Radyoloji Teknikeri Maaşlar ve İş Tanımı

Radyoloji teknikeri maaşlar ve iş tanımı hakkında bilgi edinmeniz, kariyeriniz ile ilgili önemli adımlar atmanıza yol gösterebilir. Bu teknikerler ne iş yapar, nasıl olunur ve iş imkanları nelerdir? Gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Asgari ücretin artış göstermesiyle beraber radyoloji teknikeri maaşlar artmıştır. Radyoloji teknikerleri, diğer bir adıyla tıbbi görüntüleme teknikerleri hastanelerin görüntüleme merkezlerinde görev alırlar. Genellikle özel eğitim ile bu alanlara yerleşirler. Hastaların şikayetlerinin ne olduğunu bulmak için yapılan tıbbi görüntülemeleri yerine getiren sağlık personelleridir. Tıbbi görüntüleme ne anlama gelir peki? Bilgisayarlı tomografi, MRI, ultrason ve radyografi gibi cihazlar aracılığı ile hastanın kemik, doku, damar ve organlarını görüntüleyerek hastalığının ne olduğuna dair rapor ve film sunar. Hastalığın teşhisi ve tedavisi için oldukça önemli olmakla beraber her sağlık alanında olduğu gibi iş imkanları oldukça fazladır.
Yazıda Neler Var?
Radyoloji Teknikeri Ne İş Yapar?
Diğer bir adıyla tıbbi görüntüleme teknikerleri radyolojiyi kapsayan her alanda çalışırlar. Hastalığın belirlenmesinde kullanılan cihazların kullanımından sorumludurlar. Bilgisayarlı tomografi, mamografi, anjiografi, ultrason, manyetik rezonans, nükleer tıp ve radyoterapi alanlarında çalışırlar. Tedavinin en önemli aşaması olan teşhiş aşamasının doğru yapılmalı gerekmektedir. Bu nedenle yaptıkları iş oldukça zor ve titiz çalışılması gereken önemli işlerden bir tanesidir. radyoloji teknikeri maaşlar ise görevleri ve tecrübeleri doğrultusunda belirlenmektedir. Görevleri şunlardır:
- Doktorların teşhiş öncesi ve sonrası verdikleri direktiflere göre hastaların vücutlarının belli bölgelerini filmini çekerek hastalığın teşhisinde oldukça önemli rol oynarlar.
- Öncelikli olarak kendi olmak üzere hastanın radyasyon güvenliğinden sorumludur.
- Daha sonra yapılacak işlemler ve radyolojik işlemler için hastayı bilgilendirirler.
- Hastayı uygun konumda ve pozisyonda tutarak yapılacak işlem sonucunun doğru olduğundan emin olmalıdırlar.
- Tüm tıbbi görüntülemez cihazlarından (röntgen, mamografi ve bilgisayarlı tomografi) sorumludur ve çekimlerini gerçekleştirir.
- Yapılan işlemler sırasında cihazların kullanımı, taşınması, kaset-cd yerleşimi, doktorların direktiflerine göre doğru alanın bulunup doğru düğmeye basılması gibi tüm işlemlerden sorumludur.
- Hasta bilgileri girilip çektikleri görüntülerin film, baskı ve CD olarak basılmasından sorumludur.
- Tıbbi görüntülemez cihazlarının hijyen ve bakımı ve kullanıılmaya hazır bulundurulması gerekir. Acil ya da normal hastaların çekimlerine her an hazır olmalıdır.
- Cihazların arızalarını tespit ederek, fark ederek ilgili servislere bildirmelidir.
- Çektikleri filmlerin arşivi tutmalı ve düzenli hale getirilmesinden sorumludur.
- Çektikleri filmlerin doğru bölüme gönderilmesini sağlar.
- Laboratuvar istatististiklerini hazırlayarak arşive eklenmesini sağlar.
Nasıl Radyoloji Teknisyeni Olunur?
Sağlık meslekleri genellikle populer ve rağbet gören meslek grupları arasındadır. Bunlardan bir tanesi de Radyoloji Teknikerliğidir. Rağbet gören bu alanlara nasıl yönelebiliriz sorusu ise akıllarda bir soru işaretidir. Öncelikle üniversitelerin iki yıllık Radyoloji Teknikerliği bölümünü okuyarak mezun olunması gerekmektedir. Mezuniyet sonrası alacağınız ünvan Radyoloji Teknikeri (Tıbbi Görüntüleme Uzmanı) olacaktır. Sahip olmanız gereken bazı nitelikler de bulunmaktadır. Tüm görüntüleme ekipmanları, cihazları hakkında bilgi sahibi olmak ve kullanabilmek. En önemlisi ise tüm gün doktor ve hastalarla iç içe olunacağı için oldukça sabırlı bir yapıya sahip olmak önemli bir şey olacaktır. radyoloji teknikeri maaşlar ise bu niteliklerinize ve tecrübelerinize göre belirlenip zaman içerisinde artacaktır.
Radyoloji Teknekeri Maaşlar İle İligi
Devlet Hastanesinde Radyoloji Teknikeri Maaşlar Ne Kadar?
Özel hastane çalışanlarına kıyasla devlet hastaneleri çalışanlarının maaşları daha fazladır. radyoloji teknikeri maaşlar asgari maaşın üstünde bir maaş almaktadırlar. Ek olarak aile yardımı, ek ödeme, nöbet ücreti, çocuk yardımı gibi ödemeleri bulunmaktadır. Öğrenim durumları ve aldıkları eğitim de maaş konusuna oldukça etki eder. Hizmet yılı, öğrenim durumu, mesai, eş ve çocuk yardımı ile birlikte normal maaşlarının üstünde bir ücret ödemesi alabilirler. Devlet kurumunda çalışabilmek için üniversite eğitimi sonrasında KPSS sınavına girerek atanmaları gerekir.
2022 yılı ile birlikte asgari maaşın artması ve tüm ek ödemeler ile birlikte minimum Radyoloji Teknikeri maaşı 6.429 TL’ye yükselmiştir. Fakat farklı ek ödemeler ve nöbetlerle birlikte 8.500 TL’yi geçmektedir.
Özel Hastanede Radyoloji Teknikeri Maaşlar Ne Kadar?
Radyoloji teknikerleri, devlet, özel ve üniversite hastanelerinde çalışma imkanı sıklıkla bulabilmektedirler. Atanmalarına gerek olmadan rahatlıkla özel hastanelerde iş imkanı bulurlar. Özel hastanelerde genellikle asgari ücret ile başlar ve zaman içerisinde deneyim ve hizmet yılının artmasıyla maaşlarında yükselme yaşanır. radyoloji teknikeri maaşlar tecrübe, alınan eğitimler ve hizmet yılına göre farklılık gösterebilir.
Devlet hastanesinde olduğu gibi Radyoloji Teknisyeni memur statüsünde sayılmadığında aşağısında bir ücret almaktadır. Maaşları en az asgari ücret olan 4.250 TL olmaktadır. Fakat tecrübe, hizmet yılı ve nöbet sayısına göre 6.000 TL’ye dek çıkabilmektedir.
Yurtdışında Radyoloji Teknikeri Maaşlar Ne Kadar?
Öğrencilik ve eğitim hayatınızı Türkiye’de geçirdiyseniz Radyoloji Teknikeri olabilmek için iki yıllık bir bölüm okumanız yeterlidir. Yurtdışında ise bu eğitim süresi farklılık gösterecektir. Genellikle 3 ya da 4 yıllık bir süre zarfında eğitim verilmekte ve yoğun, detaylı bir teorik/pratik bilgi verilmektedir. Bu nedenle Yurtdışında çalışmak istiyorsanız dersler arasında denklik yakalamanız gerekmektedir. Fakat sertifika programlarına katılarak ve yabancı dilinizi geliştirerek iş imkanı bulabilirsiniz. Yurtdışında Radyoloji Teknikeri Maaşlar Dolar ve Euro bazında olduğu ve iş yoğunluğunun daha az olması sebebiyle ne kadar zorlu bir süreç olsa da genellikle araştırılan konulardan bir tanesidir.
Yeni başlayan teknikerleri için 2.250 dolardan başlayan maaşlar tecrübe ile birlikte 3.400 dolara çıkmaktadır. Günlük çalışma saatleri ise toplam 8 saati geçmemektedir.
Radyoloji Teknikeri Nöbet Ücretleri
Radyoloji teknikerleri haftalık 35 saati aşmaları yasak olduğundan ekstra saatlerde nöber tutamazlar. Fakat çalışma saatlerini vardiyalı düzenleyebildikleri için nöbet saatlerinde çalışabilirler. Radyasyon gibi zararlı şeylere maruz kaldıklarından dolayı yasal süreyi aşmamaları gerekmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda radyoloji teknikeri maaşlar ek olarak 1 saatlik nöbet ücreti 21.03 TL’dir. Dini bayramlarla nöbet ücreti 26.29 TL’dir. Ameliyathane, diyaliz ve yoğun bakım servislerinde nöbet ücreti 39.44 TL üzerinden hesaplanmaktadır.
Radyoloji Teknikeri Çalışma Saatleri
Diğer sağlık personellerinden farklı olarak günde 7 saat ve haftada 35 saat olarak kanun ile sınırlandırılmıştır. Vardiya şeklinde tamamlanabilir fakat çalışma süresini aşmaması gerekmektedir. Yönetmelikte kesin olarak belirtilen bir durum ise Radyoloji Teknikerlerinin fazla mesai yapamamasıdır. Devlet hastaneleri ve özel hastaneler dahil teknikerler 35 saatlik çalışma süresini aşmamalıdır. radyoloji teknikeri maaşlar ise devlet ve özel hastaneler ve tecrübe ile birlikte farklılık gösterebilir.
Radyoloji Teknikeri Ek Ödemeler
Radyoloji Teknikerleri maaşlarına ek olarak bazı ödemeler almaktadır. Peki bunlar nelerdir?
- Aile yardımı olarak 535.17 TL
- 6 yaşından küçük çocuğu olan teknikerlere 117.73 TL
- 6 yaşından büyük çocuğu olan teknikerlere 58.8 TL
Ödenir. Nöbete gelmesi, aile yardımı, çocuk yardımı gibi ek ödemeleri ile birlikte radyoloji teknikeri maaşlar asgari ücretin üzerine çıkmaktadır.
Radyoloji Teknikeri Atamaları
Ilk olarak iki yıllık bir meslek yüksekokulu mezunu olmanız gerekmektedir. Sağlık lisesi okuduysanız sınavsız geçiş hakkınızla ilgili alanda bir üniversiteye yerleşebilirsiniz. Daha sonra devlette hizmet yapmak isteyen teknikerleri KPSS sınavlarına girerek alan içinde yeterli puanı alması ve mülakatı geçmesi gerekmektedir. KPSS/P93 puan türünde alacağınız toplam yeterli puan ile birlikte tercih yapabilirsiniz. Yıllık olarak devlet hastanelerinin açtığı kadrolara başvurabilir ve puanınız, seçtiğiniz şehir ve hastane doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarına yerleşebilirsiniz. Devlet kurumlarında Radyoloji Teknikeri Maaşlar ise özel hastanelere göre farklılık göstermektedir.
Radyoloji Teknikeri Maaşlar ve İş Tanımı yazımız ilgilinizi çektiyse Mimarlar Ne İş Yapar? Mimar Maaşları Ne Kadar? yazımıza da göz atabilirsiniz.