Sigorta

Sigorta Başlangıcı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Alınır?

Sigorta başlangıcı için gerekli evraklar ve belgeleri kurumunuza ulaştırdığınızda her ay düzenli olarak ödenen primler ile ilerde karşılaşılabilecek her türlü zararı gidermeyi amaçlar. Sosyal Sigortalar Kurum tarafında işçiyi maddi, manevi güvence altında tutabilmek için işveren tarafından yapılan bir sözleşmedir. Bir nevi işveren tarafından güvence altında olmanız demektir. Karşılacağınız herhangi bir zarar durumunda bu zarar ödenen primler ile karşılanır. İşverenler tarafından çalışanları için sağlık sigortası yapılması zorunludur. Sadece işçi-işveren arasında yapılabilecek bir sözleşme değildir. Birçok sigorta çeşidi vardır. Zorunlu trafik sigortası, kasko sigortası, sağlık sigortası, özel sağlık sigortası, deprem sigortası, konut sigortası hatta cep telefonu sigortası. Hayatın her alanında güvence sağlar.

Sigorta Başlangıcı Nedir?

Sigorta başlangıcı ilk kez çalışma hayatına giren ve Sosyal Güvenlik Kurumuna ilk kez girişi yapılması anlamına gelir. Işyerlerinde sizin sağlığınızdan ve güvenliğinizden işveren sorumludur. Bu nedenle işe başladıktan sonra sigorta başlangıcınızı yapmalıdır. Sigorta hem işçi hem işveren için pek çok avantajı da beraberinde getirir. Çalışanlar için bir haktır sigortalı olmak. 4A, 4B, 4C gibi farklı sigorta sistemleri vardır ve çalıştığınız işe, ödenen prime göre değişiklik göstermektedir.

4A sigorta türü kimleri kapsar, iş kazaları, meslek hastalıkları, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi durumlarda sigorta kapsamında yardımları sağlanır. Sigorta başlangıcı için gerekli evraklar teslim edildikten sonra bir işverene bağlı çalışıyorsanız yapılacak sigorta kapsamı 4A’dır.

4B kimleri kapsar? Eski adıyla Bağkur sigortasıdır. Belli bir işyerine bağlı olmayan ve kendi mesleğini yapan kişileri kapsar. Ayrıca kamu kurumlarında yıllık sözleşme ile çalıştırılan fakat işçi olarak sayılmayan memur ve kamu görevlilerini de kapsar. Doktor, mühendis, teknisyen, güvenlik görevlisi gibi çeşitli meslekleri içerisinde bulundurur.

4C kimleri kapsar? Muhtarlık görevi yapanlar, serbest meslek çalışanları, esnaf ve sanatkarlar, tarım işiyle uğraşanlar ve anonim şirket ortaklarını kapsar. Hizmet akdi ile çalıştırılırlar. Memuriyet sınıfıdır.

Sigorta Başlangıcı için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Iş hayatına girdiyseniz öğrenmeniz gereken şeylerden ilk sigortadır. Sosyal Güvenli Kurumuna ilk kez girişiniz yapılacaksa sizden bazı belgeler istenecektir. Bu belgelerin eksik olması sigortanın yapılamaması neden olur bu sebeple eksiksiz tamamlanıp teslim edilmelidir. Sigorta başlangıcı için gerekli evraklar nelerdir;

  • İkametgah belgesi
  • Sağlık raporu, (aile hekiminizden veya bir hastaneden)
  • Aile bildirim formu
  • Adli sicil kaydı
  • Diploma fotokopisi veya mezuniyet belgesi
  • İşyeri tarafından verilen doldurulması gereken formlar (Çalışan formu)
  • Vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır)

Belgeler eksiksiz teslim edildikten sonra işyerinin başvurusu ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hangi sigorta kapsamına girecekse o kapsam bağlamında prim ödemelerine başlanır. Sigorta başlangıcı için gerekli evrakları teslim ettikten sonra sigortanız çok kısa bir süre içerisinde başlatılmalıdır. Prim ödemelerine ve sigortanınızı ödenip ödenmediğine e-devlet üzerinden bakabilir ve inceleyebilirsiniz.

Sigorta Başlangıcı Yapılması için Gerekli Evraklar Nereden Alınır?

Başlangıç yapılırken ihtiyaç duyulan bazı belgeler vardır. Bunların herhangi birinin eksik olması durumunda sigorta başlatılamaz ve prim ödemelerine geçilemez. Bu nedenle belgelerin tam olarak hazırlanması gerekmektedir. Peki sigorta başlangıcı için gerekli evraklar ve belgelere nasıl ulaşacağız? Eski sistemde her belge için farklı kurumlara gidilmesi gerekliydi. Artık bu zorunluluk ve zorluklar ortadan kalktı diyebiliriz. E-devlet ile birlikte birçok belgeyi sadece yazıcı aracılığı ile çıktı alarak kullanabilir ve işyerine teslim edebilirsiniz. Kurum gezmenize ve belge çıkartmaya çalışmanıza gerek yoktur. Tüm belgeler hazır halde e-devlet sisteminde sizi beklemektedir.

Sigorta Başlangıcı Ne İşe Yarar?

Sigorta başlangıcı çalışanlar için oldukça önemlidir. Sadece çalıştığı süre boyunca herhangi bir kazanın maddi sonuçlarından korumaz. Emeklilik tarihini de belirler. Sigortanız ne kadar erken başlatılırsa ve primleriniz ne kadar düzgün ödenirse emekli olacağınız tarihi o kadar öne çekersiniz.

900 günlük prim ödemesi yapılması zorunludur. Bir kayıp sonucunda çalışanın vefatı sonucunda 900 günlük prim ödemesi tamamlanmış ise eşlerine ve çocuklarına aylık bırakırlar. 1200 prim gününü tamamlayan çalışanlar işe doğum yardımından yararlanabilme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle sigorta başlangıcı önemlidir çünkü sadece işyerinde başınıza gelecek kazaları telafi etmek için değil herhangi bir hastalığınızı da kapsar ve ücretsiz ilaç hakkı sağlar. Bu nedenle sigorta başlangıcını geciktirmeden tüm sigorta evrakları eksiksiz tamamlayarak başlatabilirsiniz.

Sigorta İçin Sağlık Raporu

Işe girişlerde ilk istenen belgelerden bir tanesi de sağlık raporudur. Sigorta için gerekli evraklar işe giriş ve sigorta başlangıcı yapılırken de işveren tarafından muhakkak talep edilecektir. Işe giriş anında çalışanın sağlıklı ve işi yapabilir olduğunun kanıtıdır. Çalışma öncesi sağlıklı olduğunu kanıtlaması daha sonraki rahatsızlıkları için sigortadan faydanalabilmesini sağlar. Bu nedenle sağlık raporu tüm işe giriş aşamasınlarında neredeyse zorunludur. Iş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa bağlı olarak da zorunlu hale getirilmiştir.

Sigorta İçin İkametgah Belgesi

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan tüm vatandaşların devlet tarafından kayıtlarında tutulmasına ikametgah belgesi denmektedir. Iş başvurularında ve işe girişlerde, sigorta başlangıcında ve bazı kurumlara yapılacak başvurularda ikametgah belgesi talep edilmektedir. E-devlet öncesi bağlı olduğunuz muhtarlığa gidip talep edip birkaç saat içerisinde alabiliyordunuz. Fakat e-devlet şifreniz ile birlikte ikametgah sorgulama sekmesinden birkaç dakika içerisinde alabilir ve ilgili kurumlara teslim edebilirsiniz. Sigorta için gerekli evraklar arasında oldukça önemlidir.

Aile Bildirim Formu Nedir Nereden Alınır?

Aile bildirim formu çeşitli yardımlar alabilmek için doldurulması gereken formlardan bir tanesidir. Sigorta girişi başvurularında da istenen ve genellikle iş hayatımızda karşımıza çıkan bir prosedürdür. İşe başlama aşamasında talep edilme nedeni ise sigorta evrakları arasında olmasından kaynaklıdır. Herhangi bir yere ya da bağlı olduğunuz muhtarlığa, belediyeye gitmenize gerek yoktur artık. E-Devlet üzerinden formu indirebilir ve çıktısını alarak doldurabilirsiniz. Her bilginin doğruluğunu ve sorumluluğu alan kişi ise formu dolduran kişidir. Bu nedenle bilgilerin eksiksik ve doğru doldurulduğun teslim ettiğiniz anda garanti etmiş olursunuz.

Sigorta Girişi için Kaç Gün Beklenmelidir?

İşe başladığı tarihten itibaren işveren yaklaşık 15 gün ile 1 ay içerisinde çalışanın sigortasını başlatmak zorundadır. Iş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden işveren çalışanının Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirmekle yükümlüdür. Sigortanızı, primlerinizi ve ne zaman başladığınız e-Devlet kapısı üzerinden görebilirsiniz. Sigorta hizmet sökümü çıkarabilir ve var olan eksikleri inceleyebilirsiniz. ‘4A Hizmet Dökümü’ sekmesine tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz. Yasalar gereği ise siz işe başlamadan sigortanızın yapılması zorunludur. Sigorta sonrası çalıştığınız kurum Sosyal Güvenli Kurumuna işe giriş bildirgesini bu şekilde sunabilir. Bu nedenle tüm sigorta başlangıcı için gerekli evraklar eksiksiz şekilde teslim edilmeli, e-Devlet tarafında takibi yapılmalıdır.

Aylarca sigorta için bekleten kurumların bir mağduriyet yaratması da olasıdır. Sigortanız zamanında başlatılmadığı takdirde herhangi bir sağlık probleminde doktor ve ilaç yardımına ücretsiz ulaşamayacaksınız. Ayrıca sigorta primi ödenmeden her geçen gün emeklilik şartlarını da bir o kadar zorlaştırmaktadır. Sigorta başlangıcınız ne kadar erken yapılırsa emeklilik için geri sayım da bir o kadar çabuk başlamış olacaktır. Sigorta için gerekli evraklar hızlıca toparlanıp kuruma teslim edilmeli ve takibinin yapılması unutulmamalıdır.

Sigorta Başlangıcı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Alınır? yazımızı beğendiyseniz 4A Nedir? 4B Nedir? 4C Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? yazımıza da gçaz atabilirsiniz.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu