Sağlık

Palyatif Bakım Nedir? Süresi Ne Kadardır?

Palyatif bakım nedir? Ne kadar sürer ve bu bakımı gerektiren hastalıklar hangileridir? gibi soruların cevaplarını ve daha fazlasının yazımızda bulabilirsiniz.

Palyatif bakım, tıp sektöründe son zamanlarda uygulanan bir yöntemdir. Genellikle tedaviye yanıt vermeyecek kadar ileri düzey hastalara uygulanan palyatif, akıllara palyatif bakım getirmektedir. Palyatif bakım, temel olarak organ yetmezliği, tedavinin işe yaramaması, ileri düzey kanser, ölümcül nörolojik rahatsızlığı olanlar ve bu gibi kötü denilebilecek hastalara uygulanan bir tedavidir. 

Palyatif tedavinin asıl amacı, hastaların hayatlarının son döneminin daha kaliteli şekilde geçmesini sağlamaktır. Bu da demek oluyor ki, tedavi yapılmanın işe yaramaması durumunda hastanın gerek beslenmesi, gerekse yakınlarıyla bilinçlenmesi için palyatif adı verilen bir bakım süreci başlatılmaktadır. Bu bakım sayesinde hasta ve yakınları çok daha konforlu bir son zaman geçirebilmektedir. 

Palyatif Bakım Nedir?

Tedaviyi yanıtsız bırakan hastalara günümüzde en çok uygulanan tedavi biçimlerinden olan palyatif, hastayı iyileştirmeye değil son zamanlarını iyi geçirmesine odaklı bir tedavidir. Palyatif bakım nedir sorusunu yönlendiren bireyler, palyatif kelimesinin geçici anlamına geldiğini ve ileri düzeyde hastalığa sahip olan ve iyileşmeyeceği kesinleşen hastaların ölene kadar aldığı bir tedavi olduğunu bilmelidir. 

Palyatif bakım, bünyesinde birden fazla bakımı barındırmaktadır. Yani, bu bakımı alan hastalar yalnızca ilaç almamakta, buna ek olarak aileleri ile birlikte daha sağlıklı iletişim kurabilmesi için birden çok konuda psikolojik yardım almaktadır. Alınan bu psikolojik yardım, hastanın ailesini de rahatlatmakta ve geçici bir süre de olsa hem hasta hem de hasta yakınlarının yaşam kalitesini arttırmaktadır. 

Palyatif Yoğun Bakım

Palyatif bakım alması önerilen hastalar, hastalık durumlarına bağlı olarak palyatif yoğun bakım ya da normal bakım ünitesine yatırılabilir. Bu durum tamamen hastanın rahatsızlık düzeyine bağlı olarak planlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse organ yetmezliği olan hastalar yoğun bakım ünitesinde palyatif tedavi alırken, Alzheimer gibi ileri düzey unutkanlığı olan hastalar yoğun bakıma gerek kalmadan palyatif bakım alabilmektedir. 

Palyatif bakım, kişiselleştirilmiş bakım adımlarına sahiptir. Bu bağlamda hastanın yoğun bakımda olup olmaması fark etmeksizin sağlık durumuna bağlı olarak ihtiyaçları planlanmakta ve bu doğrultuda özel bir bakım uygulanmaktadır. Bu konuya örnek vermek gerekirse, hiçbir tedaviyi kaldırmayan ve ölümüne az süre kaldığı öngörülen hastaların hem kendisi hem de ailesine psikolojik yardım ve eğitim verilmektedir. Bu sayede hastanın ailesi, hasta ile daha iyi bir iletişim kurabilmekte ve acılarının daha az olmasını sağlayabilmektedir. 

Palyatif Bakım Ne Kadar Sürer?

Palyatif bakıma ihtiyacı duyan hastaların yakınları, palyatif bakım ne kadar sürer sorusuna yanıt aramaktadır. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, palyatif bakım için belirli bir süre bulunmamaktadır. Bu süreç tamamen hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu da demek oluyor ki, palyatif bakım alınan hiçbir sağlık kuruluşu, bakım süresinin bittiğini belirterek hastayı geri göndermeyecektir. Zira daha önce de belirttiğimiz gibi geri dönüşü ve tedavisi olmayan hastaların son dönemlerinin iyi geçmesine yönelik bir bakımdır.  

Palyatif bakım, hastanın yaşam süresini uzatmaya değil, son dönemlerin daha iyi geçmesine yöneliktir. Ancak hastanın ağrıları, solunum sorunları, beslenme bozuklukları, ailesiyle olan iletişimsizliği gibi hayat kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerin önüne geçebilmek için tedaviler uygulanmaktadır. Bu bağlamda tedavi 72 saat gibi kısa bir süreyi kapsayabileceği gibi, 6 ay kadar da sürebilir. 

Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar 

Palyatif Bakım Nedir? Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar 
Palyatif Bakım Nedir? Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar 

Palyatif bakım, daha önce de belirtildiği üzere tedavinin bulunmadığı, hastanın tedaviye yanıt vermediği ve bu gibi ileri düzey durumlarda uygulanan bir tedavidir. Palyatif bakım gerektiren hastalıklar, ciddi hastalıkları kapsamaktadır. Aşağıdaki listeye göz atarak bu bakımı alması önerilen hastalıkları öğrenebilirsiniz. 

  • Parkinson hastalığı 
  • Felç 
  • İleri düzey kalp, akciğer, böbrek, vb. yetmezliği olanlar
  • MS
  • KOAH
  • ALS 
  • Çocuklarda görülen ilerleyen genetik sorunları 
  • Distrofi 
  • Motor nöron hastalıklar 
  • Amfizem 

Yukarıda da görülebildiği üzere yalnızca genetik ve ileri düzey hastalıklara sahip olan insanlar bu tedaviyi alabilmektedir. Zira bu hastalıkların tedavisi oldukça güç olmakla birlikte, her hasta tedaviye olumlu yanıt verememektedir.

Palyatif Bakım Hangi Hastanelerde Var?

Palyatif bakım alması gereken hastalar, bu hizmetleri pek çok hastaneden alabilmektedir. Ankara, İstanbul, Mersin, Antalya, Kırşehir, Zonguldak, Kütahya gibi pek çok ilde bulunan palyatif bakım üniteleri, tedaviye yanıt vermeyen ve son zamanlarını daha iyi bir bakım ile geçirmesi istenen bireyler tarafından alınabilmektedir. 

Bulunduğunuz şehir genelindeki hastanelerle görüşme sağlayarak palyatif bakım hangi hastanelerde var sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Daha sonra doktorunuz ile görüşerek hastanızın palyatif bakım almaya başlamasını sağlayabilirsiniz. Palyatif bakım, hastanızın ihtiyaçlarına bağlı olarak hazırlanacak ve ev ile hastane arasındaki sağlık ağının gelişmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda palyatif bakımı evden alabilmek de bazı hastalar için mümkündür. 

Palyatif Bakımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Palyatif bakım, oldukça hassas ve zorlu bir süreç olarak bilinmektedir. Bu sürecin hem hasta, hem de hasta yakınları için daha iyi geçebilmesi için bazı hususlara önem verilmesi şarttır. Palyatif bakımda dikkat edilmesi gerekenler konusu üzerine araştırma yapanlar, aşağıdaki listeyi inceleyerek bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmektedir. 

  1. Palyatif bakım, geniş bir ekibi kapsamaktadır. Bu ekip doktor, hasta bakıcı, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi hastaya yardımcı olacak kişilerden oluşmaktadır. 
  2. Palyatif bakım, ölüm öncesi bakım süreci değildir. Zira hasta tedaviye yanıt vermese dahi, hastanın iyileşebilmesi için uygulamalar devam etmektedir. 
  3. Bu süreçte hasta ve hasta yakınlarının hem psikolojik hem de duygusal destek alması sağlanmakta ve bu sayede duygusal sorunların daha kolay şekilde aşılması sağlanmaktadır. 
  4. Palyatif bakım, hastanın durumuna göre evden alınabilen bir tedavidir. Ev şartlarının uygun hale getirilmesi ve ekibin evi sıkça ziyaret etmesi, bu bakım süreci için yeterli olacaktır. 
  5. Hastanın bu süreçte yaşayacağı ağrı, acı, nefes almada zorluk gibi pek çok rahatsızlığın da önüne geçmek mümkündür. 

Yukarıdaki listeden de anlaşılabileceği üzere, bu bakım yalnızca ölüm öncesi bir terapi değildir. Hastaların bu süreç zarfında hem acılarının azalması hem de olumlu yanıt verilebilecek tedavilerin araştırılması yapılmaktadır. Bu nedenle her ihtiyaç duyan hasta için palyatif bakım çalışmalarının yapılması şiddetle tavsiye edilmektedir. 

Palyatif Bakım Yorumları 

Hastası için palyatif bakım almayı düşünenleri bu bakımı detaylı bir şekilde öğrenebilmek için palyatif bakım yorumları konusunu araştırmaktadır. Palyatif bakım, birden çok sağlık merkezi ve kişisel bakıcılar tarafından sağlanan bir hizmettir. Bu bağlamda alacağınız hizmetin kalitesi değişkenlik gösterebilir. Palyatif bakım hizmeti almadan önce, geniş çaplı bir araştırma yapmanız ve doktor ve diğer sağlık çalışanlarının işine verdiği önemi kontrol etmeniz tavsiye edilmektedir. Bu sayede hastanız için en doğru kararı verebilirsiniz. 

Palyatif bakım hakkında yapılan yorumların incelemesi yapıldığı zaman, hastaların sürekli hastane gibi sürekli olarak ev dışına çıkmasının engellendiği görülmektedir. Bu sayede hasta hastaneden veya evden dışarı çıkmak zorunda kalamadan iyi bir tedavi alabilmektedir. Devlet ya da özel kurumların verdiği bu hizmeti araştırarak doktorunuzla görüşebilir ve iyi bir hizmet alabilirsiniz.  

Palyatif Bakım Nedir? Süresi Ne Kadardır? yazımızı incelediyseniz Yüz Felci Neden Olur? Egzersizleri ve Tedavi Süreci yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu