Sigorta Acentesi Açmak için Şartlar Nelerdir?

Sigorta acentesi açmak eğer kariyerinizi sigortacılık alanına yönlendirmek istiyorsanız, sektöre oldukça iyi ve hızlı bir giriş yapmanızı sağlayacaktır. Fakat bunun için bazı şartları ve teminatları iyi bilmeniz gerekir. Sigorta acentesi açabilmek ve acente yetkisi alabilmek için bazı şartları karşılamalı belki de daha fazlasını sunmalısınız. Zira sigorta şirketlerinden acentelik almak düşünüldüğü kadar kolay olmayacaktır. Oldukça efor isteyen ve sağlam bir portföy oluşturmanız gerekmektedir. Acente açmak tüm zorluklarının yanında kazanç bakımında oldukça kârlı olacaktır. Acente açmaya karar veren kişinin belli kriterleri ve özellikleri karşılaması gerekmektedir. Prosedür kısmında ise, birçok belge ve gerekli başvuruların eksiksiz yapılması gerekmektedir.
Yazıda Neler Var?
Sigorta Nedir?
Sözlük tanımı ile başlamak gerekirse henüz oluşabilecek, olası risklerin yaratacağı zararı öngörüp gidermek için yapılan hukuki sözleşmeye sigorta denir. Sigortalı olmak ise problem ve sorunlar yaşandıktan sonra maddi ve manevi olarak destek sağlayacak bir garantinin olmasıdır. En önemlisi ise herhangi bir sağlık probleminiz olduğu zaman sigorta kapsamında sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Fakat sigortanın yalnızca sağlıktan ibaret olduğunu zannetmeyin. Birçok sigorta türü vardır. Bunlar; kasko, deprem sigortası, trafik sigortası, konut sigortası, seyahat sigortası, hayat sigortası ve özel sağlık sigortasıdır. Bu sigortalar, hayatın her alanında maddi ve manevi olarak güvende hissettirir. ‘Peki, sigorta acentesi açmak ve insanlara sağladığı faydalar nelerdir?’ maddeler halinde inceleyelim:
- Sigorta yaptırmanız her an gerçekleşme olasılığı olan risklere karşı zararınızın giderilmesi için vardır.
- Bir anda büyük maddi tutarlar ödemezsiniz. Prim usulüne göre küçük miktarlar ödeyerek sözleşmenizi yapabilirsiniz.
- Sadece kişileri güvence altında tutmaz şirket ve kurumları da korur.
- Geleceği garanti altına almak mümkün değildir ama planlamanıza yardımcı olur.
- Kötü olaylar sonucunda karşılaşabileceğiniz maddi kayıpları ve kaygıları azaltır.
Sigorta hizmeti alabilmek için bir sigorta acentesine giderek hizmet alabilir ve çok kısa bir sürede sözleşmenizi başlatabilirsiniz.
Sigortacı Nasıl Olunur?
Sigorta acentesi ile sigortacılık mesleğini yapmak aslına bakarsanız benzerlik gösterse de birbirinden farklı şeylerdir. ‘Sigortacı nasıl olunur?’ sorusunu cevaplamadan önce sigortacı kimdir konusundan bahsedelim. Sigortacı, sizin poliçe ve sözleşmenizle alakalı tüm detayları ve süreçleri yöneterek size bilgilendiren kişidir. Müşteriye poliçeler ve sigortalar hakkında bilgi verir. Sigortacılıkla ilgili tüm işlemleri yürüten kişidir demek yanlış olmayacaktır.
Sigortacı olabilmek için, Sigortacılık ve Bankacılık bölümlerinden biri lisans veya ön lisans olarak okunabilir fakat bölüm şartı acente açmayacaksanız zorunlu değildir. Herhangi bir lisans bölümünden mezun olarak da yapabilirsiniz. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı kurslara giderek de sigortacı olabilirsiniz. ‘Sigortacı nasıl olunur?’ sorusunun cevabı ise burada saklıdır. İlginizin ve alan hakkında merakınızın olması bu mesleği yapabilmek için yeterli sayılmaktadır. Tüm bu süreç sonrasında kendi acentenizi açarak işlerinizi büyütebilirsiniz. Fakat sigorta sektöründe acente açmak için başka birtakım şartları karşılamanız gerekmektedir.
Sigorta Acentesi Nedir?
Sigorta acentesi bir sigorta şirketinden şube almak demektir. Belli bir bölgenin, şube aldığı sigorta şirketi adına sigorta işlerini yürütmek için aracılık eden gerçek ya da tüzel kişilerdir. Sigorta şirketlerinin çalışma sistemini belli bir bölgede devam ettirmektir. Şirketlere vekaletname yoluyla bağlıdırlar. Sigorta yaptırmak isteyen kişi ve kurumlarla sigorta şirketi adına görüşmek, poliçe ve sözleşmeleri yapma yetkisine sahiptir.
Sigorta acentelerinin faaliyetleri arasında sigorta şirketlerinden bağımsız belli bir orana kadar hasar ödemesi de vardır. Tek bir sigorta firması ile çalışmak zorunda değilsinizdir. Sigorta acentesi açmak sadece tek bir şirketi değil birçok farklı firmanın acenteliğini alabileceğiniz anlamına gelir. Birçok şirketi bünyenize almak, tek bir şirketi almaktan daha kârlı olacaktır. Tek yapmanız gereken acente içerisinde bulunmasını istediğiniz sigorta şirketlerini belirleyip görüşmelerde bulunmaktır. Böylece, hepsi için ayrı ayrı teminat ödeyerek acente içerisinde şirketleri temsil etme hakkına sahip olursunuz.
Sigorta Acentesi Açmak için Hangi Şartları Sağlamak Gerekir?
Sigortacılık sektörüne giriş yapabilmek için bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Sigorta acentesi açmak için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Herhangi bir kurstan veya lisans bölümünden mezun olanlar için 18 ay mesleki tecrübe gerekmektedir.
- Ön lisans mezunları için durum farklıdır. En az 24 ay mesleki tecrübe edinmeleri gerekir.
- Sigortacılık ve bankacılık bölümlerinden birinden lisans yapıp mezun olduysanız tecrübe şartı aranmaz.
- Sabıka kaydınızın olmaması ve hüküm giymemiş olmanız gerekmektedir.
- Daha önce iflas gibi büyük maddi kayıplı şirket kurmamış olmanız gerekmektedir.
- SEGEM Belgesine sahip olmalısınız. SEGEM, Sigortacılık Eğitim Merkezi’dir.
- Ticari Sicil Tasdiknamesi sunmanız gerekir.
- 50 bin TL gibi bir miktarı sermaye olarak beyan etmiş olmanız gerekir.
- Diploma aslı ve sicil belgesine ihtiyacınız olacaktır.
- Teknik alt yapıya ve sigorta firmalarını temsil edebilecek donanıma sahip olmanız gerekir.
- Son olarak ise teknik bir müdür ve donanımlı bir personele sahip olmanız bu aşamada size avantaj sağlayacaktır.
Sigorta Acentesi Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
Gerekli belgeleri gerçek kişiler ve tüzel kişiler olarak iki başlıkta incelememiz gerekmektedir. Sigorta acentesi açmak için bazı kriterleri karşılamanın yanı sıra farklı başlıklara göre farklı belgeler istenmektedir.
Gerçek kişiler için;
Nüfus cüzdanı fotokopisi, vesikalık fotoğraf, ikametgâh, ticari sicil gazetesi, iletişim ve adres bilgileri, diploma sureti, taahhütname ve ilgili sigorta şirketi ile yapılacak sözleşmenin kopyası lazımdır.
Tüzel kişiler için;
Vergi levhası sureti, ticaret sicil tasdik evrakı, şirket sözleşmesi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküsü, iflas belgesi, taahhütname, mesleki sorumluluk için sigortası gereklidir.
SEGEM Nedir?
SEGEM, Sigortacılık Eğitim Merkezinin kısaltmasıdır. ‘SEGEM Belgesi nedir?’ diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım. Sigorta sektörüne mesleki olarak hazır olduğunuzu ve eğitim aldığınızı gösteren ve gerekli yeterlilik sınavlarınızı geçtiğinizi kanıtlayan bir belgedir. Sınavları geçip sigortacı olabileceğinizi kanıtlar.
Belgenin gerekliliği ise şurada devreye girer. Eğer bir sigorta acentesi açmak istiyorsanız, sigorta eksperi olmak istiyorsanız ya da sigorta brokeri olacaksınız bazı şartlar gereklidir. Bu şartlardan birisi de SEGEM belgesinin alınmasıdır. Çünkü amaç, sektöre eğitimli ve yeterliliği olan kişilerin girmesidir. Bu nedenle yeterlilik sınavlarında başarılı olup belge sahibi olmanız beklenir.
‘SEGEM Belgesi nedir?’ sorusunu cevaplarken bu belgeye nasıl sahip olabileceğinizden bahsedelim. Lise mezunu herkes belge için sınava girebilir ve baraj notunu aştıktan sonra SEGEM belgesine sahip olabilir. SEGEM belgesini aldıktan sonra belli bir çalışma süresini doldurmanız beklenir. Bu süreyi doldurduktan sonra kendi sigorta şubenizi ve sigorta acentesini açabilirsiniz. Bu sektörde iş yapmak ve faaliyette bulunmak istiyorsanız ilk adımınız ve öğrenmeye başlayacağınız yer neredeyse burası olmalıdır.
SEGEM Belgesi Nasıl Alınır?
Sigortacılık için eğitim veren merkez tarafından verilen kursları ve sınavları takip ederek geçerli bir not alıp belge sahibi olabilirsiniz. ‘SEGEM Belgesi nedir?’ sorusunu cevaplarken başvuru yapabilmek için ilgili internet sitesinden (segem.org.tr) SEGEM sayfasına üye olup formu doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Sınava katılabilmek için, kimlik belgesinin aslı ve sınava giriş belgesinin yanınızda bulunması gerekmektedir. Sınav süresi 150 dakika ve sınavı geçme notu ise 70 olarak belirlenmiştir.
SEGEM Belgesi Ne İşe Yarar?
‘SEGEM Belgesi ne işe yarar, neden alınmalıdır?’ sorusunu çok kısa bir şekilde yanıtlamaya çalışalım. Sigortacılık sektöründe meslek edinmek ve iş sahibi olmak isteyen kişiler, sigorta brokerleri, sigorta eksperi bu belgeyi almalıdır. Bu kişiler, sektöre girerken iyi bir eğitim alarak belge hak ederler. Özellikle sigorta acentesi açmak isteyen kişiler için neredeyse bir zorunluluktur. Ayrıca bir sigorta şirketinde teknik ve uzman personel olmak istiyorsanız bu belgeye sahip olmanız gerekmektedir.
Sigorta Acentesi Açmak için Şartlar Nelerdir? yazımızı okuduysanız En İyi Sigorta Şirketi Hangisidir? Sigorta Şirketi Neden Önemli? yazımıza da göz atabilirsiniz.