Eğitim

Psikolog Maaşları Ne Kadar? Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog maaşları ne kadar ve nasıl psikolog olunur? Sorularının haricinde nasıl ve nerede çalışabilir, hangi hastalıklara bakabilir ve psikolog olmak için ne gibi niteliklerinizin olması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız.

Tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını etkileyen psikolojik hastalıklar, kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltır. Psikolojik hastalıkların günlük yaşamı ve insanlar arasındaki ikili ilişkileri bozabileceğini, iş veya okul hayatında devamlılık yaratmasını engelleyebileceğini ve erken tedaviye başlanabileceğini anlamak önemlidir. Bu kapsamda psikologlar hayatımıza girer. Peki, psikologlar tam olarak ne iş yaparlar? Psikolog maaşları ne kadardır? Gelin detaylara birlikte bakalım.

Ruhsal bozukluğu olduğu inanılan kişilere bir psikiyatrist veya psikoloğun eşlik etmesi önemlidir. Bu noktada “gitmem gereken uzman kim, psikolog kim, psikiyatrist kim ve ne iş yapıyorlar” soruları akla geliyor. Hepimizin bildiği gibi psikiyatrist ve psikolog iki farklı meslektir. Bazen her ikisine de tedavi olmak zorunlu olduğu gibi sadece birinden tedavi görmenin yeterli olduğu durumlar da yer almaktadır.     

Bu yazıda psikolog maaşları ne kadar, psikolog nasıl olunur, psikolog kimdir, psikolog hangi hastalıklara bakar gibi soruların cevabı verilmiştir.  

Psikolog Kimdir?

Psikologlar; psikolojik hastalıkların duygusal, davranışsal ve ruhsal nedenlerini ele alarak çözüm arayan, üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olmuş bir grup profesyoneldir. Dört yıllık lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji’de yüksek lisans derecesini tamamlarsanız, Klinik Psikolog unvanını alır ve terapi yapma yetkisine sahip olursunuz.

Psikolojide her birey özel, tek ve benzersiz olarak görülür. Bu nedenle psikologlar hastanın hayatına hastanın bakış açısından bakarak hastaya yardım etmeye çalışırlar.

Nasıl Psikolog Olunur?

Birçok kişi psikolog nasıl olunur diye merak etmektedir. Bununla ilgili aklınızda yer alan soruları bu başlık altında bulabilirsiniz.

Psikoloji, insan zihni ve duyguları ile ilgilenen, ülkemizde psikolog olarak her gün yararlanılan en popüler mesleklerden biridir. Bu mesleği yapabilmek için Beşerî Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmalısınız. Psikolog olmak için yeterli olan bu durum psikoterapist olmak için yolun sadece başıdır.

Bu mesleğe sahip olmak isteyen kişilerin üniversitelerde yer alan Fen – Edebiyat bölümlerine ait psikoloji bölümlerine kabul edilmeleri gerekmektedir. Bu çatı altında lisans düzeyinde temel eğitim verilmektedir. Elbette yukarıda da belirtildiği gibi bu dört yıllık süreç yeterli görülmemektedir. Klinik psikolog olmak için öğrencilerin çeşitli uzmanlık alanlarından birinde iki yıllık yüksek lisans derecesi yapmaları gerekir. Psikoloji dersi almamış olanlar yüksek lisans ve doktora programlarını birlikte tamamlamak zorundadırlar. Psikoloji, oldukça ağır bir eğitim içerir. Öğrencilerin bu süreçte önlerinde çok zorlu bir dört yılı vardır.

Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Psikolog maaşları, psikoloğun çalıştığı devlet kurumuna ve özel hastanelere göre değişmektedir. İnsan davranışlarını kökenine kadar inceleyen bir bilim dalı olan psikoloji, günümüzde tıbbın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden bu alanı seçmeyi düşünen ve psikolog maaşlarını merak edenlerin sayısı bir hayli fazladır.

Devlet hastanelerinde çalışan psikologlara asgari ücret ödenmektedir. Lakin kendi kliniğini açan veya özel sağlık kuruluşlarında çalışan psikolog maaşları daha fazladır.

  • Özel sağlık kurumlarında psikolog maaşları 6.000 ile 8.000 TL arasında yer almaktadır.
  • Özel klinikteki psikolog maaşları ise hasta sayılarına göre daha yüksek olabilmektedir.

Psikologlar Nasıl Çalışır?

Her şeyden önce, psikologların teşhis koyma yetkisi yoktur. Hastalıkları çeşitli biyopsikososyal yöntemlerle tedavi ederler ve psikolojinin biyolojik ve sosyal yönlerine dikkat ederler. Tedavi sürecinde hastalığa bağlı olarak farklı teknikler kullanabilirler. Psikologların tıp eğitimi yoktur ve tıp eğitimi almadıkları için ilaç yazamazlar.

Psikolog bir tür aynadır. Aynadaki yansımaları anlamanıza yardımcı olur ve kullanılmayan güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi fark etmenizi sağlar. İnsanlar genel olarak sıkıntılarını ve problemlerini aile veya arkadaşlarıyla paylaşarak içini boşaltır. Bundan dolayı da rahatlama duyarlar.

Lakin bu durum geçicidir ve uzun vadeli çözüm değildir. Aileniz veya arkadaşlarınız sizi yakından tanıdıkları için tarafsız olamazlar. Diğer yandan size yardımcı olmaya çalışsalar da tarafsız kalamadıkları için size sadece akıl veya yön verirler.

Ama sizin sorunlarınız için bunlara ihtiyacınız yoktur. Sadece içinizdeki çözülmeyen sorunları çözüme kavuşturmak istiyorsunuz. Psikolog, size karşı tarafsız olabilen, size değer veren, sizi sorguya tutmayan bir kişidir.

Psikologlar Nerede Çalışabilir?

Psikologlar, insanların yer aldığı her yerde çalışabilir. Genel olarak psikologların çalıştığı kurumlar şunlardır:

  • Okullar
  • Kreşler
  • Hastaneler
  • Rehabilitasyon Merkezleri
  • Psikolojik Danışmanlık Merkezleri
  • Klinikler ve Psikiyatri Merkezleri
  • İnsan Kaynakları Departmanı
  • Psikoteknik Merkezleri

Psikolog Hangi Hastalıklara Bakar?

Şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresyon tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Bu hastalıklar genellikle bir psikiyatrist gözetiminde ilaçla tedavi edilir. Bununla birlikte, sadece terapi uygulanarak fobiler, hafif depresyon ve benlik saygısı sorunları gibi hafif rahatsızlıklar tedavi edilebilir.

Psikologlar teknik olarak dinleme ve konuşmaya dayalı bir şekilde çalışırlar. Öte yandan, psikiyatristler teşhisten hemen sonra ilaçları çözüm olarak kullanırlar. Bazen bu iki yöntemi aynı anda uygulayabilirler. Böylece her iki uzman da daha iyi sonuçlar elde eder. Psikoloğunuzun daha ciddi bulduğu bir hastalık varsa, sizi bir psikiyatriste yönlendirebilir.

Tanı koymaya yetkin olmayan bir psikolog, hastalığın nedenini anlamak için psikolojik testler isteyebilir. Hastalığa ve psikoloğun yaklaşımına göre değişiklik gösteren bu testler, psikologlara hastalık hakkında fikir verir, tedavi tekniklerini buna göre tasarlamalarına olanak sağlamaktadır.

Psikolog Olmak İsteyenlerde Olması Gereken Özellikler

Psikolog olmak kolay bir iş değildir. En büyük zorluk, psikolog olan kişilerin aynı zamanda kendi iç süreçleri, sorunları, ataletleri, bilişsel çarpıtmalar, savunma mekanizmaları vb. olan insanlar olmasıdır. Bu nedenle psikologların kendilerini iyi tanıyabilmeleri, sorgulamaları ve kendilerini eleştirebilmeleri gerekir. Psikoloji ve felsefe ilişkili olduğu için felsefede de iyi olunması gerekir. Psikologlar diğer şeylerin yanı sıra dikkatli, sabırlı, anlayışlı, meslektaşlarıyla iletişim halinde ve ahlaki değerlere sahip olmalıdır.  

Merak etmeyin lisans düzeyinde psikoloji ve klinik psikoloji okudukça bu değerleri içselleştirebilecek ve iyi bir psikolog olma yolunda emin adımlar atabileceksiniz. Bu anlamda motivasyonunuz ve özgüveniniz çok önemlidir.

Psikolog Maaşları Ne Kadar? Psikolog Nasıl Olunur? yazımız ilginizi çektiyse Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Akademisyen Olmanın Avantajları ve Dezavantajları yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu