Sosyolog Maaşları Ne Kadar? Sosyolog Nasıl Olunur?

Sosyolog maaşları ne kadar, nasıl olunur ve nerelerde çalışabilir? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını bulmak için yazımıza bakmayı unutmayın.
Her mesleğin önemi büyüktür, lakin bazı meslekler diğerlerinden daha fazla öne çıkabilir. Sosyolog mesleği de bunlardan birisidir. Sosyoloji bilimi ve sosyologlar toplum için vazgeçilmez olup olmazsa olmazlar arasında yer alır. Sosyolog, bu yüzden saygı duyulan meslekler arasında yer alır. Sosyologlar, toplum ve insan için büyük bir öneme sahiptir. Bu yazıda sosyolog maaşları ne kadar, sosyolog nedir, sosyolog nasıl olunur, sosyolog olmak için gereken özellikler nedir gibi soruların cevabı verilmiştir.
Yazıda Neler Var?
Sosyolog Nedir?
“Sosyolog nedir?” Bu soruya cevap vermeden önce kısaca sosyolojinin ne olduğundan bahsedelim. Sosyoloji terimi ilk olarak Auguste Comte tarafından kullanılmıştır. Bu nedenle Comte’u herkes insan sosyolojisinin temeli olarak bilir. Sosyal bilim olarak tanımlanan sosyoloji, toplumu araştıran ve anlamaya çalışan, geçmişten günümüze toplumun değişim ve dönüşümlerini sistemli bir şekilde inceleyen bilim dalıdır. Sosyoloji, toplumsal olaylardan bağımsız düşünülemez. Bu nedenle herkes sosyolojinin bilinenleri açıklayabileceğine inanır. Ancak sosyoloji bize her konunun hayal ettiğimizden farklı bir yorumu olabileceğini söylüyor. Kısaca konuyu bağlayacak olursak bu alan eğitim görüp sosyoloji lisans derecesini başarıyla tamamlayan herkes “sosyolog” unvanını alır.
Sosyologlar, toplumun refahı için çalışırlar ve varlıkları çok önemlidir. Sosyal dünyayı anlamaya ve açıklamaya çalışırlar. Bu anlamda tarafsız bir bakış açısına sahip olmaları gerekir. Sosyal olaylardan ayrı düşünülemeyecek olan sosyoloji, diğer birçok disiplini kullanarak araştırma ve analizlerden yararlanmaktadır.
Sosyologlar eğitim, sağlık, suç, terörizm, yoksulluk, tarım, cinsiyet, ırk ve din konularında uzmanlaşmıştır. Aile içinde yaşanan sorunlar ve bu gibi önemli konular, sosyologların çalışma alanının bir parçasıdır. Boşanmaya yol açan aile ve evlilik sorunları ve bu durumların kökenlerinin araştırılması sosyologların araştırma alanının bir parçasıdır. Bunlar sosyologların çalıştığı alanlardan sadece birkaçıdır. Peki, nasıl sosyolog olunur?
Sosyolog Nasıl Olunur?
Sosyologlar, toplum için çok önemlidir. Bu nedenle sosyolog olmak için özel bir eğitim şarttır. Sosyolog olmak için 4 yıllık bir sosyoloji programını başarıyla tamamlamanız gerekir. Eşit ağırlık bölümü olan Sosyoloji için ÖSYM tarafından hazırlanan TYT ve AYT sınavlarından yeterli not alınması gerekmektedir. Üniversitenin sosyoloji bölümünü tamamlayan öğrenciler “sosyolog” unvanını alırlar. Farklı kurumlardan edinilebilecek referanslarla sosyolog olmak mümkün değil.
Diploma, gerçek bir sosyolog olmak için yeterli değildir. Sosyologların görevlerini daha iyi yerine getirebilmeleri için belirli özelliklere sahip olmaları gerekir. Sosyoloji toplum bilimidir ve sosyologlar da toplumu inceler. Bu nedenle potansiyel sosyologlar toplumsal olaylara kayıtsız kalmamalı, onları yakından takip etmelidir. Sosyolog, araştırmacı bir yapıya sahip olmalı ve ayrıca araştırma ve gözlem için güçlü bir kapasiteye sahip olmalıdır. Ayrıca sosyologlar, olaylar arasında bağlantı kurabilmeli ve eleştirel bir akılla gerekli çözümleri bulabilmelidir.
Sosyolog Ne İş Yapar?
Bir sosyolog gözlemci, araştırma odaklı, çözüm odaklı ve sosyal sorunlarla ilgili olmalıdır. Meraklı, sorgulayıcı ve toplumsal ilerlemeyi hedefleyen sosyologlar, toplumu ilgilendiren her alanda görev alırlar.
Sosyologlar, kamu ve özel sektörde çok çeşitli işler yapmaktadır. Toplum ve insanlarla ilgili her alan sosyologlar için bir çalışma alanı oluşturabilir. Sosyologlar toplumla ilgili tüm konuları inceler, toplumu inceler ve buradan çıkardıkları sonuçları raporlar. Sosyologlar, eğitim, suç, sağlık, yoksulluk, tarım, aile, din ve ırk dahil olmak üzere toplumda bulunan tüm konularda uzmanlaşmıştır. Pek çok uzmanlık alanını içeren sosyolojide sosyologlar bir alanda uzmanlaşarak bilim insanı olabileceği gibi kamu kurumlarında sosyolog olarak da çalışabilirler. Sosyologlar ayrıca araştırma kuruluşlarında, STK’larda ve özel sektörde birçok alanda iş imkanı bulabilmektedir. Bu alanlardan bazıları şu şekildedir:
- Yazarlık
- Halkla İlişkiler
- Aile Danışmanlığı
- Medya, Gazetecilik ve Reklam
- İnsan Kaynakları
Sosyologlar, araştırmalarının kapsamına bağlı olarak anket veya literatür taraması gibi farklı yöntemler kullanabilirler. Toplumu ilgilendiren tüm konularda araştırma yapan sosyologlar bu çalışmaların sonuçlarını rapor ederler. Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlara dayanarak sorunlara çözüm önerilerinde bulunur ve toplumsal refahı artırıcı önlemler alırlar. Sosyologlar araştırma yaparken diğer disiplinlerden de faydalanmalı ve bu çalışmalara dayanarak gerekli çözümleri bulmalıdır. Ayrıca bir çözüm bulmak için eleştirel bir yaklaşımı tercih etmeleri önemlidir. Sosyologun bir görevi doğru bir şekilde yerine getirebilmesi de bu eleştirel yaklaşıma bağlıdır. Toplumun her alanında var olan, araştıran ve gözlemleyen sosyologlar, diğer sosyolog ve sosyal bilimcilerle bilgi alışverişinde bulunmalıdır.
Sosyolog Maaşları Ne Kadar?
Kamu ve özel sektörde sosyolog maaşları farklılık gösterse de sosyolog maaşları hakkında detaylı bilgiyi bu başlık altında bulabilirsiniz.
Bir üniversitenin Sosyoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra özel sektörde veya kamuda çalışma fırsatı bulan sosyologlar, kamuda çalışmak için KPSS’de geçerli bir puan almalıdır. Yeterli puanı alan sosyologlar, başladıkları şehirde araştırma yaparak verileri analiz ederler. Kamuda çalışan sosyologun 2022 yönetmeliğine göre asgari 6.650 lira, azami 7.850 lira maaşı vardır.
Özel sektördeki sosyolog maaşları için asgari ücret esas alınır. Ancak sosyologların özel kurumlarda ne kadar maaş aldığı sorusunun net bir cevabı yok. Sosyolog maaşları, sosyoloji mezunlarının deneyim ve becerilerine göre belirlenebilir. Aslında işe başlanan şirketin büyüklüğü de maaşı etkileyen faktörlerden biridir.
Sosyolog maaşları ne kadar? Bu sorunun iki farklı cevabı var:
- Özel sektörde çalışan sosyolog için asgari ücret 4.250 TL,
- Kamuda çalışan sosyologlar için asgari 6.650 TL’dir.
Sosyolog Olmak İçin Gereken Özellikler
Nitelikli bir sosyolog olmak için tek başına sosyoloji okumak yeterli değildir. Sosyologların belirli özelliklerinin ön plana çıkarılması onların mesleki açıdan kolaylaşmasına katkı sağlayacaktır. Sosyolog;
- Analitik düşünmelidir.
- Yazılı ve sözlü iletişimde dili etkin kullanmalıdır.
- Olaylar hakkında eleştirel yorum yapmalıdır.
- İstatistikleri analiz etmelidir.
- Olayları eleştirel olarak değerlendirmelidir.
- Her bakış açısını anlamalı ve göz ardı etmemelidir.
Aynı şekilde Sosyoloji eğitimi almamış olanlar da yüksek lisans yaparak bu bölümü tercih edebilirler. Sonuç olarak sosyologlar hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çok çeşitli işler yaparlar.
Sosyolog Maaşları Ne Kadar? Sosyolog Nasıl Olunur? yazımız ilginizi çektiyse Psikolog Maaşları Ne Kadar? Psikolog Nasıl Olunur? yazımıza da göz atmalısınız.