Sağlık

Şeker Hastalığı Nedir, Neden Olur?

Şeker hastalığı nedir? Diyabet olarak bilinen şeker hastalığı neden olur ve tipleri nelerdir, farkları nedir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı bir hormon eksikliğinden meydana gelir. Bu hormon İnsülin hormonudur. İnsülin besinlerin içerisinde bulunan Glikoz halk tabirinde şeker kimyasalına karşı salgılanmaktadır. İnsülin vücuda giren besinlerin glikoz yardımıyla yanması ve vücuttaki glikoza karşı direnç göstermesi için salgılanan bir hormondur. İnsülinin pankreasta salgılanması azaldığında ya da durduğunda şeker hastalığı ortaya çıkar. 

Diyabet hastalığı olan insanların vücutlarında aldıkları besin gruplarında bulunan şeker vücutta dengelenemez. Bu şeker ya da kimyasal karşılığıyla glikoz sindirilemediği için kan dolaşımında olumsuz etkiler yaratır. Bu da organlara zarar vermektedir. Şeker hastalığı tüm dünyada yaşanan hastalıklardan biridir. Eğer size şeker hastalığı tanısı konmuşsa tedaviyi uygulamak gerekir.  

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı tanısı koymak için genellikle test uygulanmaktadır. Bu test kan şekerini ölçmeye yönelik bir testtir. Hastalar şeker hastalığından şüphe ettiğinde ya da belirtisi gösterdiğinden aç karnına kan tahlili verir. Kan şekeri belirlenen referans aralığının üstünde olursa tanı konmuş olur. Peki, şeker hastalığı belirtileri nelerdir? Halk arasında şeker tükettiğinde vücudun garip tepkiler gösterdiği görüldüğü söylenmektedir. Ancak şeker hastalığı belirtileri klinik araştırmalar sonrasında şu şekilde görülmektedir;

  • Görüşte bozukluk
  • Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma hali
  • Cilt yapısında bozukluk ve kuruluk
  • Yorgunluk hissi
  • Susuzluk hissi
  • Ani kilo vermek

Bu belirtilerden birkaçı görüldüğünde tanı konması için hastaneye gitmekte fayda vardır. Şeker hastalığının tespit edilmesi için dahiliye ya da diğer adıyla iç hastalıkları polikliniğine gidebilirsiniz. Burada doktorunuza şikayetlerinizi belirttiğinde sizden kan tahlili isteyecektir. Test sonuçlarına bağlı olarak şeker hastalığı için uygun tedaviye başlanır. 

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Şeker hastalıkları tür bakımından birbirinden ayrılır. Şeker hastalığı neden olur, şeker hastalığını tetikleyen unsurlar nelerdir? Birçok şeker hastalığının yaşanma nedeni genetik unsurlardır. Ebeveynleri ve akrabalarında şeker hastalığı olan bireylerde genetik kopyalanma nedeniyle zamanla yaşanması büyük bir oranla mümkündür. Tip 1 diyabet hastalarında en büyük rastlanma nedeni genetik faktördür. Tip 1 diyabet çocuklarda da benzer sebeplerle sık görülmektedir. 

Tip 2 diyabet dünyada en yaygın olan şeker hastalığı çeşididir. Tip 2 şeker hastalığı neden olur? Tip 2 şekerin ana nedeni yaşam biçimi olabilmektedir. Şeker hastalığı vücudun çalışma biçimini etkileyen bir hastalıktır. Hareketsiz bir hayat, sağlıksız beslenme ve aşırı stres bu hastalığın yaşanmasını tetiklemektedir. Üstelik yaşlanma da bu hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Tip 2 diyabet hastalığının asıl nedeni pankreasın tüm bu faktörler nedeniyle yavaş ya da yetersiz çalışmasıdır.   

Şeker Hastalığı Türleri

Şeker hastalığı özellikleri bakımından benzer etkilere sahiptir. Ancak tedavi sürecinde şeker hastalığı türleri farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Şeker hastalığı türleri ise şunlardır;

  • Tip 1 Şeker Hastalığı
  • Tip 2 Şeker Hastalığı
  • Gestasyonel (Gebelik) Şeker Hastalığı
  • Pre Diyabet (Gizli Şeker)

Tüm bu şeker hastalığı türleri insanların belirti özellikleri ve farklı etkenlere göre tanısı konmaktadır. Her şeker hastalığı çeşidinin ortak özelliği insülinde yaşanan eksiklik ve dirençsizliktir. Sağlıklı bir insan beslenme sürecinde tükettiği glikoz içerikli besinleri kolayca sindirebilirken şeker hastaları bu besinleri sindirirken vücutları zarar görebilmektedir. Bu sebeple doktorların onlar için verdiği tedavi yöntemlerini uygulamak gerekir. 

Tip 1 Şeker Hastalığı Nedir?

Tip 1 şeker hastalığı nedir, tanısı nasıl koyulur, hangi yaş gruplarında görülmektedir? Tip 1 şeker hastaları genellikle vücutlarında insülin üretimi neredeyse tamamen durmuş hastalarda görülmektedir. Bu hastalar tükettikleri gıdalara çok dikkat etmelidir. Çünkü vücutlarında şekere karşı direnç gösterecek bir hormon bulunmamaktadır. Bu sebeple düzenli olarak şekerlerini ölçmeleri gerekir. Tip 1 diyabet hastalarının kanlarındaki şekeri dengelemeleri için insülin iğnesi uygulamaları gerekir. 

Tip 2 Şeker Hastalığı Nedir?

Tip 2 şeker tanısını konmuş hastaların durumu Tip 1 hastalara göre daha iyidir. Çünkü tip 2 şeker hastalarının pankreası çok az da olsa insülin üreterek direnç gösterebilmektedir. Ülkemizde ve dünyada en sık görülen şeker hastalığı türüdür. Tip 2 şeker hastaları da beslenme düzenlerine dikkat etmelidir. Hastalığın tedavi sürecinde çoğunlukla her gün ilaç kullanmaları gerekir. Tip 2 şeker hastalığı düzenli ilaç kullanımı ile şeker dengesi sağlanabilmektedir.

Gestasyonel Şeker Hastalığı

Gestasyonel şeker gebelik döneminde kadınlarda çıkan şeker hastalığıdır. Çoğunlukla doğum sonrasında kandaki şeker düzene girmektedir. Nadirde olsa şeker hastalığı doğum sonrasında devam edebilir. Eğer hamilelikten sonra şeker değerleriniz normale dönmediyse doktor kontrolüne gitmenizde fayda vardır. Çünkü hamilelik döneminden sonra düzelmeyen şeker oranı tip 2 diyabet anlamına gelebilir. Buna bağlı olarak uygulanan ilaç tedavisi devam edilmelidir. 

Gizli Şeker Hastalığı

Teşhisi en zor olan şeker hastalığı türlerinden biridir. Genellikle bu hastalar şeker hastası olduğunun farkına bile varmaz. Ölçümlerde kan tahlillerinde bu şeker hastalığını fark etmek zor olabilir. Gizli şeker tanısı konması için hastaların şeker hastalığı belirtileri göstermesi gerekmektedir. Kan tahlillerinde açlık ve tokluk şeker oranı dengesinde fark edilmesi muhtemeldir. Şeker oranında oluşan dengesizlik nedeniyle bu hastalıkta direkt bir ilaç ya da iğne tedavisi bulunmaz. Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek genelde doktorlar tarafından önerilir. 

Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Şeker hastalığı neden olur ve nelere dikkat etmek gerekir? Öncelikle bu hastalık eğer genetik sebeplerden dolayı ortaya çıkmadıysa başlıca nedeni yaşayış biçimi olabilir. Şeker hastalığını tetikleyen başlıca şey yüksek kilo, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamdır. Günümüzde insanların eski hareketliliğini kaybetmesi ve sağlıksız besinlerin giderek yaygınlaşması şeker hastalığının yayılmasına neden oldu. 

Tüm bu risk faktörleri düşünüldüğünde tüm hastalıklara karşı sağlığımızı korumaya özen göstermeliyiz. Şeker hastası olan insanların genellikle beslenme biçiminde büyük bir değişiklik yapılmaktadır. Çoğunlukla sebze ve protein ağırlıklı beslenme doktorlar tarafından önerilir. Su tüketimi de en az besin grupları kadar önemlidir. Şeker hastalarında çok fazla idrar boşaltma ve susuzluk hissi yaşanır. Kanın glikozdan temizlenmesi için bol su tüketmek önerilir. 

Sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazlardan biri spor yapmaktadır. Kilo vermek için ve vücuttaki şeker döngüsünü sağlamak için ağır sporlar olmasa da yürüyüş ve birkaç egzersiz uygulamak faydalı olabilmektedir. Egzersiz yaparken vücudumuz bir yenilenme sürecinden geçer. Bu da bağışıklık sistemini ve metabolizmayı hızlandırır. Şeker oranı yüksek olan hastalar spor yaptığında birçok yönden faydasını görmektedir. 

Şeker Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Şeker hastalığı tedavisi için uygulanan 2 farklı temel yöntem bulunmaktadır. Vücudunda az miktarda insülin üreten şeker hastaları pankreası çalıştıracak takviye ilaçlar kullanarak vücutlarındaki şeker ve insülin dengesini sağlamaktadır. Bir diğer yöntem ise insülin iğneleri kullanmaktır. İnsülin iğnesi direkt olarak içeriğinde insülin bulunan ilaçların vücuda enjekte edilmesiyle insülin direnci sağlanmış olur. 

Şeker hastalığı tedavisinde hastalığın türlerine göre farklı işlemler uygulanabilmektedir. Çocuk hastalar ve gebelik şekeri gibi şeker hastalığı türlerinde çoğunlukla bir ilaç gerekmez. Tip 1 hastaların tedavisinde iğne kaçınılmazdır. Tip 2 diyabet hastalarının ise bir başka tedavi yöntemi daha vardır. Bu tedavi ameliyattır. Tip 2 diyabet hastalarını ameliyat ederek vücutlarındaki insülin salgılama miktarı artabilmektedir. 

Şeker Hastalığı Nedir, Neden Olur? yazımızı incelediyseniz SMA Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? yazımızı da incelemek istebilirsiniz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu