Eğitim

Uzay Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Uzay mühendisliği maaş ve iş olanakları sorusu eğer ariyer planlarınızı Uzay mühendisliği üzerine kuruyor ve araştırıyorsanız akla ilk gelen sorular nelerdir olacaktır. Özellikle meslek seçimi aşamasındaysanız birçok sorunun aklınıza takılması olasıdır. Uzay mühendisliği oldukça dikkat çeken bölümlerden bir tanesidir. Henüz diğer mühendislik alanları da göz önünde olmasa da özellikle mühendislik alanına yatkınsanız Uzay Mühendisliği ve sonrasındaki imkanlar ilginizi çekmiş olabilir. Özellikle yurtdışında en çok tercih edilen mesleklerden olay Uzay Mühendisliği içeriğinde birçok farklı alanı barındırır. Uzay mühendisliği nedir ve hangi alanlara yoğunlaşır bilerek size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bilgisayar programlama, laboratuvar dersleri, saha çalışmaları, uzay sistemleri, matematik, fizik gibi çok çeşitli alanları içine alır. Uzay ve havalık alanında işlev kazanan şirketlerin artması, uzay çalışmalarının ve araştırmalarının artması ve meslek prestiji ile tercihler arasında olacaktır. Geleceğin meslekleri arasında sayılan Uzay Mühendisliği özellikle 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı ile de geleceği olduğunu ispatlamıştır.

Uzay Mühendisliği Nedir?

Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde Uçak ve Uzay Mühendisliği olarak geçen hava ve uzay ile ilgili araç ve tasarımlarım geliştirilmesini yapan mühendisliğin alanlarından bir tanesidir. Uzay mühendisliği nedir dendiği zaman akla sadece uzayla ilgili şeyler gelmesin. Hava-uzay araçlarındaki teknolojik deneylerin gerçekleştirilmesinde rol alırlar. Sivil veya askeri kuruluşlarda, insanlı-insansız hava araçlarında, roket tasarlama ve deneylerinde görev alan ve yapılan cihaz ve deneylerin kusursuz şekilde işlemesini sağlayan mühendislerdir.

Her türlü hava-uzay aracının deneyleri, tasarımı ve analizini gerçekleştiren mühedislik dalıdır. Yeni araçlar icat eden ve işlevsel olarak kullanılabilir olan bunları test eden ve üretime hazır hale getiren kişilerdir.

Uzay Mühendisleri Ne İş Yapar?

  • Havayla etkileşim içine girebilen tüm araçların, robotların, dünya dışına gönderilecek uzay araçlarının geliştirilmesi, tasarlanması, işlevsel hale gelene dek deneylerinin yapılması ve üretilmesi ile ilgilenirler.
  • Disiplinlerarası bir mühendislik dalıdır. Birçok alanı içerisinde bulundurur. Uzay mühendisliği her ne kadar birçok disiplini içerisinde bulundursa da esas olarak atomosfer dışı ile ilgilidir.
  • Gezegen keşif araçları, gök cisimleri keşif için üretilen robotlar uzay mühendislerinin çalıştığı araçlar arasında olabilir.
  • Hava ve uzay mühendisi olarak uzaya gidecek aracı, bir uçağı ya da uyduyu tasarlayabilir. Tüm bu tasarımların deneylerini ve araştırmalarını işleve alınmasında görev alır.
  • Birçok disiplini içerisinde barındırdığı için makine, bilgisayar ve elektronik alanlarına yönelebilir.
  • Proje ve planlanma süreçlerini yönetmelidir.
  • Uçak sistemini, dış sistemi ve motor gücünü denetleme işlemlerini üstlenmelidir.

Tüm bu maddeler Uzay mühendisliği nedir sorusunun cevabıdır. Uzay mğhendisliğiyYoğun stres altında çalışma koşulları ve hızlı karar verebilme özelliklerini barındırmalıdır. Analitik düşünme, matematik kabiliyeti ve detaycı olmak gibi özellikler ise mesleğin olmazsa olmazlarındandır. Uzay mühendisliği maaş ve diğer avantajları ile değerlendirildiği zaman stres ve zorlu çalışma koşulları size o kadar da korkutmayacaktır.

Uzay Mühendisleri Çalışma Alanları Nelerdir?

Mühendislik bölümleri iş imkanları ve avantajları açısından oldukça fazla seçeneğe sahiptirler. Özellikle Uzay mühendislerinin birçok iş imkanı ve alanı mevcuttur. Kamu ya da özel sektör tercih edebilir ve uzay mühendisliği disiplinlerarası bir alan olduğundan kendinizi geliştirmek istediğiniz alana doğru yönelebilirsiniz. Özel sektör çalışma alanı açısından daha özgür ve oldukça iş imkanı olan bir meslektir. Özellikle yurtdışında daha fazla talep gören bu meslekte birçok imkan çıkabilir önünüze. Peki uzay mühendisliği nedir ve çalışma alanları tam olarak nelerdir;

  • Havayolu şirketlerinde ve teknik bakım hizmeti sağlayan şirketlerde çalışabilirsiniz.
  • Savunma sanayinden iş yapabilir ve bir savaş uçağı tasarlayıp üretebilirsiniz.
  • Tüm hava araçlarını ve sistemlerini tasarlayıp geliştiren şirketlerde çalışabilirsiniz.
  • Uzay teknolojileri ve robot geliştiren şirketler alanınızda açısından oldukça uygun olacaktır.
  • Otomotiv şirketlerinde ve enerji şirketlerinde iş imkanları yakalayabilirsiniz. Çünkü uzay mühendisliği içerisinde başka alanları da barındırır.

Uzay Mühendisi Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite giriş sınavlarında yeterli puanı aldıktan sonra Havacılık ve Uzay mühendisliği bölümünü tercih etmelidirler. Üniversiteden mezun olduktan sonra kendi alanınıza yönelmek isterseniz ve uzay teknolojileri ile alakalı şirketlerde staj ve iş imkanını kolay bir şekilde bulabilecekseniz. Uzay mühendisliği nedir diye araştırıyor, okuduklarınız sizi heyecanlandırıyor ve ilgilinizi çekiyorsa detaylı bir şekilde araştırarak size uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü mühendislik alanları içerisinde neredeyse en zor ve komplike olan alan uzay mühendisliğidir.

Uzay Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Henüz diğer mühendislik alanları kadar yaygınlaşmadığı için her üniversitede bulunmayan bölümler arasındadır. Fakat artık geleceğin mesleklerinden sayılıyor ve her geçen yıl daha çok dikkat çekiyor. Uzay mühendisliği nedir ve eğitimi için tercih edebileceğiniz üniversiteler;

  • İstanbul Teknik Üniversitesi,
  • Tarsus Üniversitesi,
  • Türk Hava Kurumu Üniversitesi,
  • Gaziantep Üniversitesi,

Uzay mühendisliği departmanıyla eğitim vermektedir.

Uzay Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Oldukça prestijli ve açık imkanları olan Uzay mühendisliği tüm bunların yanı sıra zor ve çok emek isteyen mesleklerden bir tanesidir. Neredeyse çoğu mühendislik alanına hakim olmanız ve çok çalışmanız gerekebilir. ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, Türk Hava Yolları ve Savuna Sanayi gibi birçok devlet destekli şirketlerde çalışma imkanı yakalayabilirsiniz. Yeni mezun uzay mühendisliği maaş ve imkanlar ilk çalışma yıllarında yüksek ve konforlu olmayabilir. Asgari ücret ve biraz üstü ücretlere çalışarak deneyim ve tecrübe kazandıktan sonra çok daha yüksek ücretlere çalışabilirsiniz.

Uzay mühendisliği maaş ve imkanlarına ortalama olarak bakacak olursak aylık 15.750 TL’dir. En yüksek maaş 23.000 TL iken en düşük maaş ise 8.500 TL’dir. Her işin zorluğunun yanında bir güzelliği vardır. Uzay mühendisliği de oldukça zor ve zaman alan bir meslektir. İş fırsatları, yurtdışı fırsatları ve maaşları da bu zorluğa göre oldukça tatmin edicidir.

Uzay Mühendisliği İş Olanakları Nelerdir?

Uzay mühendisliği maaş hakkında gerekli tüm bilgileri verdikten sonra, iş olanaklarına bakalım isterseniz. Uzay mühendisliği iş olanakları bakımından oldukça iyi fırsatlar ve avantajlar yakalayabilirler. Genellikle iş bulma konusunda herhangi bir zorluk yaşamayacaklardır. Çünkü çok fazla mezun veren bir mühendislik alanı değildir fakat istihdam olarak seçenekler oldukça fazladır. Uzay mühendisliği henüz ülkemizde tam anlamıyla keşfedilmemiş mühendislik alanlarından biri olsa da yavaş yavaş dikkat çekmeye başlamıştır. Hem yurtiçi hem de yurtdışında oldukça kolay bir şekilde iş bulabilir ve içerisinde birçok alanı barındırdığı için diğer mühendislik alanlarında görev alabilir ve hava-uzay sektörü içerisinde oldukça fazla iş imkanı yakalayabilirsiniz. Uçak sanayi, beyaz eşya sektörü ve otomotiv sektöründe iş olanaklarını da rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. Mezunların yarısından fazlası uçak geri kalan yarısı ise uzay kısmına yönelerek kariyerlerine başlamaktadır. İş olanakları en geniş ve kapsamlı olan alanlardan bir tanesidir. Hangi yöne gideceğinize sadece sizin karar verebilme lüksünü size verecektir.

Uzay mühendisliği nedir ve iş olanaklarını araştırarak bu alana yönelebilirsiniz. Yalnızca uzay aracı analizi ve teknik sorunlarını değil uzaya gidecek aracı bile tasarlayabilir ya da gökcisimleri üzerinde gezecek robotun üretimine katılabilirsiniz. Ilgi alanlarınızı belirleyerek ve o alanda uzun yıllar tecrübe edinerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Uzay Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu