Sigorta

Sigorta Primi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sigorta primi hesaplama nasıl yapılır sorsunun cevabını aslında pek çok kişi bilmiyor. Sigorta kelimesi artık hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıyor ve bu hesaplama da oldukça önemli bir konu haline geliyor.

İş yaşamında faaliyet gösteren bütün kişilerin sigortası yaptırılarak çalıştırılması zorunluluğu bulunmaktadır. Sigortasız çalışmanın kanunlarca yasak olduğu günümüz dünyasında; çalışan kişilerin sigorta primleri de çalıştıkları alanlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Sigorta primi hesaplama noktasında farklı kriterlere göre değerlendirme yapılır. Sigorta hizmetinin alındığı firma tarafından sigortayı yapan kişi ve sigortalı arasında ödenmesi gereken bu prim tutarı şahsi gereksinimler ve şahsın özellikleri esas alınarak oluşturulur.

Sigorta Primleri Neye Göre Değişir?

Sigorta firmalarının sunduğu içeriklere göre prim tutarında farklılıklar gözlemlenebilir. Sigorta primi hesaplama esnasında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Sigorta primleri sigortalı kişinin branşına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı ölçütler göz önünde bulundurularak belirlenir. Sigorta primi hesaplandığı zaman karşınıza çıkan rakamlar prim ödemenizin tutarını, ödediğiniz SGK primin gün sayısını ve emekli olmanız için gereken gün sayısını gösterir. Sosyal Güvenlik Kurumu prim hesaplaması sigortalı bir şekilde çalışmakta olan kişilerin almış oldukları bürüt ücret üzerinden yapılır.

Sigorta Primi Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sigorta primi hesaplama yapılırken göz önünde bulundurmanız gereken birtakım konular vardır. Bunlardan biri de teşvik çeşididir. Teşvikten faydalanma durumunuza bağlı olarak prim indirimi uygulanabilir. Bu sayede ödemeleriniz de değişkenlik gösterebilir. Vadesi dolmuş bir sigorta prim borcunuz bulunuyorsa herhangi bir indirimden yararlanmanız mümkün değildir. İndirimsiz halde yapılan hesaplama ortalama olarak aylık brüt kazanç seviyesinin %37,5 ‘e denk gelmektedir.

Sigorta prim borcunu düzenli bir şekilde ödeyen kişilerin, son ödeme vadesi geçmiş olsa bile sistem otomatik olarak 5510/5 indirimden faydalanmasını sağlar. Böyle bir durumda sigorta prim borcunuz brüt kazancınızın toplamının %32,5’ine denk gelir. İşte sigorta primi hesaplama işlemi bu temele dayanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sayfasından TC kimlik numarası ile giriş yapılarak gün sorgulama bölümünde yer alan sorulara cevap verilerek bir hizmet dökümü ekranına varılacaktır. Ne kadar prim ödendiği ve en son hangi ay nerede sigorta almak suretiyle çalıştığınızın dökümüne ulaşabilirsiniz.

Sigorta Primleri Hesaplanırken Göz Önünde Bulundurulan Özellikler

Pek çok kişi sigorta primi hesaplama işleminin neye bağlı olarak şekillendirildiğini merak ediyor. Sigorta primi hesap edilirken pek çok etmen vardır; bu etmenlerin en başında teşvik çeşidi gelir. Eğer sigortalanacak kişi teşvikten faydalanabiliyorsa bu durumda belirli bir indirim uygulanabilir. Bu sayede ödemelere yönelik bir şekilde tutarda farklılıklarla karşılaşmak muhtemeldir.

Unutulmaması gereken en büyük faktör vadesi dolmuş borçlara yöneliktir. Vadesi dolmuş bir borcun bulunması halinde sigorta prim ödemesi yapılmaz. İndirimin yapılmadığı sigorta primi hesaplama işlemi için kazanılan brüt kazancın %37,5 oranı esas alınır.

Sigorta primine yönelik gereken borcu ödemiş ya da ödemekte olan kimseler 5510/5 olarak isimlendirilen indirimden faydalanabilir. Bu indirim ile beraber brüt sigorta prim kazancı %32, oranına ulaşmış olur. Sigorta primi hesaplama işlemine dair net bir veri ulaşmak için SGK üzerinden T.C kimlik numarası kullanarak giriş yapıp, gün sorgulama alanında hizmet döküm sayfasına bakılır. Bu sayfadan en son ay sigorta ödemesine ve prim ödemesine ilişkin bilgi elde etmek mümkündür.

Sigorta Primi Hesaplama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sigorta primi işverenlerin çalışanlarına ödemek zorunda olduğu bir ödemedir. Bu ücret düzenli ödendiği takdirde çalışan emekli olmaya hak kazanır ve sigorta hizmetlerinden faydalanma imkânı elde eder. Özellikle yaşlılık, kaza ya da rahatsızlık gibi durumlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemek adına sigortanın ve sigorta priminin yatırılması zorunludur. SSK primleri de bu durumun oluşması için ödenir.

Sigorta primi hesaplama yapılırken çalışan kimsenin iş yerindeki brüt ücreti esas alınır. Bu ücret de kişinin yıl içerisinde almış olduğu zamlara göre artmaktadır. Kişinin sigorta priminin ödendiği takdirde sağlık hizmeti alması ve emekli olma sürecine ilişkin ödenmesi gereken ödemenin karşılanması mümkündür.

Sigorta primi ödenmeyen kişilerin bu hizmetlerden yararlanması mümkün olmaz. İşverenler, çalışan kişinin çalışma durumuna, mevcut alanına ve iş yerindeki pozisyonuna bağlı olarak ödedikleri maaş değerinde sigorta primi yaptırabilirler. Bunun yanı sıra sigorta priminin şirketten şirkete farklılık gösterebilen bir ücret olduğunu söylemek de mümkündür. Sigorta primi hesaplama yapılırken işveren payı %20,5 + işsizlik primi %2,0 toplanır ve 22,5 şeklinde hesaplanır.

Part Time Çalışanların Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta primi hesaplama konusunda en çok kafa karıştıran durum part time çalışma şekli oluyor. Part time çalışma, normal çalışma saatinin yarısı olacak kadar hesaplanmış bir çalışma türüdür. Genel olarak öğrenciler tarafından tercih edilir. İş Kanunu’nun 63.maddesine bakıldığından, genel açıdan çalışma saati haftada en çok 45 saattir.

Bir çalışmanın kısmi zamanlı çalışma olarak kabul görmesi için ise haftalık çalışma zamanının en çok normal haftalık çalışma zamanının 2/3’ü (30 saat) olması gerekir. Haftalık 30 saati geçmemesi şartı ile haftanın 6 günü çalışma yapılabilir. Haftanın 6 günü çalışması sebebiyle de yedinci gün hafta tatili verilmesi şarttır.

Sigorta Primi Hesaplama Nasıl Yapılır? yazımızı okuduysanız SSK Primi İnternetten Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? yazımız da ilginizi çekebilir.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu