Finans

Romanya Asgari Ücret Rakamı Nedir? Hayat Şartları Nasıl?

Romanya asgari ücret miktarının yanı sıra Romanya’da temel ihtiyaçlara ne kadar harcamak gerekiyor. Romanya’da kira, ulaşım, eğitim, yeme içme gibi alanlara asgari ücret yeterli oluyor mu? Bu yazımızda size bunlarda bahsedeceğiz.

Osmanlı’dan bu yana Türkiye ile bağları bulunan Romanya, yükselen ekonomisi ve iyileşen hayat şartlarıyla dikkat çekiyor. Sovyetler Birliği’nden kopuş, Avrupa Birliği’ne katılım gibi önemli değişimler yaşayan ülke, şimdi Avrupa’nın yükselen yıldızlarından biri… Artık Romanya’da yaşamak demek Avrupa vatandaşı olmak anlamını taşıyor. Bu nedenle de ülkeye ilgi artıyor. Yurtdışında bir yaşam planlayanlar, Romanya ile ilgili araştırmalar yapıyor. En çok merak edilen ise Romanya asgari ücret rakamı oluyor. Çünkü geçmişi sıkıntılarla dolu bu ülkede iş fırsatları merak ediliyor.

Romanya Asgari Ücret Miktarı

Ülkede 2022 yılı itibariyle 515 Euro asgari ücret ödemesi yapılıyor. Otomotiv, petrol, tarım ve turizm bölgede her geçen gün gelişen sektörlerdendir. Teknolojiye de önem veren ülke göç vermesine karşın, göç de alıyor. Romanya, AB’ye katılımdan sonra genç nüfusun çoğunluğunu Avrupa’ya göç verdi. Ancak katılım, Avrupa’daki büyük şirketlerin yatırımlarının bu ülkeye kaymasına da neden oldu. Özellikle tarımda Avrupa’nın tüm ihtiyacını karşılayabilecek duruma geldi. Bazı Türk firmalarının da ülkede fabrikaları bulunuyor. Bu yatırımlar sayesinde ülkede işsizlik yüzde 4 seviyesine gerilemiştir. Romanya asgari ücret oranının düşük olduğu ülkelerden biridir.

20 milyonu aşan nüfusuyla Avrupa’nın en kalabalık 6’ncı ülkesidir. En kalabalık şehri ise Başkent Bükreş’tir. Nüfusu 2 milyonu aşmıştır. Haliyle sosyal yaşam, iş fırsatları ve eğitim de bu şehirde şekillenmektedir. Kaloşvar şehri ise 300 bini aşan nüfusuyla son dönem popülerliğini artırmıştır. İklimin nemli ve nispeten sıcak olduğu ülkede turizm de her geçen gün büyümektedir. Ülkenin turizmden aldığı pay, ülke gelirinin yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Tarihi yapısı, kayak merkezleri ve Tuna Nehri ile turizme olan ilgi artmaktadır.

Romanya’daki İş İmkânları Neler?

Romanya, Avrupa Birliği’ne katılım sürecine kadar halkının 5’te 1’i yoksullukla mücadele etmiştir. Ancak son 20 yıldır ülkeye Avrupalı şirketlerin üretim tesisleri kurulmaktadır. Tarımdaki dağınık yapı toparlanmaya başlamış ve İtalya ile partner olmuştur. Bu birliktelik, kaliteli sebze meyve gibi ürünlerin yetiştirilmesini sağlamıştır. Bu ürünler Avrupa’ya pazarlanmıştır. Ayrıca ülke ekonomisi petrol ve otomotiv gibi sektörlerden büyük gelir elde etmektedir. Yine Avrupalı şirketlerin yatırımıyla yazılım ve teknolojide önemli atılımlar yapılmaktadır. Gelişme inşaatı da tetiklemiş, bu sektör de büyümeye geçmiştir. Turizmin de hızla yükseldiği Romanya, aslında fırsatlar ülkesidir.

Dolayısıyla vasıflı personelin bu ülkede işsiz kalması mümkün değildir. Hizmet sektörünün de önemli bir gelişme gösterdiği Romanya’da her türden vasıflı elemana ihtiyaç vardır. Ayrıca bu ülkede yatırımı bulunan çok sayıda Türk firması vardır. İnşaattan, gıdaya, lojistikten tekstile kadar pek çok Türk yatırımı, Türkiye’den aldığı işçileri Romanya’da çalıştırmaktadır. Romanya asgari ücret rakamı ile çalışmanın düşük olduğu bir ülkedir. Toplam çalışanların yüzde 13’ü asgari ücret almaktadır. Dolayısıyla vasıflı işçilerde aylık maaşlar 900-2 bin Euro’yu bulabilmektedir.  

Romanya’da Kiralar Ne Kadar?

Yaşam için öncelik barınmadadır. Romanya asgari ücret miktarının düşüklüğü, barınma giderlerine de yansımıştır. Başkent Bükreş’te tek odalı bir ev 250, iki odalı bir ev 500 Euro’ya kiralanabilmektedir. Küçük şehirlere gidildikçe kiralık ev ücretleri de düşmektedir.

Bu ülkeden ev almayı düşünenler ise 50 bin Euro’luk yatırım karşılığında oturum izni alabilmektedir. Ancak Romanya ev fiyatları 100 bin Euro’dan başlamaktadır. Başkent Bükreş’te evlerin fiyatları ise en az 180 bin Euro’dur.

Romanya elektrik ücretlerinin diğer Avrupa ülkelerinden pahalı olduğu bir ülkedir. Bu nedenle yaşam maliyetine aylık ortalama 50 Euro civarında elektrik faturası eklenmelidir. Ayrıca internet de yaklaşık 30 Euro’ya mal olmaktadır. Romanya asgari ücret ile minimum barınma giderlerinin karşılanabileceği bir ülkedir.

Romanya’da Eğitim Nasıl?

Ülke, eğitimde de yükselen yıldızlardan biridir. Üniversite eğitimi için bu ülkeyi tercih edenlerin sayısı artmaktadır. Eğitim dili, ülkenin resmi dili Rumence’dir. Bunun için öncelikle bu dili öğrenmek gereklidir. Lise diploması ile kayıt yapılabilen üniversiteler bulunmaktadır. Bu ülkede eğitim almak için öncelikle Rumence öğrenmek şarttır. Dil eğitimi ile üniversite eğitimi yıllık 2.500-7.000 Euro arasında değişmektedir.

Romanya’da Market Fiyatları Pahalı Mı?

Romanya, üretimin yapılması nedeniyle en ucuz market fiyatlarına sahip ülkesidir. Romanya asgari ücret miktarı ile yaşanabilecek ülkelerden biridir.

Ülkede, Avrupa’daki zincir marketlerin pek çoğunun şubesi bulunmaktadır. Hemen hemen her şehirde bu marketleri bulmak mümkündür. Romanya marketlerinde yaklaşık fiyatlar şu şekildedir:

  • 500 gramlık ekmek: 0,50 Euro
  • 12’li yumurta: 1,80 Euro
  • 1 kg ülkeye özgü peynir: 5 Euro
  • 1 lt Kutu süt: 0,76 Euro
  • 1kg kırmızı et: 7 Euro
  • 1 kg beyaz et: 4 Euro
  • 1 kg elma: 2 Euro
  • 50 cl bira: 1,75 Euro

Romanya’da Sosyal Yaşam Nasıl?

Asırlara dayanan tarihi, bir Avrupa ülkesi olması nedeniyle ülkedeki sosyal yaşam da aktiftir. Ülkenin en önemli turizm merkezi Başkent Bükreş’tir. Bu şehir, Avrupa’da gece hayatının en canlı yaşandığı şehirlerden birisidir. Braşov, Sibiu ve Kaloşvar turizmin, dolayısıyla sosyal yaşamın aktif olduğu kentlerdir. Ülkede bir restoranda içkinin de dahil olduğu bir akşam yemeği 35-30 Euro dolayındadır. Bir kafede içilen kahve ise en fazla 1 Euro’dur. Romanya asgari ücret kazanan biri için eğlenceye bütçe ayrılabilecek bir ülke değildir. Ancak vasıflı işçilerin asgari ücretin iki katına yakın maaş aldığını hatırlatmakta yarar vardır. Ayrıca ülkedeki çok sayıda festival, sosyal yaşama renk katmaktadır.

Romanya’da Ulaşım Ücretleri Ne Kadar?

Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olması dolayısıyla Romanya’da ulaşım sorunu yoktur. Bu ülkede; metro, otobüs, tramvay, taksi ve tren gibi çok sayıda ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Büyük kentlerdeki havaalanları her gün binlerce yolcuyu ağırlamaktadır. Kent içi ulaşımda metroya tek biniş 1 Euro’dur. Ancak abonman sistemine geçildiğinde fiyat aylık 22 Euro’ya kadar düşmektedir. Taksi çok yaygın kullanılan bir ulaşım aracıdır. Takside geçirilen süreye bağlı olarak ödenecek miktar 0,50 Euro ile 6 Euro arasında değişmektedir. Dolayısıyla Romanya asgari ücret alınarak ulaşımın sorunsuz sağlanabileceği bir ülkedir.  

Romanya Asgari Ücret Rakamı Nedir? Hayat Şartları Nasıl? yazımız ilginizi çektiyse Bulgaristan Asgari Ücret Rakamı Nedir? Hayat Şartları Nasıl? yazımıza da göz atmalısınız.

Furkan Topuk

Finans sektöründe uzun süredir çalışmaktayım. Yatırım ile ilgili pek çok alanda görev aldım ve kazandığım tecrübeleri sizlerle de paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu