Yüz Felci Neden Olur? Egzersizleri ve Tedavi Süreci

Yüz felci neden olur, belirtileri nedir ve tedavisi için nasıl bir süreçten geçmeniz gerekir? Yüz felci çok fazla kişi de gözükmese de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu yazımızda yüz felci ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Yüz kasları ile beyin ile arasındaki sinir hücrelerinde hasat meydana geldiğinde yüz felci gerçekleşir. Yüz felci neden olur konusunda yüzdeki kasların ana siniri çeşitli sebeplerden dolayı hasar görebilir ve bununla birlikte ilk belirtiler görüldüğü zaman hızlı bir şekilde tedaviye ulaşması gerekir. Tedaviye başlanması gereken hastaların sosyal yaşamını oldukça olumsuz etkileyen yüz felci sebepleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.
Yazıda Neler Var?
Yüz Felci Nedir?
Yüz kaslarının tamamını veya bir kısmını hareket ettirememe durumuna yüz felci denir. Beyinden yüze gelen sinir lifleri etkilendiği zaman yüzdeki mimik kaslarında hareket kaybı meydana gelir. Yüz felci her yaşta görülebilmektedir. Yüz felci nasıl olur konusunda hastalar kaşını kaldırmakta sorun yaşar, gözünü kapatamaz, ağzını hareket ettiremez. Yüz felci konusunda fasiyal sinirin hasar görmesi ile yüz mimik kaslarındaki hareketler gelişmektedir.
Yüz Felci Belirtileri
Yüz felcinin birçok belirtisi bulunmaktadır ve bu belirtiler nedene göre kişiden kişiye değişmektedir. Genel belirtiler olarak kişilerde tek taraflı olarak gerçekleşebilir veya yüzün tamamında olabilmektedir. Yüz felci belirtileri şu şekildedir,
- Mimiklerde kontrol kaybı
- Göz kırpamama
- Azalan gözyaşı
- Etkilenen bölgelerde tat kaybı
- Yeme içme zorluğu
- Kulak bölgesinde ağrı
- Etraftaki seslere karşı duyarlılık
- Baş ağrısı
İnmeye bağlı olarak görülen yüz felcinde kafa karışıklığı, bilinç değişikliği, baş dönemsi, denge problemleri, görme sorunları, epileptik nöbetler, bacak ve kollarda güçsüzlük gibi ek belirtiler görülebilmektedir. Kişiler inmeye bağlı olarak yüz felci geçirdikleri zaman alın kırışması, göz kırpması gibi durumlar kaybolmaz ve kişiler bu belirtileri gördüğü zaman hemen acile gitmelidir.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz felcinin en önemli sebebi paralizisidir yani bu durumda yüzün tek bölgesindeki kaslar etkilenir ve ani olarak ortaya çıkar. Bu durumda altta herhangi bir tümör veya kafa travması gibi bir sebep olmaz ve genellikle fasiyal sinirlerinin hasar görmesinden dolayı olur. Yüz felci neden olur konusunda,
- İnmeye bağlı oluşan yüz felci daha ciddi bir durumdur ve bununa sebepleri genellikle oksijen eksikliği ve beyin hücrelerinde aşırı basınçtan dolayı oluşur.
- Yüz bölgesinde yaralanma, darbe alma durumu.
- Baş ve boyun bölgesinde tümör oluşması.
- Orta kulak bölgesinde enfeksiyon, Iyme hastalığı
- Guillain Barre Sendromu ve bazı cerrahi sebeplerden dolayı doğum travması da yüz felcine sebep olmaktadır.
- Yüz felci genellikle kulak ve boğaz enfeksiyonlarından sonra oluşur.
- Ayaz ve soğuk durumları kulak arkasında bulunan kemiğin içerisinde ödem birikmesine ve bunun sonucunda da iltihaplanmaya sebep olur bu tarz durumlar yüz felcine sebep olabilir.
- Sadece yüz bölgesinin soğuk havalarda korunması değil aynı zamanda kişiler kulağın arkasında bulunan kemiğin korunması ile yüz felci durumunu azaltabilirler.
- Yüz felci bir anda ortaya çıkabileceği gibi travma ve enfeksiyonlardan da sonra olabilmektedir.
Gibi sebepler yüz felcine sebep olmaktadır, bu durumda kişiler yüz felcine ne iyi gelir konusunda soğuk havalarda bedenini korurken yüz bölgesini ve kulak bölgesini korumalıdır, yüz felcinin genel olarak sebep olduğu sebepler arasında aşırı soğuğa maruz kalmak olabilmektedir bununla birlikte yaz aylarında da kişiler klimanın önünde yanlış bir kullanım sergilememelidir.
Yüz Felci Egzersizleri
Yüz felci neden olur sorusunu cevaplamaya çalıştık sırada iyileşme süreci hakkından bahsedelim. Yüz felci iyileşme belirtileri konusunda muayene sırasında hastalar gülümseme, göz kırpma, kaş çatma, kaş kaldırma, alın kırıştırma gibi mimikler yapılması istenir ve sonrasında kişilerin kas hareketleri değerlendirilmektedir.
Yüz felci egzersizleri kişilerin durumuna göre doktorlar tarafından verilir ve muayene sırasında BT, MRG görüntülenmesi ile birlikte kan testleri de yapılmaktadır. Yüz felci egzersizleri konusunda,
- Genellikle hastalara egzersiz olarak fizik tedavisi verilir ve fizik tedavisi olarak yüz felci sıcak uygulama uygulanır ve masaj olarak yapılır.
- Yüz egzersizleri günlük 3 ila 5 defa ayna karşısında yapılmalıdır, kişiler ayna üzerinden mimikleri incelemelidir.
- Kişilere elektrik tedavisi uygulanabilir ve yüzeysel ısıtıcılar ile birlikte masaj ve egzersiz yapılır, 15 dakikalık seanslarla yapılır.
- Uygulanan sıcak torba ile kişilerin kan dolaşımı arttırılır, elektrik tedavisinde de cildin elektrik direnci azaltılır.
Yüz Felci Tedavisi Nasıl Olur?
Yüz felci tedavisi yapılırken tamamen kişiden kişiye ve nedenine göre değişiklik göstermektedir. Yüz felce evde nasıl tedavi edilir konusunda bu tamamen doktorların vereceği egzersiz programı ile belirlenir. Çünkü yüz felcinin altında yatan sebeplere göre tedaviler uygulanmaktadır. Tüm bu durumlar şekillendikten sonra tedavi uygulanır, yüz felci tedavisi konusunda,
- Aniden oluşan yüz felçleri için kişilerde ilk zamanlarda yüksek dozda kortizon tedavisi uygulanmaktadır.
- Kortizon dozu konusunda yavaş yavaş azaltılır ve tedaviler tamamlanır.
- İlaç tedavisi yapılmak istendiği zaman bu durumda yüzdeki sinirlerin hasar durumuna bakılmaktadır.
- Yüz felcinin oluşum durumuna göre travma, enfeksiyon gibi sebeplerden dolayı meydana gelmiş se bu durumda hasta grubuna özel tedaviler uygulanmaktadır.
- Kişilerde sinir hasarı fazlaysa ve bu durum erken teşhis yapılmamışsa bu süre uzatılabilmektedir.
- Kişilerde hiç iyileşmeme durumu toplum için %1 ila 2 oranında görülebilmektedir.
- Tedaviye başlandıktan sonra 6 ay içerisinde iyileşme durumu olmazsa bu durumda estetik operasyonları yapılabilmektedir.
- Kişilerde inmeden kaynaklı bir yüz felci durumu meydana geldiyse kişilere ilk olarak inme tedavisi yapılmaktadır.
- Eğer inmeler pıhtı kaynaklıysa ve yeni olmuşsa pıhtı çözücü yöntemler uygulanmaktadır ve eğer inmeler uzun zaman önce meydana gelmişse ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
- Yüz felci geçirenlerin yorumları tedavisi konusunda inmeye bağlı olarak bazı kişilerde kas hareketlerinde kontrolsüzlük meydana gelebilir ve bu durumda geçici felç için fizik tedavi ile botoks enjeksiyonları uygulanabilmektedir.
Kişiler yüz felci geçirdiği zaman bu durumda gözler etkilenebilmektedir ve eğer gözler kırpılmazsa kornea kurumaktadır. Gözün yapısındaki kuruluk tehlikeli olabilmektedir bu sebeple yüz felci geçiren kişiler göz hekimine de yönlendirilebilmektedir, bazı sebeplerden dolayı yüz felcine ameliyat uygulanmaktadır ve hasarlı sinirler düzeltilir, bununla birlikte tümör varsa çıkartılmaktadır.
Yüz Felci İyileşme Belirtileri
Yüz felci iyileşme belirtileri genellikle kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir, bununla birlikte sinirlerinin hasarına ve yüz felcinin meydana gelmesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yüz felci iyileşme belirtileri konusunda,
- Kişiler yüz felci tanısı koyulduktan sonra 24 ila 48 saat içerisinde tedaviye başlamalıdır.
- Kortizon tedavisinden sonra vakalara göre %80 kadarı 7 ila 10 gün içerisinde iyileşme belirtisi göstermektedir. Bu durumda %10 kadarı 3 ila 4 hafta içerisinde iyileşir ve diğer %10’luk bölüm ise 3 hafta geçtiği halde hala hareket kısıtlaması yaşamaya devam edebilmektedir.
- Kişilerin yüz sinirinde bir hareket kısıtlılığı varsa ve tedaviye cevap vermiyorsa bu durumda bazı nörofizyolojik testler yapılır.
- Bu testlerin başında EMG denilen bir elektromiyografi testi gelmektedir ve testlere göre kişilerin %95 üzerinde bir dejenerasyon seviyesi varsa sinirler cerrahi olarak rahatlatılmaktadır.
- Yüz felci geçirenler ne yememeli konusunda herhangi bir yiyecek veya içecek sınırlaması bulunmamaktadır ve yiyecekleri tedavi ile bir alakası yoktur.
- Soğuğa bağlı olarak meydana gelen yüz felçleri genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Bu durumda ortalama iyileşme süresi ise 3 hafta ile 1 sene arasında sürmektedir.
Yüz Felci Neden Olur? Egzersizleri ve Tedavi Süreci yazımızı beğendiyseniz Sağlık kategorimizdeki Ozon Tedavisi Nedir? Nasıl yapılır? yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.