Para Yönetimi İçin Çok Etkili 10 Tavsiye

Para yönetimi, kazanılan paranın nasıl elde tutulacağı, yapılacak bütçe planı ile nasıl korunacağı ve tasarruf ile nasıl geleceğe taşınacağı ile alakalı pek çok maddeden oluşmaktadır. Bu yazımızda bu yönetimin en etkili 10 maddesini paylaşıyor olacağız.
Para kazanıyor olmak yalnızca para yönetimi için yeterli değildir. İhtiyaçlarımızı karşılarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Eğer düzenli kazancınızı dengeli harcama ile birleştirirseniz gelirinizi kontrol edebilir ve para biriktirme imkanı bulabilirsiniz.
Yazıda Neler Var?
Para Yönetimi İçin Etkili 10 Madde
Para kazanmak için birçok farklı iş imkanı bulunmaktadır. Ama günümüz koşullarında insanlar kazandıkları parayı çok hızlıca harcayabilmektedir. Bu tür sorunları sizlerde yaşıyorsanız para yönetimi için çok etkili 10 tavsiye vererek mali durumunuzu düzeltmenize yardımcı olacağız. İşte para yönetimi tavsiyeleri şunlardır;
- Kişisel bütçe planı yapın
- İlk önce ihtiyaçları giderin
- Borcunuz varsa ödeyin ve borçlanmayın
- Yatırım yapmak için bütçe ayırın
- Ek gelir yöntemleri bulun
- Acil durumlar için para ayırın
- Gereksiz harcamaları engelleyin
- Bir amaç belirleyin
- Tasarruf yapın
- Geleceğe Yönelik Plan Kurun
Kişisel Bütçe Planı Yapın
Bir yerde çalışıyor olmanız ve sizi idame ettirecek kadar gelirinizin olması size rahatlık vermesin. Eğer para yönetimi konusunda sorular yaşıyorsanız bir bütçe planlaması yapmanız gerekiyor demektir. Gelirinizi biliyorsunuz ve aylık harcamalarınızı da tahmin edebiliyorsunuz. Bunları baz alarak bir liste oluşturun. İhtiyaçlarınızı, harcamalarınızı ve lüks tüketimlerinizi bu listeye ekleyin. Eğer ay sonunda maddi sorunlar yaşıyorsanız ihtiyacınız olmayan birkaç gereksiz harcamayı listeden çıkarın.
İlk Önce İhtiyaçları Giderin
Kişisel bütçe belirlemek ve doğru harcama yapmak çok önemlidir. Düzenli gelir sahibi olan insanların en sık yaptığı hatalardan biri ihtiyaçlarını düşünmüyor oluşlarıdır. Aylık geliriniz ne olursa olsun öncelikle bir ihtiyaç listesi oluşturmayı unutmayın. Bu ihtiyaç listesine faturalarınızı ve gıda harcamaları gibi temel ihtiyaçları yazın.
Maaşınızı aldığınızda ilk olarak bu paranın ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadarını ayırın ve temel ihtiyaçlarınızı karşılayın. Aksi takdirde birçok lüks ya da gereksiz harcama sonrası ihtiyaçlarınız için borçlanmak zorunda kalabilirsiniz.
Borcunuz Varsa Ödeyin ve Borçlanmayın
Para tavsiyesi isteyenler için verilebilecek ilk tavsiye kesinlikle borçlarla ilgilidir. Borç sahibiyseniz tüm borçlarınızı kapatmaya çalışın. Belli ödemeler için borç alıyor olmak ve bu borçları düzenli ödemek zorunda olmak sizi maddi sıkıntılara sokacaktır. Bu sebeple ilk iş olarak borçlarınızı kapatın. Eğer borcunuz yoksa ve bir harcama için borçlanıyorsanız bundan vazgeçin. Çünkü borçlanmak demek bir sonraki aylarınızda para sıkıntıları çekmeniz demektir. Kredi kartı harcamalarınızı bırakın ve arkadaşlarınızdan borç istemeyin.
Yatırım Yapmak İçin Bütçe Ayırın
Geliriniz ne olursa olsun bir miktarda olsa bütçe ayırmak mümkündür. Sağlıklı bir para yönetimi için gelirinizin ufak bir kısmıyla yatırım yapın. Ne yatırımı yapacağınızı siz seçin. Yatırım yapmak mali sıkıntılar çekilen dönemlerde kolay ödeme imkanı sağlar. Bazı yatırım kanalları yatırdığınız paranın değerlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede ekstra bir gelir de sağlamanız mümkün hale gelir. Eğer gereksiz ya da lüks tüketim alışkanlıklarınız varsa bunları biraz azaltın ve yatırım için bütçe ayırın.
Ek Gelir Yöntemleri Bulun
Günümüzde tek bir maaş ile geçinmek gerçekten zor olabilmektedir. Üstelik eğer bir aileniz varsa ve maaşınız düşükse ekonomik sıkıntılar yaşamanız mümkündür. Bu sebeple kendinize bir ek gelir yöntemi bulmayı deneyebilirsiniz. Para tavsiyesi isteyen birçok insan ek gelir nasıl elde edileceğini hiç düşünmez.
Eğer bir yeteneğiniz ya da ilgi alanınız varsa bunu kullanmayı deneyin. Örneğin çok iyi resim yaparım diyorsanız çizim yapın ve satın. Bir ilgi alanınız varsa kendi bloğunuzu kurun. Para konusunda ilgili iseniz borsayı öğrenin ve yatırımlarınız ile ek gelir sağlayın.
Acil Durumlar İçin Para Ayırın
Geliriniz konusunda hiçbir yatırım ya da birikim yapmıyorsanız dahi bunu yapmak zorundasınız. Hayatta başımıza neyin geleceğini bilemeyiz. Pandemi bunun en güzel örneğidir. Para yönetimi konusunda sıkıntı yaşayanlar gelirinin kesilmesi durumunda çaresiz kalacağını farkındadır. Bu gibi bir duruma karşı kazancınızın bir kısmını acil durumlar için ayırmayı deneyin. Birçok yatırımcı olası işsizlik, kazanç kaybı vb. duruma karşı 6 aylık ihtiyaçlarını karşılayacak kadar parayı kenarda tutmaktadır.
Gereksiz Harcamaları Engelleyin
Tüm gününüzü çalışarak geçirdikten sonra eğlenmek sizin de hakkınız. Ancak bu eğlenceler yüksek fiyatlı harcamaları da beraberinde getiriyorsa ekonomik sıkıntılar yaşıyor olmanız muhtemeldir. Bütçe hesaplama yapmadan kontrolsüz harcamalar para sorunlarına neden olur. Alışveriş bağımlılığı ya da lüks tüketim ürünleri genellikle en bilinen gereksiz harcama çeşitleridir. Kazancınızı düşünün ve buna göre hareket edin. Gereksiz harcamalardan kaçının ve eğlenmek için daha düşük maliyetli aktiviteler tercih edin…
Bir Amaç Belirleyin
Bir işinizin olması için uzun uğraşlar vermiş olabilirsiniz. Ancak maddi sorunlar yaşıyor ve zamanla bu sorunlarla baş etmekte zorlanıyorsanız sizi motive edecek bir amaç seçebilirsiniz. Birçok insan gelirlerini çok fazla gereksiz harcamalarla ya da sadece ihtiyaç sandığı ödemelerle tamamen bitirmektedir. Ancak bazı insanlar kendilerine maddi bir amaç belirlerler. Bu belirlenen amaç sizin para biriktirme isteğinizi arttırır.
Amaç belirlemeye örnek olarak çok istediğiniz bir bilgisayar için para biriktirmeyi deneyin. Ancak borç alarak değil, borç almak sizi çeşitli para problemlerine sokacaktır. Birikim yapın ve istediğiniz bir amaca yönelin. Para biriktirmekte bir amaç olabilir. Örnek verecek olursak kendinize 1 yıl sonra 10.000 lira para biriktireceğim şeklinde amaç belirleyebilirsiniz.
Tasarruf Yapın
Temel ihtiyaçlarınız maaşınız da ne kadar bir bütçeye sahip, temel ihtiyaç saydığınız ödemeler gerçekten ihtiyaç mı? İhtiyaçlarımızın ne olduğunu ve bu ihtiyaçları nasıl kullandığımız para yönetimi için çok önemlidir. Eğer temel ihtiyaç olarak aylık kıyafet alışverişi ve dışarıda yemek yeme gibi ödemeleri sayıyorsanız bunlardan tasarruf etmek sizi ekonomik bir rahatlığa yöneltecektir. Çünkü bazı lüks ihtiyaçlar bazen temel bir ihtiyaç olarak görülebilir.
Temel ihtiyaçlara elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları örnek verilebilir. Bir başka temel ihtiyaçsa mutfak ve kira masraflarıdır. Tüm bunlar temel ihtiyaç olarak sayılabilir. Özel abonelikler, yüksek paketli telefon ve internet tarifeleri gibi ödemeler temel ihtiyaç sayılmaz. Harcamalarınızı dengeleyerek tasarruf yapmak sizin para biriktirme ve yatırım yapma imkanınızı arttıracaktır.
Geleceğe Yönelik Plan Kurun
Para yönetimi tavsiyeleri uygulandığında gelirinizi büyütmüş ve kazancınızı biriktirebilir hale gelmişsiniz demektir. Peki, gelirinizi arttırdığınızda ve elinizde para biriktiğinde bu parayı ne yapacaksınız? Birçok insan para biriktirmeyi konforlu bir hayat için tercih etmektedir. Lüks bir harcama için para biriktiren insanlar vardır.
Bunun dışında gelecekte bir ev sahibi olmak, farklı yatırımlar yapmak için gelecek planı kurmak mantıklı olacaktır. Para kazanmak ve gelirini yükseltmek isteyenler yeni yatırımlara yönelebilir. Bu yatırımlarla belki de hayalinizdeki işi kurabilir ya da istediğiniz o harika evi alabilirsiniz.
Öğrenci Para Yönetimi
Öğrencilerin ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşadığı bilinen bir gerçektir. Öğrenci para yönetimi diğer herkes de olduğu gibi birikim yaparak düzelebilecektir. Öğrencilerin genellikle ödemekle yükümlü oldukları bütçe okul masrafları ve kişisel harcamalardır. Eğitim öğretim için gerekli olan masraflar karşılandığında geri kalan para ile birikim yapmak ya da erken yaştan yatırım yapmayı öğrenmek mantıklı olabilir. Hangi yaşta olursanız olun, aylık harcama planı yapmak size rahatlık getirecektir.
Para Yönetimi için Çok Etkili 10 Tavsiye yazımızı beğendiyseniz Finans kategorimize göz atmalısınız.