarının hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilidir. Onkologlar, onkoloji alanında çalışan bilim adamlarıdır. Bu doktorlar onkoloji ile ilgili araştırma ve uygulama çalışmaları yürütürler. Kanser ve çeşitleri onkologların ilgisini çekmektedir. Ayrıca kanserin nasıl oluştuğu, yapısı, nedenleri, teşhisi ve tedavisi gibi cerrahi işlemlerle ilgilenir. Onkoloji alt dallara ayrılmıştır.

Kanser tedavisi çok sayıda uzmanın iş birliğini gerektiren bir tedavi grubudur. Burada çeşitli cerrahi alanlardan uzmanlar, Radyasyon Onkolojisi ve Tıbbi Onkoloji iş birliği yapmaktadır. Patoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp bölümleri tanı ve tedavi sonuçlarının takibinde önemli rol oynamaktadır.

Modern bir salgın olan kanser, Türkiye dahil tüm dünyada giderek yaygınlaşıyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 200.000 kişiye kanser teşhisi konuyor. Ülkemizde çağdaş tıbbın teknolojileri ve yetkin profesyoneller kanserin teşhis ve tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Tıbbi onkoloji, kanseri tedavi etmek için ilaç kullanma bilimidir. Tıbbi onkoloji, bir yandan kanser hastalarını kanser tedavileri (kemoterapi) ile tedavi ederken, diğer yandan hastanın iç sorunlarını (böbrek yetmezliği, enfeksiyonlar, kalp yetmezliği, beslenme anormallikleri vb.) iyileştirmeye çalışır.

Kanser hastalarının büyük çoğunluğu için birincil tedavi, tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu müdahale durumu tedavi ederken aynı zamanda tanıyı da doğrular. Hastalığın bulunduğu yere ve tutulduğu organa göre birçok cerrahi branş burada faaliyet gösterir; genel cerrahi, ortopedi, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları veya akciğer cerrahisi, göz ve üroloji ilk müdahale edenler arasındadır. Ameliyat sonrası medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanları devam etmektedir.

Onkolojinin Alt Bölümleri Nelerdir?

Onkoloji, birkaçı da dahil olmak üzere çeşitli alt alanlara sahiptir. Jinekolojik onkoloji, radyasyon onkolojisi, cerrahi onkoloji, medikal onkoloji, pediatrik onkoloji bu alt alanlar arasındadır. Onkolojinin bir alt dalı olan jinekolojik onkoloji, rahim ağzı ve rahim kanseri gibi kadınların üreme organlarını etkileyen çok sayıda kanser hastalığının tedavisi ile ilgilenir.

Radyasyon onkolojisi, radyasyona odaklanan tıbbi uzmanlık alanıdır. Tümörü çıkarmak için biyopsi veya ameliyat gerekliyse cerrahi onkoloji bu sorunu çözer. Tıbbi onkoloji, kemoterapiyi kontrol eden ve uygulayan bölümdür. Bir çocuğa kanser vurduğunda, pediatrik onkoloji durumla ilgilenir. Hastalık tanı ve tedavisi için gerekli olan onkoloji alt alanı önerilmektedir.

Onkoloji, kanserin tanı ve tedavisine odaklanan tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Ayrıca kanser oluşumunu ve risk faktörlerini, kanser istatistiklerini ve kanserden korunma yöntemlerini araştırır. Onkologlar kanser tedavisinde uzmanlaşmış doktorlardır. Onkologlar kanserin teşhisini, evreleşmesini, tedavisini ve bakımını izler. Onkoloji, sürekli gelişen bir tıp uzmanlığıdır. Kanser hücresi biyolojisi, kemoterapötik tedavi yaklaşımları, en uygun palyatif bakım ve ağrı kesici ilaçlar araştırılmaktadır.

Onkoloji Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Onkoloji nedir sorunun cevabını verdikten sonra bu bölümde hangi hastalıklara bakılmaktadır. Onkolojinin çok çeşitli bozuklukları tedavi ettiği söylenebilir. Onkoloji hastası, lösemi, kemik kanseri, cilt kanseri, karaciğer kanseri, böbrek kanseri, baş ve boyun kanserleri, bağırsak kanseri, lenf nodu kanseri, yani lenfoma, meme kanseri, mide kanseri, multipl miyelom, pankreas kanseri, testis kanseri, prostat gibi hastalıkları tedavi eder.

Onkoloji, tüm kanserlerin tanısını, tedavisini ve bakımını denetler. Meme, akciğer, deri, mide, mesane, tiroid maligniteleri, jinekolojik, hematolojik ve kolorektal kanserler ve beyin tümörleri onkolojinin en ciddi hastalıkları arasındadır.

Günümüzde genellikle kadınlarda görülen meme kanseri onkolojinin tedavi ettiği hastalıklardan biridir ve bireyler belirtilerini tanıyabilir. 1 santimetre Kadınlar, bizzat kontrol edildiğinde kitle büyüdükçe tanıyabilir. Dökme, sağlam, düzensiz ve topaklı olabilir. İnsanlar da farkında. En sık kalça, omurga, akciğerler ve karaciğerde görülür.

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kesin nedeni bilinmiyor. Çok yaygın. Cilt kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Onkoloji ayrıca kadınlarda görülen rahim kanserini de içerir. Tedavi bir teşhisin ardından başlayabilir. İşaretlerine çok dikkat etmek çok önemlidir. Ameliyat bir seçenektir. Böbrek kanseri sigara kullananlarda, kullanmayanlara göre daha sık görülmektedir. Çeşitli yaklaşımlar kullanılarak tedavi edilebilir. Erken teşhis kritiktir. Tedavi, teşhis konulduktan sonra başlayabilir. Kanser hastalığının belirtileri;

  • Yorgunluk, kilo kaybı, açıklanamayan anemi
  • Bilinmeyen ateş veya rahatsızlık,
  • Yeni bir yumru veya şişlik,
  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler,
  • Dışkıda kan,
  • İyileşmeyen yara,
  • Düzensiz kanama,
  • Yutma Güçlükleri,
  • Vücutta yeni bir ben veya var olan bir ben şeklinde değişiklik,
  • Devam eden öksürük ve ses kısıklığıdır.

Onkoloji Bölümü Ne Tür Testler Yapar?

Kan örneklerinde kanser hücreleri, proteinler ve kanserle ilgili diğer bileşikler bulunabilir. Ayrıca organların ne kadar etkili çalıştığını ve maligniteden zarar görüp görmediğini de gösterir.

BT taraması: Çeşitli açılardan elde edilen x-ışınlarını kullanarak vücudun iç mimarisinin kapsamlı, üç boyutlu resimlerini oluşturur. Tomografi; kanser teşhisine, evresine, tedavi planına, prosedürüne ve hasta takibine yardımcı olur. Daha ayrıntılı resimler elde etmek için, bazen taramadan önce vücuda kontrast maddesi adı verilen özel bir boya uygulanır.

Biyopsi: Fizik muayene veya diğer test bulguları olağandışı bir şey ortaya çıkarırsa, doktorunuz biyopsi isteyebilir. Biyopsi sırasında cerrahi olarak veya bir iğne ile tümörden bir doku örneği alınır. Bir patolog örneği inceler. Dokunun mikroskobik ve biyokimyasal özellikleri belirli bir kanser türünün özellikleriyle eşleşirse tanı konulabilir. Biyopsiler sıklıkla malignitenin türünü belirlemek için kullanılır.

Onkoloji Bölümü Hangi tedavi Yöntemlerini Kullanır?

Onkoloji bölümü içinde birçok hastalık bölümü olduğu için hali ile akla onkoloji tedavisi nasıl yapılır gelmektedir. Bunun birkaç yolu bulunmaktadır. Bunlar;

Cerrahi Yöntemler: Kanser yayılmadan önce, tedavi etmek için sıklıkla cerrahi kullanılır. En büyük tedaviler arasında tümörün tamamen çıkarılması vardır. Meme kanseri durumunda, onkolog etkilenen bölgenin tamamını veya bir kısmını potansiyel olarak çıkarabilir. Meme, bağırsak, deri ve akciğer kanseri için en sık uygulanan tedavi cerrahidir.

Kemoterapi: Tümör yayılmışsa veya cerrahi olarak çıkarılamıyorsa tercih edilir. Kemoterapi, kanser hücreleri gibi vücutta hızla gelişen hücreleri yok etmeyi amaçlayan bir ilaç tedavisi türüdür. Damar veya ağız yoluyla uygulanan bu ilaçlar vücudun hemen her bölgesine ulaştığı için yayılmış tümörler için idealdir.

Radyoterapi: Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya çoğalmalarını engellemek için yüksek enerjili radyasyonun kullanılmasıdır. Ameliyat ve kemoterapi gibi tek başına, ameliyattan önce veya sonra veya kemoterapi ile kullanılabilen bir kanser tedavi yaklaşımıdır. Onkoloji hastası yaşı, genel sağlık durumu, teşhis edilen kanserin türü, evresi ve yeri dahil olmak üzere birçok kritik yön tedaviyi etkiler. Bu tedavi kararları, birçok tıp alanından deneyimli hekimlerin hastayı baştan itibaren incelemesi ve değerlendirmesi sonucunda belirlenmekte ve her hasta ayrı ayrı gözden geçirilmektedir. Sonuç olarak, aynı kanser türüne sahip olsalar bile, her hastanın tedavisi kendi özel ihtiyaçlarına göre şekillendirilir.

Radyoterapinin kemoterapiden farkı, yalnızca ışınlanan bölgedeki kanser hücrelerini öldürmesi ve o bölgede hastalık tekrarını önlemesi veya azaltmasıdır. Kemoterapi ise kansere yönelik ilaçların damardan verilerek tüm vücuda dağılarak kan ve dokulardaki tümör hücrelerinin ölümüyle sonuçlanan bir tedavi şeklidir.

Onkoloji Nedir? Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar? yazımızı incelediyseniz Check Up Nedir? Check Up’ta Nelere Bakılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu