Eğitim

Verimli Ders Çalışma Teknikleri | Nasıl Verilmi Ders Çalışılır?

Verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? Listemizde yer alan maddeleri yaptığınız takdirde farkı göreceksiniz. Nasıl verimli ders çalışılır? Neler yapmalısınız gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Verimli ders çalışabilmek çoğu zaman öğrenciler için zor bir konu olmuştur. Çünkü ders çalışmak tamamen beyin yoğun bir iş olduğu için, çabucak sıkılmak, odaklanma sorunları, verimli ders çalışmanın önüne geçmektedir. Peki verimli ders çalışmak nedir, verimli ders nasıl çalışılır, teknikleri nelerdir?

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Çoğumuz günde 6 saat ders çalışan birini, 4 saat çalışan birine göre daha çok takdir edilesi buluruz, çünkü süre bazlı olarak daha fazla çalışmaktadır. Fakat işin gerçeği böyle değildir. Bazı öğrenciler, 6 saat çalıştıklarını söyleselerde, bunun gerçekten çalışmakla geçen süresi 2 saat olduğu zaman biz buna 6 saat çalışmak diyemeyiz, daha doğrusu verimsiz bir çalışma sistemi olur.

Verimli bir şekilde ders çalışabilmenin elbette çok fazla ipucu ve taktiği var. Fakat bunlardan önce, verimli ders çalışmak isteyen birinin kabul etmesi gereken bazı durumlar var. Eğer verimli bir şekilde ders çalışmak istiyorsanız, mola zamanında mola, ders zamanında da ders yapacağınızı bilmeli ve kendinizi buna göre ayarlamalısınız.

Pomodoro Tekniği

Çabuk sıkılan bir yapıya sahipseniz, pomodoro tekniği sizin için uygun bir çalışma tekniği olabilir. Zira pomodoro tekniği, belirli aralıklarla mola verip çalışmayı sağlayan bir tekniktir.

  • Pomodoro tekniğinda, 25 dakika çalış, 5 dakika ara ver, 15 dakika çalış 3 dakika ara ver şeklinde, çok kısa aralıklarla çalışma durumu mevcuttur. Bu sayede kişiler dersten en yüksek verimi alabilirler.
  • Sık sık mola verildiği için sıkılma gibi durumlarla pek karşılaşmazsınız.
  • Pomodoro tekniği uzatıladabilir, kısaltıladabilir.
  • Yani 50 dakika çalış 15 dakika ara ver, 70 dakika çalış 30 dakika ara ver şeklinde de yapılabilir.

Nasıl Verimli Ders Çalışılır?

Hedefiniz Olmalı

Eğer bir hedefiniz yoksa veya mevcut hedefiniz, sizin için yeteri kadar tatmin edici değilse haliyle ders çalışmak, iyi bir başarı elde etmek de pek mümkün olmaz. Bu açıdan iyi bir başarı sağlamak ve geleceğinize odaklanmak isterseniz, mutlaka iyi bir hedefiniz olmalı. Bu hedef uğrunda gerçekten ciddi fedakarlıklar verebilecek kadar sevmelisiniz. Aksi takdirde çalışmak ve başarılı olmak mümkün değildir. Az miktar başarı için, az miktar çalışma yeterli gelebilir, fakat yüksek başarı için ciddi bir disiplin ve çalışma gerekir.

Plan Yapın

Bir plan oluşturmak çok önemlidir. Eskiden akşam 7-8 gibi ders çalışmaya başlarım derdim, fakat bu süre her gün 1-2 saat aksardı, sonunda geceye kalırdım ve o gün iptal olurdu. Bu yüzden mutlaka her gün aynı saate çalışmaya başlamalısınız. Bu da ancak plan yaparak mümkünleşebilir. Eğer düzenli olarak aynı saatte çalışırsanız, işte o zaman başarılı olur ve iyi kazanımlar elde edersiniz.

Çalışma Ortamınız

Çalışma ortamı, iyi bir çalışma sağlayabilmek adına çok önemlidir. Eğer iyi bir çalışma ortamınız yoksa, motivasyonunuz da olmaz.

  • Çalışma ortamınız düzenli olmalıdır.
  • Çalışma ortamınızda dağınıklık olmamalı, toz, pislik olmamalı.
  • Çalışma ortamınız iyi düzenlenmiş olmalı ve yeteri kadar alan olmalıdır.

Çalışma Ortamınızı Engelleyecek Faktörleri Ortadan Kaldırın

Çalışma ortamınızda sizi engelleyecek şeylerden biri de telefondur. Telefonunuz çalışırken kapalı olmalıdır. Çünkü, telefonunuz açık olursa, sürekli olarak sosyal medyaya bakmak zorunda kalır ve sorun yaşarsınız. Özellikle ara verirken bu size problem yaratacaktır, bu yüzden mutlak surette sorun yaşamamak adına çalışma ortamınızı engelleyecek faktörleri ortadan kaldırmalısınız.

Farklı Kaynaklar Kullanın

Piyasadaki bütün kaynakları kullanmaya çalışın. Çünkü her kaynak birbirinden farklıdır, kimi kaynaklarda bulamadığınız çözümler, farklı kaynaklardan bulabilir ve çözebilirsiniz. Farklı kaynaklar kullanmanın, bu açıdan önemi çok büyüktür.

Ezber Yapmayın

Hiçbir ezber, aklınızda uzun süre kalamaz. Hatta bir hafta boyunca çalışıp ezberlediğiniz 100-200 kelime düşünün, bu kelimelerin sadece 1-2 tanesi bir yıl sonra hala aklınızda kalacaktır. Bu nedenle ezbere karşıyız, ezber yapmayın. Kelime öğrenirken, mutlaka ve mutlaka bir bağdaşma kurun, bağdaşma kuramazsanız hiçbir şey öğrenemezsiniz.

Size En Çok Puan Kazandıracak Derse Odaklanın

Üniversite sınavına çalışırken, mutlaka size en çok yararı olabilecek dersleri çalışın. Bu eşit ağırlık için matematik ve Türkçe, sayısal için, matematiktir. Yani hangi dersten daha fazla puan alacaksanız, o derse daha fazla vakit ayırmanız gerekmektedir, yüksek puan alabilmenin tek yolu budur.

Kendinizi Ödüllendirin

Kendinizi mutlaka ödüllendirmelisiniz, çünkü ödüllendirmek daha fazla çalışabilmenin tek yoludur. Örneğin 1000 soru çözünce bir gün ara vereceğim, 10 saatlik toplam çalışma yaptıktan sonra 1 gün ara vereceğim gibi hedefler belirleyebilirsiniz kendinize, bu sayede hızlı bir şekilde çalışabilir ve sürekli olarak mola verebilirsiniz.

Ara sıra gezmeli tozmalı ve başımızı dersten kaldırmalıyız. Tatile gitmeli, eğlenmeliyiz. Fakat bunlar çok çok sık da olmamalı. Derslerimizi etkilemediği sürece herhangi bir problem yoktur.

Ne Çalışacağınızı Bilin

Verimli ders çalışmanın en önemli sırrı, neyi ne zaman çalışacağını bilmektir. Masaya oturmadan önce ne çalışacağınıza dair kafanızda bir fikir olmalıdır, aksi takdirde sorun yaşarsınız. Bu yüzden ne çalışacağınızı iyi bilmeniz şart.

Mesela bugün Matematik çalışacağım demek yeterli değildir, bugün üslü sayılardan 30 dakika konu anlatımı dinleyecek ve ardından 50 soru çözeceğim diyeceksiniz. Yanlışlarınız çok fazla çıkıyorsa, bu konuyu yeterince iyi anlamadığınızı gösterir. Mutlaka saatlerce emek verip çalışmanız gerekir.

Uzun Süreler Çalışmayın

Ortalama 30 dakikadan sonra motivasyon ve dikkat azalmaya başlar. Bu yüzden mola vermeden en fazla 45 dakika çalışmak gerekir, akabinde hemen mola vermek gerekmektedir, aksi takdirde hem konuyu iyi anlamaz hem de çok hata yaparsınız, bunu bilmek çok önemlidir.

Çalışırken Not Tutun

Anlamadığınız yerleri öğrendiğiniz anda not alın. Mesela üslü sayılarda bir şeyi öğrendiniz, ardından soru çözerken not almadığınız kısım yüzünden bir soruyu yanlış yaptınız. İşte bu durumda soruyu çözebilmek için notlara bakmakta yarar var, not almazsanız sürekli aynı konuyu defalarca dinlemeniz gerekir.

Soru Çözerken Kopya Çekin

Soru çözerken sınavda olmadığınızı bilin. Kendinizi denemeye, yani yanlışlarınızı ve doğrularınızı görmeye ancak belli bir süreden sonra başlayabilirsiniz. Kendinizi ayda bir kez deneyin, bunların dışında sürekli kopya çekerek soru çözün. Bu şekilde bir çalışma alışkanlığı geliştirmek önemlidir. Unutmayın ki, bir soruyu anlamadığınızda kopya çekerseniz, aslında konuyu öğrenirsiniz, yani kopya çekmek sınav dışında kötü bir şey değildir, bol bol kopya çekin.

Tıkandığınızda Bırakın

Ders çalışırken yorulduğunuzu ve motivasyonunuzu yitirdiğinizi hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ders çalışmayı bırakın ve dinlenin. Hatta o gün bir iki saat çalıştıysanız ertesi gün çalışın ve o gün dinlenin. Bu sayede vücudunuzu fazla yormadan çalışmış olursunuz ve bunun ciddi bir faydasını görürsünüz.

Kendinizi Eve Hapsetmeyin

Üniversite sınavına hazırlanmak zorlu bir süreç tabi ki. Fakat bu kendinizi eve hapsetmeniz gerektiği anlamına gelmez. Sınava hazırlanırken bazı arkadaşlar çok çalışmamasına karşın, dışarı çıktığında bir suçluluk duygusu hisseder, fakat evdeyken de ders çalışmamaktadır. Kendinizi eve hapsetmek ve sabahtan yatana kadar çalışmak zorunda değilsiniz, mutlaka ara ara dışarı çıkıp nefes alın.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri | Nasıl Verimli Ders Çalışılır? yazımızı incelediyseniz Kanada’da Dil Eğitimi Almak İçin Ne Kadar Para Gerekir? yazımız da işinize yarayabilir.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu