Eğitim

Tekstil Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları

Tekstil mühendisi maaşları nedir araştıran ve bu alana ilgi duyan kişiler, bu alanda bir lisans programını okumalıdırlar. Tekstil mühendisleri, kumaş ve dokuma malzemesi gibi ürünlerin üretim planlaması ve süreçlerini yönetmektedir. Yani ham maddelerin amacına ve maliyetine uygun bir şekilde işlenerek ürünlerin üretilme sürecini yönetirler. Tekstil mühendisliği teknolojiyi kullanarak üretim sürecini belirli ilkelere göre yönetmektedir. Bu ilkeler her tür kumaş ve elyaf ürünlerin işlenmesi şeklinde uygulanmaktadır.   

Polimerler, elyaf malzemelerin üretiminde kullanılmaktadır.  Mühendisler de bu üretim sürecinin analizinde kullanılan kimyasal bileşenlerin bir çalışmasını yapmaktadır. Bu mesleği temeli ilk olarak Avustralya ve İngiltere’de atılmıştır. Sanayi Devrimi ile başlayan süreçte, bu alandaki çalışmalar yaygınlaşarak popüler bir sektör haline gelmiştir. Avrupa ülkelerindeki teknolojik gelişmeler, tekstil endüstrisinin daha üst düzey bilimsel ilkeler üzerinde gelişmesine öncülük etmiştir.

Tekstil mühendisliği ürünlerin tasarımından üretim ve dağıtıma kadar birçok alanı kapsamaktadır. Bu nedenle bir tekstil ürününün üretimi için gerekli bütün aşamaları kapsamaktadır. Aynı zamanda tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan çalışma mekaniği ilkelerini de kapsamaktadır.  

Tekstil Mühendisi Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Mühendis olmak için öncelikle bu alanda üniversitelerde açılmış bir lisans bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bölümde mekanik, endüstriyel ve kimyasal olmak üzerinde farklı konularda eğitimler verilmektedir. Bu derslerde mühendisliğin temel kavramlarının öğrenciler tarafından pekiştirmesi amaçlanmaktadır. Bu eğitimde öğrencilerin tekstil üretiminin teknik yönlerini anlamaları amaçlanmaktadır. Eğitim sonundaki staj uygulamaları ile öğrencilerin bu bilgileri pratik olarak pekiştirmesi amaçlanmaktadır. Gerekli eğitim ve becerileri kazanan tekstil mühendisleri farklı firmalarda deneyim sahibi olmaktadır. Böylece tekstil mühendisi maaşları da alınan eğitimlere paralel olarak yükselmektedir.

Eğitim Müfredatı ve İş Olanakları

Eğitimin başında kişiye mesleki davranış ilkeleri kazandırma amaçlanmaktadır. Yani kişinin yönetim ve iletişim becerileri eğitimi ile mesleki gelişimini hızlandırmak amaçlanmaktadır. Ardından temel eğitim konusu olan satış, pazarlama ve bilgisayar alanlarında bilgi sahibi olması sağlanmaktadır.  Tekstil mühendisi olmak için bu alandaki teknolojik yazılımsal programları öğrenmek gerekmektedir.

Tekstil mühendisliğindeki eğitimler; fabrika tasarımı, makine geliştirme ve yaş proses tasarımı gibi konuları kapsamaktadır. Ayrıca lisans eğitiminde kimyasal, mekanik ve endüstriyel alanlarda mühendislik disiplininde bilgiler verilmektedir. Lisans eğitimlerini bitiren mühendisler bazı alanlarda uzmanlaşmak için yüksek lisans eğitimine başvurmaktadırlar. Bazı pozisyonlar mühendislerin ileri bir bilgi seviyesine sahip olması gerektirdiğinden o alanda uzmanlaşmak gerekir. Yüksek lisans derecesini tamamlayan mühendisler, tekstil ürünleri ve üretim süreçleri hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olmaktadır. Böylece uzmanlık düzeyine göre mühendisler çeşitli firmalarda çalışmaya başlamaktadır. Buna paralel olarak tekstil mühendisi maaşları da artmaktadır.

Bu bölümün eğitimini tamamlayan öğrenciler, eğitim hayatı boyunca öğrendiği bilgileri pekiştirmek amacıyla staja başlamaktadırlar. Ayrıca bu staj programı sadece mezun öğrenciler için değil, öğrenciler için de geçerlidir. Şöyle ki birçok kolej ve okul mühendislik okuyan öğrencilere staj imkânı sağlamaktadır.  Bu da onları mezuniyetinden sonra farklı şirketlerde çalışmak için bir adım öne çıkarmaktadır.  

Tekstil Mühendislerinin Yaptıkları İşler

Peki tekstil mühendisi ne iş yapar? Genel olarak tekstil mühendisi giyim teknolojisinin genel işleyişini yöneterek ekipmanların verimli çalışmasını sağlamakta ve kaliteli ürünler üretmektedir.

Tekstil mühendisleri aldıkları eğitimler ile bir tekstil firmasında yetkinlik gerektiren birçok işi yapmaktadırlar. Bu yetkinlikler çoğunlukla onların ürün araştırma ve geliştirme becerilerine sahip olması bağlamında karşımıza çıkmaktadır.

Sonuç olarak tekstil mühendisi farklı ürün fikirleri konusunda yaratıcı becerilere sahip olmaktadır. Bu anlamda yeni kumaş tiplerinin üretimi konusunda geliştirmeler yapmaktadır. Bunun için de tekstil sektörü konusundaki güncel haber ve gelişmeleri takip etmektedir. Çalıştığı şirketin hedef kitlesinin problem ve ihtiyaçlarını doğru tespit ederek müşteri talebinin artmasına yardımcı olmaktadır. Yapılan talepler neticesinde tekstil numunesi üretilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda tedarikçilerle iletişim kurarak doğru tekstil ürünlerinin seçmektedir. Bu yoğun çalışma temposu nedeniyle tekstil mühendisi maaşları ona göre yükselmektedir.

Çok Fonksiyonlu Bir İş Modeli

Tekstil mühendisi çalıştığı şirkete aynı zamanda değer katan işler yapmaktadır. Kurumsal denetim mekanizmasını çalıştıracak iş ve yönetim alışkanlıklarını kazandırmaya çalışmaktadır.

Farklı kumaş tiplerinin özellikleri hakkında bilgi toplamakta ve bu alanda araştırma becerilerini geliştirmektedir. Yeni kumaş üretiminde kullanılacak malzemeler için topladığı bilgileri değerlendirmekte ve operasyonel faaliyet yürütmektedir. Buna ilaveten üretim sürecinde kullanılan malzemelerin kalite kontrollerini yapmaktadır. Yapılan işlerin nitelik ve yetkinlik gerektirmesi nedeniyle tekstil mühendisi maaşları da yüksek olmaktadır.

Tekstil mühendisleri iş geliştirmede teknik süreçler üzerinde çalışarak yeni pazar kanallarının açılmasını sağlamaktadır. Tekstil mühendisleri kendisine gelen bilgileri işleyerek, üretimde yaşanan problemlere çözüm üretmektedir. Bu sorunları eleştirel düşünme ile doğru tespitler yaparak çözmektedir.

Ayrıca tekstil mühendisleri satışların doğru müşterilere ulaşmasını sağlayarak müşteri şikayetlerini değerlendirmektedir.

Tekstil Mühendisi Maaşları Ne Kadardır?

Ülkemizde birçok üniversitede okutulan bu bölüm, iş olanakları oldukça geniş bir meslektir.

Özellikle bölümü okurken staj gören öğrenciler, mezun olduklarında iş bulmaları daha kolay olmaktadır. İstihdamın yüksek olduğu tekstil sektöründe işe alımlar da yaygın olmaktadır. Tekstil mühendisliği maaşları kişinin bilgi ve tecrübesine göre artmaktadır. Yani maaşlar coğrafi konuma, eğitime ve tecrübeye göre değişmektedir. Büyükşehirlerde tekstil mühendisi maaşları küçük şehirlere göre daha yüksek olmaktadır. Yine lisans ve yüksek lisans eğitim farkından dolayı da maaşlar farklı olmaktadır. Çünkü yüksek lisans mezunu mühendisler daha derin bilgiye sahiptirler. Bulunduğu şirkete daha fazla uzmanlık ve değer katacağından maaşı da yüksek olacaktır.

Genel olarak tekstil mühendisi maaşları kapsamında deneyimsiz bir mühendis maaşı 5500 TL’den başlamaktadır. Ancak ortalama bir mühendis maaşı 10.250 TL’dir. En yüksek mühendis maaşı ise 15.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Tekstil mühendisliği ülkemizde ihtiyaç gören bir meslek olduğundan iş imkânı da oldukça geniştir. Gerek devlette gerekse de özel şirketlerde iş bulmak özellikle deneyimli mühendisler için oldukça kolaydır.

Tekstil Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Gıda Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu