Topuk Dikeni Tedavisi ve Belirtileri

Topuk dikeni tedavisi ve belirtileri yazımızı eğer ayağınızda bir şey hissetmişseniz kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz. Topuk dikeni neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir gibi soruların hepsini cevapladık.
Topuk dikeni, 40 yaş ile 60 yaş arası kişilerde görülür. Ayak cerrahisi bölümünde en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Topuk dikeni düşünüldüğünün aksine kemiksel bir problem değildir. Eğer ayağımızı gereğinden fazla zorlarsa, yanlış ayakkabı tercih ederseniz zamanla ayak tabanımızı saran bağ zedelenir. Sonuç olarak ilerleyen safhada yırtılmalar meydana gelebilir. Bu yırtılmaları biz topuk dikeni olarak adlandırıyoruz. Özellikle babet gibi düz ve sert tabanlı ayakkabılar topuk dikenine sebep olur.
Kemiksel bir rahatsızlık zannedilmesinin nedeni ise zedelenen bağın topuk kemiğine yapışık olmasından dolayı topuktan çıkan bir kemik görünümü verir. Bu çıkıntıyı röntgen filmlerinde gören hekimler, topuk dikeni adını vermişlerdir. Peki, topuk dikeni tedavisi nasıldır, olduğunu nasıl anlarım? Topuk dikeni belirtileri nelerdir?
Yazıda Neler Var?
Topuk Dikenini Neden Olur?
Topuk dikeni birçok kişinin karabasanıdır. Yürürken, koşarken, sert yüzeye sahip alanlarda yürürken ya da fazla kilo sonucu ayakta topuk dikeni çıkabilir. Sabah yataktan çıkmak tam bir işkence haline dönüşür topuk dikeni ile. Sabah uyandığınızda attığınız ilk adım ile ayakta oluşan ağrı bu rahatszılığın en bariz belirtileri arasında yer alır. Topuk dikeni neden olur, belirtileri nedir sorusunun cevabın şu şekilde cevaplayabiliriz;
- Sabah ilk adımla başlayan ağrı, gün içinde kesik kesik devam eder.
- Topuk kısmında iltihaplanma olurken topuk şişmesi ile karşılaşmanız mümkündür.
- Yürürken topukta hassasiyet hissi yüzünden zorlanma görülür.
- Topuk altında bağların yırtılmasından kaynaklı kemiğe benzer bir çıkıntı gözlemlenir.
Yukarıda yer alan belirtilerin biri ya da birkaçı veya hepsi görülebilir. Ancak bu belirtileri yaşamadan da topuk dikeni rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Topuk dikeni ancak röntgen ile anlaşılır. Topuk dikeninden emin olmak için röntgen filmi çektirmeniz gerekir. Bunun için topuk dikeniniz daha ileri bir seviyeye ulaşmadan önce mutlaka önlem almanızda fayda var.
Sert tabanlı ayakkabılar yerine ortopedik tabanlı ayakkabıları tercih ederek topuk dikeni oluşumunu önleyebilirsiniz. Ayrıca yere çıplak ayakla basmamalısınız. Mutlaka evde ortopedik bir terlik kullanmalısınız.
Topuk Dikeni Nerelerde Ağrı Yapar?
Ayaklarımız tüm bedenimizin yükünü çekerler. Spor yapmak, koşmak, yürümek insanı deşarj eden aktivitelerdir. Bu aktiviteler, topuk dikeni yüzünden çoğu zaman bir kâbus haline dönüşür.
Topuk dikeni, topuğun kemiğinde gelişen bir kemik büyümesidir. Kalsiyum birikintileri, topuk kemiğinin altında oluşur. İsminden de anlaşılabileceği gibi kişide yürürken batma hissi uyandırır. Kim ister diken dolu bir yolda yürümeyi? Fakat topuk dikenine sahip kişiler bunu her gün yaşıyor. Topuk dikeni belirtileri şu bölgelerde gözükür;
- Topuğun arka kısmında,
- Topuğun önünde,
- Ayak kemerinin hemen altında görülür.
Topuğun Arka Kısmı
Burada ortaya çıkan topuk dikeninin sebebi aşil tendonundan kaynaklanır. Aşil tendonu iltihaplanır ve kişinin arka topuğunda çıkıntı meydana gelir.
Topuğun Ön Kısmı
Topuk dikeni belirtileri arasında yer alan ağrının sebebi plantar fasittir. Plantar fasit, ayağın altından geçer. Ayrıca topuk kemiğini ayak parmağına bağlayarak burada bir iltihaplanma yapar. Bu iltihaplanma kişide şiddetli bir ağrıya sebep olur.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikeninin çıkış noktası 2 şekilde olur. İlk olarak sabah uyandığınızda attığınız ilk 5-6 adımın ağrılı olmasından kaynaklanır. İkinci ise gün sonunda ayakta fazla durmaktan ve sert tabanlı ayakkabılar nedeniyle ayağın fazla yorulmasından kaynaklı ağrılardır.
Yürüyüş bir yaşam tarzınız olabilir. Fakat topuk dikenine sahipseniz bu durum sizi oldukça zorlar. Uzun yürüyüşler yerini kısa yürüyüşlere bırakır. Çünkü uzun yürüyüşler topuğunuzda artan bir ağrıya sebep olur ve ne kadar dinlenseniz de geçmez. Hastalığınız ilerlemeden bir uzmana gözükmeniz gerekir. Çünkü topuk dikeni ilerledikçe kişi yürüyemez hale gelir ve yürüdüğünde aksamaya başlar. Topuk dikeni belirtileri arasında olan bu ağrı kişinin parmak uçlarında basarak yürümeye çalışmalarıyla sonuçlanır.
Topuk Dikenini Nasıl Teşhis Ederim?
Kişi tek başına tanı koyamaz. Bunun sebebi, topuk dikeni farklı hastalıklarla benzerlik gösterir. Kesin bir tanı için kesinlikle bir hekime gözükmelisiniz. Topuk dikeni için hekimler ilk olarak sizi dinlerler, şikâyetlerinize bakarlar ve tıbbi hikâyenize göz atarlar. Hasta ağrının topuktaki yerini göstermeli ve hangi zaman aralığında ağrının şiddetlendiğinden bahsetmelidir. Bu tanı için oldukça önemlidir.
Doktor topuk dikeni muayenesi sırasında hastanın ayağındaki kızarıklara, iltihaplara ya da şişliklere bakar. Topuk dikeni belirtileri arasında yer alan bu unsurlar teşhis koymada yardımcı olur. Topuktaki çıkıntı gözle görülür düzeyde olmaz her zaman. Bunun için X-ray ışınları ile ayağınızın filmi çekilir ve bu film sayesinde en ufak çıkıntı dahi belli olur. Peki topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır?
Topuk Dikeni Tedavisi Nasıldır?
Topuk dikeni tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Ancak ayağımızı fazla zorladığımızda, sert tabanlı ayakkabılar giydiğimizde bu rahatsızlıkla yeniden karşılaşabiliriz. Yani topuk dikenini tedavi ettirmenizdeki amaç; ayağa binen fazla basıncı minimuma indirmek, doku iyileşmesini sağlamak, ağrı ve iltihabın önüne geçmek ve yumuşak dokuların esnekliğini teşvik etmektir. Topuk dikeni tedavisi şu şekilde sıralabilir:
- Ortez kullanımı,
- Darbe emici spor ayakkabı tercih etmek,
- Buz tatbiki,
- Antienflamatuar ilaçlar,
- Akupunktur,
- Ameliyat gibi yöntemler topuk dikenini tedavi etmede kullanılır.
Ortez ve darbe emici spor ayakkabı kullanarak hastalık daha uzun sürede bir iyileşme sağlar. Hızlı ve acil bir iyileşmeye ihtiyacınız varsa ameliyatı düşünebilirsiniz. Topuk dikeni, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bu nedenle bekletmeden mevcut tedavi yöntemleriyle müdahale edilmelidir. Tedavi yöntemlerini uygulamada geç kalmadan doktora danışarak nasıl bir tedavi sürecinin izleneceğini birlikte planlamanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.
Topuk Dikeni Tedavisi ve Belirtileri yazımızı okuduysanız Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? yazımız da ilginizi çekebilir.