Ozon Tedavisi Nedir? Nasıl yapılır?

Ozon tedavisi nedir? Nasıl yapılır? Gibi merak edilen soruların yanı sıra nasıl kullanılır, kullanım alanları nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz.
Ozon tedavisi yarayı veya rahatsızlığı tedavi edebilmek için ozon gazı kullanımını içermektedir. Ozon tedavisi nedir incelendiğinde, gazın 3 oksijen atomundan meydana geldiği görülmektedir. Kullanım şekli farklılaşsa da bağışıklık sistemini uyarabilmek, böylece tıbbi hastalıkları, rahatsızlıkları tedavi etmede kullanılabildiği görülmektedir.
Hastanede kullanılan bu yöntem çok uzun süredir uygulanmaktadır. Etkileri kanıtlanmış olup güvenli, tutarlı, minimal ve önlenebilir yan etkileri yer almaktadır. Ozon kuvvetli bir oksitleyicidir. Bakteri, maya, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların, hücresel bütünlüğünü zayıflattığı görülmektedir. Aynı zamanda zarar da vermektedir..
Dezenfektan şeklinde suyu arıtmak için kullanılmış olup düşük konsantrasyonlarda terapötik etkileri sebebiyle tercih edilebilir. Topikal tedavi, diş endikasyonları için uygulanabilir. Hemodinamik özelliklere sahip olması nedeniyle, kan akışını ve dolaşımını olumlu halde etkiler.
Dolayısıyla kan dolaşımını iyileştirme, vücuda oksijeni daha verimli kullanma olanağı tanımaktadır. Ayrıca vücutta bulunan antioksidan enzim sisteminin etkinliğini yükseltir. Ozon tedavisi nedir incelendiğinde antioksidanlar nedeniyle yaşlanmaya, hastalığa, kansere hastalıklara, yaşlanmaya karşı yardımcı olur. Dolayısıyla farklı konularda olumlu etkilere sahiptir.
Yazıda Neler Var?
Ozon Tedavisi Hangi Durumlara İyi Gelir?
Ozon tedavisi farklı konularda kullanılmaktadır. Ozon tedavisi ne işe yarar incelendiğinde geniş bir alanda olumlu etkileri olduğu görülmektedir. Yaralanmaların iyileşme sürecine, rahatsızlıklara, farklı konularda hastalıklara yardımcı olabilir.
- Alternatif tıp olarak görülmekte olup, diğer tedavi yöntemlere ek olarak tercih edilmektedir. Ozonun anti-enflamatuar özellikleri şu şekilde kullanılabilmektedir;
- Yara iyileştirme
- Alerji
- Otoimmün bozuklukları
- İnflamatuar etkili
- Kanserler ve tümörler
- Dermatoloji
- Vasküler endikasyonları,
- Antioksidan ve oksijenlerin etkilerini arttırma
- Dolaşımı iyileştirme
- Metabolik hızı yükseltme
- Diyabet kontrolü
- Depresif belirtileri azaltma
- Kozmetik amaçlar
Uzun yıllar boyunca çok sayıda hastalık ya da rahatsızlık ozon kullanılarak tedavi uygulanmıştır. Ozon tedavisi ne işe yarar ilerleyen teknoloji ile daha yaygın şekilde kullanılabilmektedir.
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Her tedavi belirli kişilere uygulanabilmektedir. Bu konuda kimlere uygulanabileceği hekim tarafından belirlenmektedir. Bu tedavi için işlemin yapılabileceği kişiler şu şekildedir;
- Ürolojik hastalıklar
- Diş enfeksiyonları
- Kulak enfeksiyonları
- Yaraların iyileştirilmesi
- Damar ameliyatları
- Kronik ağrılar
- Migren
- Sistit
- Hepatit
- Kronik enfeksiyonlar
- Omurga iltihapları
- Dejeneratif eklem hastalığı
- Bağırsak hastalığı
- Parkinson hastalığı
- Alzheimer
- Kronik yorgunluk
- Raynaud hastalığı
- Lyme hastalığı
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Romatizmal eklem iltihapları
- Multipl Skleroz
- Otoimmün rahatsızlıklar
- Sinüzit, alerjiler
- Tümörler
- Kalp hastalıkları
- Kanser
Ozon tedavisi ne işe yarar sorusu bu nedenle geniş bir alana sahiptir.
Ozon Tedavisi Kimlere Yapılmaz?
Ozon tedavisi herkese uygulanamamaktadır. Bunun için uygun olup olmadığınız, doktor tarafından belirlenmektedir. Ana hatlarıyla şu gibi kişilere yapılmadığı görülmektedir;
- Yeni kanama geçiren kişiler
- Yeni kalp krizi geçiren, kontrol altına alınamayan kalp ve damar hastalıklara sahip olan kişiler
- Ozon alerjisi bulunan astım hastaları
- Sık yenilenen kas krampları
- G6PD enzim eksikliği bulunanlar
- Yenilenen veya kronik pankreatit
- Hipertiroid
- Pıhtılaşma bozukluğu gibi hastalıklar
- İleri derece kansızlık
- ACE inhibitörü tedavisi alan kişiler
Bunlara ek olarak hamilelere de ozon tedavisi uygulanmamaktadır.
Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ozon tedavisi ne işe yarar için gaz, farklı çeşitlerle vücuda alınabilir. Sıvılar ya da farklı gazlarla karıştırılabileceği gibi, kanla birleştirilmesi de mümkündür. Aynı zamanda doğrudan damara yahut deri altına enjekte edilebilir.
Vajina içeren yollardan ya da kas dokusuna, eklemlerine yapılabilir. Ozonlanmış su, yağlar, uzuv torboalama içerebilir. Otohemoterapi, insüflasyon tekniklerinde tercih edilebilmekte olup, uygun dozu doktor belirlemektedir.
- Otohematerapi: Ozon tedavisi için bu yöntemde hastanın kanı alınarak, ozon ile birleştirilir. 40 ile 200 ml arasında alınmakta olup, birleşim tamamlandıktan sonra hastaya verilir. Birkaç gün ara ile gerçekleştirilebilmekte olup, şırınga ile yapılabilir.
- İnsüflasyon: Bu yöntem rektal ya da vajinal boşlukta gerçekleştirilir. Aynı şekilde burun ya da kulak boşluğunda da yapılabilir. Uygulanan tedaviye bağlı şekilde, hastaya farklılaşan dozlarda uygulanır.
- Eklem tedavisi: Yırtışmış bağlar, sırt ağrıları, ağrıyan eklemler için kullanılır. Popüler bir tedavi olup iki kısma ayrılır. Bunların birincisi vitamin ve ilaç karışımıdır. İkincisi ise karışıma ozon eklenip, eklem içine enjeksiyon edilmesidir.
Ozon tedavisi ne işe yarar için bu uygulamalar kişiye göre değişiklik gösterebilir.
Ozon Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?
Ozon tedavisinin dozu, planı ve uygulanması doğru yapıldığında diğer ilaçlardan güvenli kabul edilmektedir. Kullanım süresi ardından uzun süreli etkiler belirtilmemiştir. Ozon tedavisinin yan etkileri dezavantaja da sahiptir.
Bu durum yüksek konsantrasyonlara maruz kalınırsa, potansiyel toksisitesinde yer almaktadır. Duvar zarının lipit tabakaları, doymamış yağ asitleri ile oksitlendiği için ozonun bakteri, virüslerin hücre duvar bileşenlerine hasar verir.
Ozon tedavisinin yan etkileri aynı şekilde yanlış uygulama durumunda doymamış yağ asitleri ile reaksiyona girebilir. Bu da hücre hasarı, hücre ölümü ile neticelenen reaksiyonlara neden olan enzimlere sebep olabilir.
Dolayısıyla bu tedaviye başlama önerisinde doktora muayene olunmalıdır. Bu yöntemle tedavi gören kişilerin en çok belirttiği şikayetler şöyledir;
- Uyku hali
- Hafif baş dönmesi
- Zayıflık
- Kulak iltihabı
- Bağırsak yırtılması
- Nefes darlığı
- Solunum problemleri
- Kan damarlarının şişmesi
Ozon tedavisinin yan etkileri yanlış uygulama sebebiyle olmaktadır. Hamile ve emzirme dönemlerinde kullanımı ile ilgili kanıtları yeterli değildir.
Ozon Tedavisi ile Zayıflanır Mı?
Fazla kilolar günümüzde birçok kişinin problemleri arasındadır. Buna çözüm arıyorsanız, kullanabileceğiniz birçok seçenek yer almaktadır. Aralarından bir tanesi de ozon tedavisidir.
Yapılan araştırmalar bunun kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Zira damardan uygulanması durumunda metabolizmanın yüzde 40 oranında hızlanacağını, böylece yağ yakılmasının da artacağı belirtilmektedir.
Aynı zamanda Ozon tedavisi nedir ardından sauna uygulaması sonrası 600 kalori yakılabilir. Eğer kilolarınızdan şikayetçisiyseniz, veremiyorsanız çözüm sunabilir. Ancak kullanım öncesinde doktora danışmanız gerekir.
Ozonun Cilde Faydaları Nelerdir?
Ozon, farklı şekillerde kullanılabilir. Bunlardan bir tanesi de Sauna’dır. Bu yöntemde cihaz kullanılarak, cilt üzerine nemlendirilmiş ozon-oksijen gazı karışım buharı uygulanır. Baş ve boyun bölgesi kabin dışında tutulur. Bu sayede gazdan etkilenmesi önlenir.
Genel olarak kozmetik hedeflere yönelik kullanılmakta olup seanslar halinde kullanılır. Kabinde 15 ile 20 dakika kalınmaktadır.
Ozon tedavisi nedir sorusunun bir sonraki olanı cilt faydaları ile ilgilidir. Bu tedavinin cilde birçok faydası vardır. Peroksitler vasıtası ile ATP üretimini yükseltir. Ayrıca hücre rejenerasyonunu tetikler. Deri ile doğrudan temas etmesi zararlı olup, dezenfektan, oksijen sağlayıcı etkisi ile cilt lezyonlarını, deri enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Bu kapsama cerrahi yaralar, apseler, yanıklar, alopesi, dermatit girmektedir.
Bunlara ek olarak kas ve iskelet hastalıklarında da kullanılmaktadır. Bu çerçevede kalça, ayak bileği, omuz gibi periferik eklemlerde Osteoartrit tedavisinde uygulanmaktadır. Bel fıtığı, romatizmal hastalıklar, spor yaralanmaları, tendon ve bağ yaralanmaları gibi durumlarda da tercih edilmektedir.
Ozon Tedavisi Nedir? Nasıl yapılır? yazımızı beğendiyseniz Sağlık kategorimize göz atmayı ihmal etmeyin.