Uçak Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Uçak mühendisliği maaş ve iş olanakları yazımız ile kariyer planlamanıza biraz da olsa katkı sağlamak istedik. Bu konumuzda uçak mühendisinin görevlerinden, ne tür eğitim aldıkları ve hangi üniversitelerde bu bölümün olduğuna kadar bilgiler yer almaktadır.
Günümüz çağında popülerleşen ve en çok tercih edilen mesleklerden bir tanesi de hiç kuşkusuz uçak mühendisliği. Bundan dolayı bu bölümü seçmek isteyen öğrenciler arama motorunda sıklıkla uçak mühendisliği maaş ve uçak mühendisliği iş olanaklarını merak edip aratıyor. Tabi ki meslek seçerken maaştan önce öncelik vermemiz gereken konular var. Öyleyse öncelikle mesleği gerçekten istiyor olmamız ve işi severek yapıyor olmamız gerekiyor.
Eğer bu mesleği yapmakta kararlıysanız gelin birlikte uçak mühendisleri ne iş yapar onlara bakalım. Öncelikle uçak mühendisliği: gökyüzünde hareket halinde olan roket, uçak, insansız hava aracı, helikopter gibi araçların tasarımıyla, onarılmasıyla, geliştirilmesi ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Devasa büyüklükte olan uçağın tasarımını yapmak ya da büyük bir teknoloji olan insansız hava aracını tasarlıyor olmak kulağa çok ilginç geliyor.
Hatta insan her uçağa bindiğinde nasıl havalanıp gökyüzünde kuş misali süzüldüğünü sorguluyor. Bazı insanlar için gökyüzünde yolculuk yapmak kadar huzur verici bir şey yok. Üstelik her yer ayağınızın altında, pencereden baktığınız zaman bulutlar pamuk tarlası havasıyla size göz kırpıyor. Biz yazarken bile kendimizi bulutlar içinde süzülürken bulduk. Ne yazık ki bu durum bazıları için çok korkutucu bir durum olabiliyor. Lakin korkmanıza hiç gerek yok. Eminiz ki uçak mühendisleri işlerini büyük bir özveriyle yapıyor.
Yazıda Neler Var?
Uçak Mühendisliği Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Uçuş tasarımları geliştirir.
- Uçağın bakım ve onarımıyla ilgilenir.
- Uçak tasarımlarının üretimini yakından kontrol eder.
- İniş-kalkış verilerinin hesaplamasını yapar.
- Uçuş kontrollerini sağlar.
- Seyahatlerden önce uçağın dış ekipmanlarını kontrol eder.
- Uçuş sırasında yakıt tüketimini kontrol ederek rapor hazırlar.
Kimler Uçak Mühendisi Olabilir?
- Ekip çalışmalarına yatkın kişiler,
- Sabırlı ve dikkatli kişiler,
- Yoğun çalışma saatlerini kabul eden kişiler,
- Analitik düşünme yeteneği olan kişiler,
- Karşılaştığı problemlere karşı pratik çözüm bulan kişiler,
- Zamanını yönetme konusunda iyi olan kişiler,
- Stresle karşı karşıya kaldığı soğuk kanlılıkla yönetebilen kişiler uçak mühendisi olabilirler.
Uçak Mühendisliği İş Alanları
Uçak mühendisliği iş olanakları bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. İster devlette ister özel sektörde çalışabilirsiniz. Öncelikle uçak mühendisliğinde tercih edebileceğiniz 2 temel alan var. Bu alanlar; Savunma Sanayi ve Sivil Havacılık. Yani çalışmak istediğiniz, kendini geliştirmek istediğiniz alan tamamen sizin elinde. Edindiğiniz tecrübeye göre uçak mühendisliği maaş miktarınız yükselecektir.
Bunun dışında savunma sanayi alanında çalışmak çok gurur verici değil mi? Hatta sizin imzanızın da olduğu milli savunma araçlarımız gökyüzü semalarında süzülecek.
Çalışmak için tercih edebileceğin kurumlar:
- Türk Hava Kurumu
- Türk Hava Yolları
- Ulaştırma Bakanlığı
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayi
- Roketsan
- Havelsan
- Tübitak
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
- Baykar Kale Havacılık
- Vestel Savunma
Uçak Mühendisliği Maaşları
Üniversiteyi bitirerek öğrenim hayatınıza son noktayı attınız. Başka bir deyişle kendinizi sudan çıkmış bir balık gibi hissedebilirsiniz. Sakın endişelenmeyin. Çünkü böyle hissetmeniz çok normal. Hepimiz bir boşluğa düştüğümüzde bocalarız.
İlk olarak mezun olmanın keyfini çıkarın. Daha sonrasında iş yoğunluğundan dolayı keyif yapabileceğiniz boş vaktiniz olmayabilir. Boş vaktinizi iyi değerlendirdiyseniz şimdi sırada zorlu bir iş bulma süreci başlıyor. Yeni mezun olduğunuz için ilk etapta devlette de çalışsanız özel sektörde de çalışsanız düşük bir meblağ ile başlayacaksınız. Ama sakın bu sizi yıldırmasın deneyim kazandıkça maaşınız artacak. Öncelikle kariyer hayatınıza özel sektörde başlamak istiyorsanız maaşınız ilk olarak hemen hemen asgari ücret kadar olacaktır.
2 yıllık bir tecrübe edindiyseniz uçak mühendisliği maaş miktarınız ortalama 7.500-8.000 TL olacaktır. Eğer tecrübenizi 5 yıla ya daha üstüne çıkardıysanız maaşınız ortalama 8.500-14.000 TL arasındadır. Devlette başlamak istiyorsanız maaşınız ortalama 11.500 olur. Bu maaş çalıştığınız kuruma göre değişiklik gösterir.
Uçak Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Sebepler
- Özel sektör/Devlet
- Çalışılan firmanın prestiji
- Yabancı dil
- Referans olan kişi/kurumlar
- Yüksek Lisans
- Çalışma pozisyonu
- Deneyim
- Bilgi birikimi
- İş yerinin konumu
- Yabancı dil
- Yurtdışı deneyimi
- Medeni durumu
Hangi Üniversitelerde Uçak Mühendisliği Var?
Öncelikle uçak mühendisliği bir lisans bölümüdür. Uçak mühendisliği popüler bir meslek olmasına rağmen çok az üniversitede e bulunuyor. Her bölümde olduğu gibi mecburi görmeniz gereken teorik ve uygulamalı dersler bulunmakta. Bunun dışında ilgi duyduğunuz alana göre alabileceğiniz seçmeli dersler de bulunmaktadır.
- Gebze Teknik Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Necmettin Erbakan Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- İstanbul Gelişim Üniversitesi
Uçak Mühendisleri Hangi Dersleri Görüyor?
- Uçak Mühendisliğine Giriş
- Statik
- Olasılık ve Statik
- Lineer Cebir
- Havacılık ve Uzay Malzemeleri
- Termodinamik
- Uçuş Mekaniği
- Aerodinamik
- Uçak Tasarımı
- Uçuş Kararlılığı ve Otomatik Kontrol
Uçak mühendisliği maaş bakımından ortalamanın üzerinde denilebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tecrübeniz arttıkça. Bilgi birikiminiz arttıkça size sunulan fırsatlar da artacaktır. Burada en önemli nokta seçtiğiniz sektör. Uçak mühendisliği maaşı size özel sektörde daha yüksek gelebilir. Elbette her iki sektöründe kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Bunları göz önünde bulundurarak kariyer planlamanızı yapabilirsiniz. Unutmayın ki her mesleğin de kendine göre elbette bir zorluğu olacaktır. Sizi mutlu edecek tercihler yapmanız dileğiyle.
Uçak Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Pilotluk Eğitimi Ücreti Ne Kadar? THY’de Pilot Akademisi Nedir? veya Uzay Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazılarımıza da göz atabilirsiniz.