Sağlık

Uyurken Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?

Uyurken diş gıcırdatma bruksizm nedir? Özellikle son dönemlerde pek çok insanın muzdarip olduğu rahatsızlıklardan birisi olan diş gıcırdatma, tıbbi ifade ile bruksizm kişinin uyku sırasında istemsiz şekilde dişlerini sıkma durumudur. 

Hasta çoğunlukla bu durumu fark etmez ancak çevresindeki insanlar rahatlıkla farkına varabilir. Bugünkü yazımızda diş gıcırdatma sorunu ve çözümüne dair ayrıntıları paylaşıyor olacağız. Öncelikle durumun neden meydana gelebileceğine bir bakalım.

Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri?

Uyurken Diş gıcırdatma nedenleri pek çok farklı etkene bağlanabilmektedir. Bu durumun istemsiz şekilde gerçekleştirildiği ve farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği düşünülmektedir. Bu sebepler psikolojik, dişsel ya da sistematik olabilir. Temel üç başlıkta incelenen sebepleri değerlendirelim.

Sistematik Sebepler

Uykuda diş gıcırdatma durumunun endokrin bozukluğu yetersiz beslenme ve alerji gibi durumlardan oluşabildiği bilinmektedir. Sık rastlanan sistematik sorunlardan bir diğeri de bağırsakların dolu olması durumudur. Bağırsak duvarları bu doluluk neticesinde gerilir ve beynin sinyal gönderir. 

Beyne giden sinyaller ise sindirim sisteminin çalışmasına sebep olur. Bu durumda bağırsaklar daha fazla kasılır ve sindirim için gerekli enzimler salgılanır. Ayrıca mide asidinde artış oluşur ve tükürük çoğalır. Bu durumlarla birlikte çiğneme kasları kasılır. Çiğneme kaslarının kasılması ile birlikte kişi dişlerini sıkar ve diş gıcırdatması sorunu oluşur.

Uyurken diş gıcırdatma durumuna sebep olacak bir başka rahatsızlık da sinüzit hastalığıdır. Kişide devamlı olabilen burun akıntısı nedeniyle; çeşitli tetiklemeler gerçekleşerek diş gıcırdatma sorunu ortaya çıkabilir. Bununla birlikte çocuklarda diş etinin baskı altında bulunması sebebiyle çevrede bulunan sinirlerin uyarılması ve diş gıcırdatma durumu ortaya çıkması gözlenebilmektedir.

Dişsel Sebepler

Dişsel sebepler genelde önceden yapılmış başarısız bir diş tedavisinin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Dişte bulunması gereken boyutlardan küçük ya da büyük bir dolgu ve ağzın kapanmasına ayarlanmamış bir protez bu tarz sorunu ortaya çıkarabilir. Bu sebeple diş dolgusu başta olmak üzere tüm diş tedavisi süreçlerinde alanında yetkin ve emin olunan bir diş hekimine gidilmesi önemlidir.

Psikolojik Sebepler

Diş sıkması neden olur sorusunun cevaplarından birisi de psikolojik etmenlere bağlıdır. Kişinin gün içinde çok fazla sorunlar üzerine odaklanması ya da genel anlamda psikolojik bir sorunun olması uyku esnasında diş gıcırdatma durumunun sebeplerinden birisi olabilir. Bununla birlikte uykusuzluk, kıskançlık, güçlü bir pişmanlık duygusu ve stres durumunda diş gıcırdatma sebepleri arasında gösterilebilir. 

Uyku esnasında diş gıcırdatma sebepleri arasında kişinin ruhsal durumunu çok önemli bir nokta. Eğer kişi aceleci, agresif ya da mükemmeliyetçi bir tutma sahipse bunların her biri gün içinde ciddi bir stres kaynağı oluşturabilir. Dolayısıyla kişilerde psikolojik kaynaklı olarak diş gıcırdatma durumunun ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Bruksizm Tedavisi

Bruksizm tedavisi hakkında pek çok şeyi merak edilmektedir. Özellikle uykuda diş problemi yaşayan kişiler muhakkak bir diş hekimine görünmelidir. Kişi bu sorunu yaşadığını biliyor ya da bir yakını tarafından söylenmişse bir gün aynı zamanda ağızda özellikle çene bölgesinde ağrılar meydana geliyorsa; profesyonel bir destek alması gerekir. 

Diş hekimi genelde ağız içini genel bir muayeneye tabi tutar ve dişlerin diziminde bir sıkıntı olup olmadığını inceler. Eğer dizilimde herhangi bir sorun varsa buna yönelik tedavi uygulamak istenebilir. Çünkü bu dengesizlik durumu da diş çıkmanın sebepleri arasında gösterilir. Bunun yanı sıra diş gıcırdatma sorunu olanlar için daha ziyade ağız koruyucu plaklar verilmektedir.

Uyurken diş gıcırdatma sorunu, kişinin dişini gıcırdatması sıkması ya da birbirine baskı uygulanması şeklinde gerçekleşebilir. Hafif durumunda özel bir tedavi işlemine gerek yorumlayabilir. Ancak kimi kişilerle zaman içinde çene bozukluğu, baş ağrısı, hasarlı dişler ve diğer sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bir uzmana görünmek önemlidir.

Bunun yanı sıra kafeinli içecekler, alkol ve sigara tüketiminin de diş gıcırdatma durumunun riskini arttırdığı düşünülmektedir. Ayrıca kimi antidepresanlar ve bununla beraber bazı psikiyatri ilaçları nadir şekilde yan etki olarak bruksizm gösterebilmektedir. 

Ciddi komplikasyonlara neden olmayan hafif diş gıcırdatma durumunun dışında şiddetli durumlarda dişlerde restorasyon ya da dolgu gibi işlemleri gerek olabilecek hasarlar meydana gelebilir. Tansiyon dan kaynaklanan baş ağrısı ya da çene bölgesinde yoğun ağrı yaşanabilir.

Diş gıcırdatma aparatı bu aşamada doktor tarafından hastaya verilme ihtimali yüksek olan bir üründür. Kişinin kullanması ile zaman içerisinde diş üzerinde yaptığı baskı azalır.

Diş Sıkma Belirtileri

Diş sıkma belirtileri arasında temel olarak aşağıdaki unsurlar gösterilmektedir:

  • Kasılan ya da yorgun çene kasları nedeniyle kitlenmiş ve açılıp kapanma yan bir çene yapısı
  • Yanakların hiç kısmında çiğneme durumundan kaynaklı hasar
  • Uyku bozuklukları
  • Özellikle şakaklarda meydana gelen baş ağrıları
  • Kulakta herhangi bir sorun olmamasına rağmen kulak ağrısı hissi
  • Dişin derin katmanlarını ortaya çıkaracak kadar açılmış halde olan diş minesi
  • Yüzde, boyunda ve çene kısmında ağrı
  • Dişte yoğun hassasiyet, yontulmuş gevşemiş ve düzleşmiş dişler
  • Diş ağrıları
  • Uyku partnerinin ya da çevredeki uyanmasına sebep olacak kadar yüksek sesle diş gıcırdatma

Yukarıdaki özellikler; bilhassa uyurken diş gıcırdatma sesi kişilerin diş gıcırdatma sorunu yaşadığına dair ciddi bir gösterge olabilir. Diş çıkması tedavisinde şiddetli vakalarda uygulanmakta olan tedavi süreci daha çok diş hasarlı önleme ve çene ağrısını gidermeye dayalıdır. Çeşitli psikolojik gerginlik yaşayan kişilere yönelik psikolojik destek sunulması ve uyku sorunu yaşayan kişileri ve uyku tıbbi uzmanına görünmesi önerilmektedir. 

Ancak öncelikle bir diş hekimine gidilmesi önerilir. Anksiyete ve stres durumlarının yoğunluğu diş gıcırdatma sıkıntısına neden olabilir. Dolayısıyla bunların gün içinde etkilerinin azaltılması kişinin kendisini daha iyi hissetmesine ve gevşemesine yardımcı olacak etkenlerdir. Kişi kendisine diş gıcırdatma problemi olduğunu anladığında doğru ve uygun çene pozisyonunun uygulama süresi ile gıcırdatma davranışını azaltabilir. Kişi kendisi için en doğru olan uyku ve çene pozisyonu anlamak için diş hekimine başvurabilir.

Konu dahilinde bruksizm egzersizleri çeşitli uygulamalar yapılmak ve birlikte, diş sıkma aparatına dişlerde oluşacak hasarı önlemesi amaçlanır. Genellikle sert akrilikten ya da daha yumuşak bir malzemeden yapılabilen araçlar alt ya da üst dişlerin üzerine oturtulan tabakalar şeklinde olmaktadır.

Daha İleri düzey vakalardan diş aşınması ya da dişte hassasiyeti olan durumlarda diş hekimi çiğneme yüzeyini şekillendirmek için işlem yapabilir ya da doğrudan diş düzeltmesi yapılması gerekebilir.

Uyurken Diş Gıcırdatma İlacı Var mı?

Uyurken diş gıcırdatma sorunu bünyesinde genelde çoğu vakada ilaç kullanılan çok etkili olmaz. Ancak genellikle mecbur kalındığı takdirde verilen ilaçlar kas gevşetici formundadır. Bununla birlikte akşamları yatmadan önce kafein gibi uyarıcı maddelerden kaçınmak da faydalı bir uygulama olabilir.

Çay ya da kahve gibi ürün tüketimini uykudan önce değil mümkünse sabah saatlerine almak bu sorunun çözümü ya da geri iletilmesi için faydalı olacaktır. Aynı şekilde akşamları alkol tüketiminden uzak durmak da faydalı olabilir.

Tüm bu süreç süreçleri ek olarak kişilerin düzenli diş kontrolüne gitmesi önemlidir. Bazen diş gıcırdatma sorunu kısa süre içerisinde anlaşılmayabilir. Bu nedenle daha doğru tespit için diş hekimine başvurmak önemlidir.

Uyurken Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir? yazımızı incelediyseniz Huzursuz Bacak Sendromu Nedir, Sendroma Ne İyi Gelir? yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu