Finans

Regülasyon Nedir? Regülasyon Türleri

Regülasyon nedir sorusunun cevabını bilmek konusunda finansal risklerden ve dolandırıcılıktan korunma bakımından önemlidir ve regülasyonlar sayesinde ekonomi, iyi işleyen bir finansal sistem, işletme ve tüketiciler için hayati önem taşır.

Regülasyon, finansal kuruluşların, bankaların ve piyasaların belirli şartlarla kısıtlamalara tabi olduğu bir düzenleme denetim biçimi olmaktadır. Tamamen yasal düzenleme ile kurulan Regülasyon kavramı genellikle küresel finans krizleri ile meydana geldi.

Kısacası Regülasyon durumu, finansal sistemlerde ve banka gibi kurumlarda güvenlik durumunu ve sağlamlığını arttırırken tüketicileri korumanın temel yapı taşı olmaktadır. Regülasyon ne demek konusunda regülasyon, kurallara uyum sağlama konusundan fazlasıdır ve kişiler kurallara uyum sağlama durumu sürekli kontrol edilmektedir.

Regülasyon Nedir?

Regülasyon nedir? Regülasyon, finansal sistemlerin bütünlüğünü ve istikrarını korur. Yeterli tüketici koruması sağlar ve finansal suçları en aza indirirken piyasa güvenini korumayı amaçlamaktadır. Regülasyon ne demek konusunda genel olarak ülkelerin merkez bankalarında üst düzey kuruluşlarla yapılır. Örnek olarak ECB yani Avrupa Merkez Bankası ile beraber yerel merkez bankaları tarafından denetleme yapılır, bu durum Türkiye bankaları için de geçerli olmaktadır.

Regülasyon Neden Önemlidir?

İnsanlar genel olarak bir finansal sisteme bağlı olmaktadır, bununla birlikte banka gibi kuruluşlar neredeyse tüm insanların hayatında. Bu sebeple banka ve finansal firmalara güvenmelidir. İşletmelerde büyümelerini geliştirmek adına kredilerini bankalar üzerinden almaktadır. Diğer yandan sigorta şirketleri içinde regülasyon önemlidir. Regülasyonun önemi konusunda,

  • Sigorta firmaları ile anlaşan kişiler poliçe sahipleri, herhangi bir kötü durumla karşılaşmamak için tazminat alabilme hakkı olmalıdır.
  • Regüle edilmemiş olan kuruluşlar, kişilere ve firmalara zarar verme potansiyeline sahiptir bununla birlikte ekonominin geleceğini tehdit etmektedir.
  • Regülasyonlar ile beraber işlerin istenmeyen şekildeki durumların önlemi alması konusunda bir dizi kurallar getirir ve bu kurallara uyulur.
  • Regülasyonlar sayesinde finansal sistemi korumak mümkün olur.

Regülasyonlar Nasıl Uygulanır?

Regülasyonlar istikrar bozma potansiyeli olan ve finans sistemi konusunda sorun olmayan durumda karşımıza çıkabilmektedir. Günümüzde ise kripto para birimleri sektörü bu tarz bir duruma örnek gösterilebilmektedir. Bu ülkelerde yeni piyasaya ilişkin regülasyonlar konusunda tamamlanması gerekir ve bu yönde çalışmalar yapmayı sürdürmeye devam eder. Regülasyon konusunda,

  • Regülasyon durumu kamu teşebbüsleri ve özel sektör faaliyetlerinin yürütüş tarzı, kontrol altına alma konusunda verilen kurallar olmaktadır.
  • Regülasyon çok eski bir olgudur ve kurumlarda bulunması gerekmektedir.
  • Regülasyon aynı zamanda devletin ekonomi konusunda direkt olarak müdahale ettiği bir iktisat politika araçları arasında bulunmaktadır.
  • Ülkeler yaptığı regülasyonlarla hem sosyal hem de ekonomik alanlar gibi çeşitli alanlarda sağlar.
  • Regüle etme durumu da bir durumu düzeltmek anlamına gelir, bu durumda regülasyonda bu eylemlerin isim haline gelme durumu olmaktadır.
  • Biyolojik regülasyon durumu ise elektronik ve elektrik sistemlerine kullanılan bir güç terimi olmaktadır.

Regülasyonlar 2007 ile 2010 yılları arasında gerçekleşen finansal krizlerde büyük çapta yer almaktadır. Uzmanlar finansal sistemin güvenilmemesi sonucunda batma durumuna katkıda bulunan faktörlerin yetersiz regülasyon olduğunu söylemektedirler.

Regüle Ne Demek?

Regüle kelimesi düzene koymak manasına gelir, bununla birlikte düzenleme ayarlama anlamına gelir ve bununla birlikte regüle ne demek konusunda sağlık alanında da elektronik sistemler banka alanları gibi pek çok alanda kullanılan bir kelime olmaktadır. Genel olarak Regülasyon sorunları, pek çok alanda kullanılabilmektedir. Regülasyonlar,

  • Devletin ekonomiye direkt olarak müdahale ettiği çeşitli iktisat politikası araçlarından biri olmaktadır ve devlet bu müdahale ile çeşitli alanlarda piyasaya girişi ve çıkışı düzenleyici yasal tekeller oluşturulur.
  • Regülasyon durumları devlet tarafından uygulanabilmektedir, bununla birlikte sosyal ve ekonomik amaçlara yönelik olarak hazırlanır.
  • Asgari ücretin belirlenmesi gibi durumlar, rekabetin düzenlenmesi, döviz kuru kontrolü gibi yapılan uygulamalardır.
  • Fiyat kontrolleri, miktar kısıtlaması, uluslararası ticaretin tarifeleri gibi konular regülasyon arasına girmektedir.

Deregülasyon Nedir?

Deregülasyon durumu, devletin karar alanını daraltan ve regülasyonların azaltılma ve kaldırılma durumları, kamu kudretinin sermayeye ve özel sektöre devredilmesi yönünde yapılan yasal düzenlemeler olmaktadır. Deregülasyon nedir konusunda genel olarak devletin karar alanını düzelten ve pek çok alanda denetleme yapmak manasına gelir.

Teknik olarak Regülasyon, Deregülasyon kavramları kamu yönetimi çapında bulunmaktadır. Bununla birlikte Bankalar gibi pek çok firma bu tarz konularda öne çıkar. Deregülasyon düzenlemeleri ile birlikte yapılan düzenlemelerin en önemli rolü siyasetin etkisini azaltmaktır.

Kamusal Regülasyon Nedir?

Kamusal regülasyon nedir konusunda bir kısmının uygulanması gereklidir, örnek olarak çevre kirliliğinin azaltılması, trafik kurallarına uyulması, çevre kirliliğinin azaltılması gibi durumlar olmaktadır. Piyasa ekonomisi işleyişini bozucu etkileri ekonomik regülasyonlar konusunda önemli bir kısmı gösterir. Bu sebeple ekonomik regülasyonların olması ve denetlenmesi önemlidir. Kamusal regülasyon konusunda,

  • Devlet tarafından yapılan sosyal amaçlara yönelik ve ekonomik, olarak uygulanan regülasyonların çeşitli maliyetleri vardır.
  • Oluşturma ve uygulama maliyetleri, uyum maliyetleri, işlem maliyetleri gibi bilgi edinme maliyetleridir.
  •  Devletin geleneksel rolü konusunda deregülasyon reformu ise görevleri önemli ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

Kriptoda Regülasyon Nedir?

Kripto paraların popülerleşmesi ile birlikte regülasyon beklentisi gündeme gelen bir olay olmaktadır. Kripto paraların birçok belirsizliğe yol açması yatırımcılara güven vermemektedir bu sebeple kripto paralarda regülasyonlar netleşene kadar yatırımcılar güvenle hareket etmiyor. Kripto regülasyonu konusunda,

  • Kripto regülasyonu, kripto borsalarında sağlanması gereken ve yatırımcıların güvenilir borsalara yatırım yapması için sağlanan güvenlik önlemleri ve denetlemeler olmaktadır.
  • Bazı ülkeler kripto para ve Bitcoin gibi paraların finansal piyasalara getirdiği yenilikleri kabul etmiyor ve çoğu ülke üzerinden de yasaklanıyor bu sebeple kripto para regülasyonları sağlama açısından zorluk yaşanmaktadır.
  • Kripto para regülasyonu sağlayan ilk ülkelerden olan Avusturalya, kripto paraları ticari bir mal olarak görmektedir ve borsalarda çeşitli regülasyonlar sağlamaktadır.
  • Çoğu analist kripto para regülasyonu konusunda gelişmelerin olmasını destekliyor bununla birlikte yatırımcıların kaynakları belirsiz olan borsalardan uzak durduğu ve regülasyonlar geldikten sonra yatırımların çoğalacağını belirtiyor.

Tıpta Regülasyon Nedir?

Regülasyon aynı zamanda tıp dünyasında da sıklıkla kullanılan bir terim olmaktadır. Regülasyon tıp konusunda bir şekilde dengenin korunma durumu, normal işleyişin sürdürülmesi ve var olan terim anlamına gelir. Vücudun pek çok bölgesinde regülasyona dair örnekler bulunur. Regülasyonda tıp kavramı,

  • Regülasyon durumu tamamlayıcı tıp uygulamalarında önemlidir.
  • Bilinçli hasta gruplarında ve psikolojik durumlarda regülasyon önemlidir.
  • Ülkemizde tamamlayıcı tıp yeteri kadar önemsenmemiştir bununla birlikte tıp ve modern tıp konusunda regülasyon çalışmaları sürmektedir.
  • Kendini regüle etmek ne demek konusunda duygu regülasyonu, kişilerin kendi enerjisini, düşünce ve duygularını yönetebilme durumuna denir.

Finansal Risk ve Regülasyon Nedir?

Finans sektöründe meydana gelen sürekli olarak gelişmelerle birlikte regülasyonlar güncellenmektedir. Regülasyonların güncellenme durumu müşterilerin ihtiyaçlarına, teknolojinin gelişmesine, genişleyen hizmet yelpazesi, yaşanan değişim krizler gibi pek çok durumda ihtiyaçlara göre yapılır. Firmalar hedeflerine doğru giderken regülasyon kaynaklı riskleri, finansal riskleri gibi durumlarda sürdürebilir etki önemlidir.

Bu kapsamda bankacılık sektöründe ve finans sektöründe deneyimli, uzman ve regülasyon konusunda düzenleme yapılacak olan profesyonel ekiplerden yardım alınabilmektedir. Finansal kurumlar, bilgi sistemleri, bankacılık süreçlerinde olan firmalar bu tarz regülasyon hizmetleri alarak düzenlemeler yapılabilmektedir.

Regülasyon Nedir? Regülasyon Türleri yazımızı beğendiyseniz Finans kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Furkan Topuk

Finans sektöründe uzun süredir çalışmaktayım. Yatırım ile ilgili pek çok alanda görev aldım ve kazandığım tecrübeleri sizlerle de paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu