Otomotiv Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Otomotiv mühendisliği maaş ve iş olanakları hakkında detaylı bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz. Ne iş yapar, nasıl olunur, çalışma koşulları, özel sektörde ve devlette maaş farkları gibi pek çok konuda bilgi sahibi olacaksınız.
Son dönemlerde hızlı bir şekilde gelişen ve önem kazanan sektörlerden biri otomotivdir. Günler geçtikçe değişik özelliklerden oluşan bir sürü yeni kara taşıtları piyasaya çıkmaktadır. Devamlı olarak değişen ve gelişen bu piyasada otomotiv mühendisine olan ihtiyaç da doğru orantılı şekilde artmaktadır.
Bu yazımızda makine mühendisliğinin dallarından biri olan otomotiv mühendisliğinin kapsamı, çalışma koşulları ve maaşı hakkında detayları vereceğiz. Otomotiv mühendisliği maaş açısından iyi bir meslek midir? Bu mesleğin çalışma koşulları nasıldır? Gelin hep beraber inceleyelim.
Yazıda Neler Var?
Otomotiv Mühendisleri Ne İş Yapar?
Araçlar, herkes için gerekli ve vazgeçilmez hareketli mekanizmalardır. Farklı işlev ve ihtiyaçlar için yapılmış pek çok taşıt bulunmaktadır. Hayatımızda önemli bir yer edinen taşıtlarla birlikte otomotiv mühendisliği de ön plana çıkmıştır.
Otomotiv mühendisliğini en genel şekilde sektördeki taşıtların üretimini, tasarımını, onarımını ve geliştirilmesini sağlayan mühendislik bilimi olarak adlandırabiliriz. Ayrıca otomotiv mühendisliği maaş durumu iyi olan bir meslek dalıdır. Otomotiv mühendislerinin sahip oldukları sorumluluklar ve görevler ise şunlardır:
- Motorlu araçları geliştirerek daha dayanıklı bir hale getirirler.
- Güncel ihtiyaçlara uygun bir biçimde araçlar tasarlarlar.
- Verimli aynı zamanda yenilikçi olan AR-GE çalışmaları yaparlar.
- Sektörde olan taşıtlar ile ilgili verileri toplayıp, değerlendirirler.
- Motorlu araçlarda meydana gelen problemleri tespit edip onarırlar.
Belirtmiş olduğumuz bu maddeler otomotiv mühendislerinin genel çalışma ve görevleri arasındadır. Tabii ki bu maddelere eklemeler yapılabilmektedir. Bu bilgileri verdiğimize göre artık otomotiv mühendisliği maaş konusuna geçebiliriz.
Otomotiv Mühendisliği Maaşı Nasıldır?
Diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi otomotiv mühendisliğinin maaşı da iki başlık altında anlatılabilmektedir. Otomotiv mühendisleri diplomalarını aldıktan sonra özel sektörde ya da devlette çalışma imkânı bulurlar.
Devletteki iş olanakları özel sektöre kıyasla daha az olsa da yine de yok değildir. Dolayısıyla maaşları da iki ayrı durumda değerlendirilmelidir. İlk olarak otomotiv mühendislerinin özel sektördeki maaşlarına yakından bakalım.
Özel Sektörde Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Ülkemizde otomotiv piyasası bir hayli gelişmiştir. Mercedes, Hyundai, Ford gibi pek çok önemli markanın Türkiye’de fabrikaları bulunmaktadır. Bu önemli otomobil fabrikalarında çeşitli branşlardan olan birçok mühendis çalışır. Makine ve otomotiv mühendisleri ise bu fabrikalarda en fazla pay sahibi olan kişilerdir.
Üretim, servis, AR-GE, tasarım gibi alanlar otomotiv mühendislerinin çalıştığı bölümlerden birkaçıdır. Aynı zamanda satış ve pazarlama bölümlerinde de görev alabilirler. Otomotiv mühendisliği maaş durumu özel sektörde çok daha iyi bir konumdadır. Çünkü otomotiv mühendisliğinin en avantajlı kısmı, otomotiv piyasasının genel olarak kurumsal özellikli firmalardan oluşmasıdır.
Diplomasını yeni almış bir otomotiv mühendisi özel sektör alanında 5.500 TL gibi bir fiyat ile işe başlar. Ayrıca bu maaş mühendisin kendini yetiştirmesine göre değişecektir. Bazı yeni mezunlar daha yüksek bir maaş ile işe alınabiliyorken bazıları ise asgari ücret seviyesindeki maaş ile işe adım atabilir.
Otomotiv Mühendisi Kendini Nasıl Geliştirir?
Peki, bu işte kendimi nasıl geliştirebilirim ki dediğinizi duyar gibiyim. Gelin hep beraber bu konuya değinelim ve bu işte nasıl daha iyi olabileceğinizi öğrenelim. Böylelikle otomotiv mühendisliği maaş beklentinizi karşılamaya yarayacak bilgilere de sahip olacaksınız.
Kendinizi geliştirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey sektörü analiz etmektir. Otomotiv mühendisleri ne gibi işlerde çalışıyor, şirketler mühendislerden hangi özellikleri bekliyor? Bunları araştırarak edindiğiniz bilgiler doğrultusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Örneğin İngilizce dilinin bu gibi işlerde bir gereklilik olduğunu çoğumuz biliyoruz. Fakat otomotiv piyasasında çalışılacak şirkete bağlı olarak ikinci bir dilin bilinmesinin oldukça önemli görüldüğünü çoğu kişi bilmez. Tecrübe ve deneyiminiz arttıkça özel sektörde almış olduğunuz maaş da artış gösterecektir. 5 yıllık deneyim ve bilgi birikimine sahip bir otomotiv mühendisi en az 7.000 TL maaş almaktadır.
Devlette Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Devlet yeni mezunlarına özel sektöre kıyasla otomotiv mühendisliği maaşı konusunda daha yüksek bir ücret sunar. Kamuda otomotiv mühendislerinin bulunabileceği kadrolar vardır. Fakat bu kadrolar yalnızca otomotiv mühendisleri adına olmadığı için atanmak hayli zordur.
Devlette iş sahibi olmak isteyen bir otomotiv mühendisinin KPSS’den en az 93-94 puan alması gerekir. Bu puana ulaşabilmek için üniversite sınavına hazırlanıyormuş gibi KPSS’ye yoğunlaşılmalıdır. Yüksek bir puana sahip olsa da 1 sene düzenli olarak çalışırsanız kazanmanız tabii ki mümkündür.
Diplomasını yeni almış otomotiv mühendisleri devlette yaklaşık 8.000 ile 11.000 TL arasındaki bir maaşla işe başlarlar. Ardından her sene yapılan zamlarla beraber bu maaş giderek artış gösterir. Her yıl devamlı uygulanan zamlar dışında maaşın artmasını sağlayan başka etkenler de vardır.
Otomotiv mühendisliği maaş konusunda yüksek lisans, yabancı dil puanı ve eş durumu gibi faktörler önemli rol oynar. Aynı zamanda çalışılan kadro ile kurum, alınan maaşın yükselmesini sağlayabilir. Anlayacağınız üzere ister özel sektörde isterseniz kamuda çalışın eğer yüksek maaş istiyorsanız kendinizi geliştirmeniz şarttır.
Otomotiv Mühendisliği Çalışma Koşulları
Bu mühendislik dalının maaşları hakkında yeterli bilgiyi verdiğimize göre gelin bir de çalışma koşullarına bakalım. Otomotiv mühendisleri genel anlamda fabrikalarda çalışan kişilerden oluşur. Fabrikaların çalışma saatleri ise çoğunlukla 09.00-18.00 şeklindedir.
Çok işinizin olması sebebiyle mesaiye kalırsanız ekstra ücret alırsınız. Fabrika, servis ve yemek ihtiyacını karşılar. Ayrıca bu mühendislerin en az haftada bir gün izinleri bulunur. Bunların haricinde dini ve milli bayramlarda fabrikalar çalışmadığı için otomotiv mühendisleri tatil yapabilmektedir.
Devletteki çalışma koşulları da buna benzer durumlardan oluşur. Tek fark ise kamuda çalışan otomotiv mühendislerinin izin günleri hafta sonlarıdır. Devlette çalışmanın en büyük avantajı ise özel sektöre kıyasla daha rahat bir şekilde izin alabilmenizdir.
Bu yazımız ile otomotiv mühendislerinin ne gibi yerlerde hangi şartlar altında çalıştığını öğrenmiş olduk. Ayrıca otomotiv mühendisliği maaş konusuna da detaylıca göz attık. Umarız bu mühendislik dalını okumayı düşünen kişilere yardımcı olabilmişizdir.
Otomotiv Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Uçak Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız da ilginizi çekebilir.