Zeyilname Nedir? Neden ve Nasıl Düzenlenir?

Zeyilname nedir? Sorusunun güncel karşılığı incelendiğinde ise sözcüğün kökü olan zeyil kelimesinin sigorta işlemlerinde bilgi güncellemesi yapmak veya hatalı bilginin düzeltilmesi olarak geçtiği bilinmektedir. Arapça kökenli zeyl kelimesi kitap sonlarında yer alan ek bölüm yani dipnot olarak tanımlanmaktadır. Zeyilname kelimesinin ise sözlükteki karşılığı eklemek, katmak anlamlarına geliyor. Yapılan düzenleme sonucunda ortaya konulan evraka da zeyilname denilmektedir.
Hemen her sigorta türünde hazırlanabilen zeyilnameler, sigorta poliçelerinin vazgeçilmez öğelerinden biridir. Özellikle araç, trafik ve kasko konularında yaygın olarak zeyilnamelerin kullanıldığını görebilirsiniz. Bunun yanı sıra ihale şartnameleri ve muhtelif sigorta işlemleri için de zeyilname örnekleri mevcuttur. Poliçeler hazırlanırken yapılan yazım hataları, adres değişiklikleri, maddi ve teknik her türlü hatalar için zeyilnameler düzenlenebilir.
Yazıda Neler Var?
Primli ya da Primsiz Zeyilname Nedir?
Esasen poliçelerin üzerinde yapılan değişiklik, ilave, iptal gibi durumlar zeyilname kavramını özetlemektedir. Yapılan eylem zeyildir. Zeyilname nasıl düzenlenir konusunda bilgi vermeden önce zeyilnamelerin özelliklerini açıklamamızda yarar var. Zeyilnameleri primli veya primsiz olarak ayırabiliriz. Primli zeyilnameler için alış – satış işlemlerinde yapılan ekleme ya da iptal işlemleri bu kapsamdadır. Araç, emlak ya da zorunlu deprem sigortası işlemleri primli zeyilnameye örnek olarak verilebilir. Primsiz zeyilnameler için ise iletişim bilgilerinde yapılan değişiklikler örnek verilebilir. Yapılan risk değerlendirmeleri primli zeyilnamelerde belirli bir yükselişe ya da düşüşe sebep olabilir. Bu yüzden özellikle primli zeyilnamelerin dikkatli düzenlenmesi gerekmektedir. Zira olası bir iade veya iptal durumunda ekonomik bir yükümlülük ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Zeyilnameler Neden Düzenlenir?
Herhangi bir sigorta poliçesinde hata görülürse söz konusu poliçenin yeniden düzenlenmesi gerekir. Böyle bir sorun ilgilerce zeyilname hazırlanarak ile giderilebilir. Zeyilname nasıl düzenlenir hususu da bu konuda önem arz etmektedir. Kişilerin hakkını savunmak ve her türlü zararın önüne geçilmesi temel hedeftir.
Zeyilname tek taraflı olarak düzenlenir ancak tarafların karşılıklı olarak onaylarının alınması da zaruridir. Sigortacılar kişilerin çift taraflı onayı ile ilgili zeyilnameyi düzenler. Sigorta şirketi kullanıcısına verdiği bütün vaatleri yerine getirmekle mükelleftir. Buna göre, taraflar iyi niyet esasına ve sözleşme şartlarının uygulanılabilirliğine göre değerlendirilir.
Zeyilnameler Ne Zaman Düzenlenir?
Zeyilnameler birçok nedenle düzenlenebilir. zeyilname nedir suali kapsamında çoğu zaman vatandaşların sorularına rastlıyoruz. Poliçeler hazırlanırken yapılan hatalarda zeyil (düzenleme) yapılır. Böylelikle de zeyilname düzenlenmesi zaruri hale gelir.
Zeyilname hazırlanırken önem verilmesi gereken en mühim durum tarafların karşılıklı rızasının olmasıdır. Örneğin, adres beyanını yanlış veren kişinin bu durumu sigorta şirketi tarafından ilgiliye iletilir. Kişi bu kusuru kabul eder ve zeyil olayı gerçekleşir. Burada karşılıklı kabul önemli olduğu için taraflardan birinin itirazı haline durum değişiklik gösterebilir. Esas olan iki tarafın da yazılmış olan koşullara riayet etmesidir.
Yapılan mukavelede ihale ilanının yayınlanmasının ardından belgede değişiklik yapılması gerekebilir. Mevzubahis ihalenin iptalini engellemek için zeyilname örneği hazırlanabilir. Zeyilnamenin başlama tarihi değiştirilecek olan belgenin en son teklif gününden asgari 10 gün öncesinde olmalıdır. Durumun yasal mevzuata uygunluğu dikkate alınır. Buna göre 4734 sayılı kanunun 29/I maddesine istinaden, ‘ilan verildikten sonra ihale evrakında değişiklik yapılması esastır. Değişiklik yapılması zaruri ise buna sebep olan durumlar bir tutanakta belirtilir ve evvelki ilanlar iptal olur ve eski iş yeniden ilan edilir’ hükmü bulunmaktadır.
Zeyilnameler Nasıl Düzenlenir?
Zeyilnameleri düzenleyenler genellikle sigortacılardır. Sigortalı olan bireyin zeyil talebi sonucunda zeyilname örneği hazırlanır ve mukavele koşullarını iki taraf da inceler. Mesela, evini değiştiren bir kişi DASK sigortasını yeni adresinde uygulamak istiyorsa ve sigorta şirketi de buna onay verdiyse hazırlanan zeyilname ile DASK zeyilname belgesi taraflarca imzalanır. Böylece, önceki poliçe yeni beyan edilen adres için de geçerli hale getirilmiş olur. Zeyilname nedir? Konusu hakkında söz konusu zeyilnamenin hazırlanması kadar, zeyilnameyi hazırlayan kişinin işini hatasız yapması da çok önemlidir. Ancak, tarafların karşılıklı onayının olmasının asıl belirleyici olduğunu da hatırlatalım.
Plaka Zeyili Nedir?
Zeyilnamenin öncelikli olarak sigorta ile ilgili bir kavram olduğundan önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Zeyilname nasıl düzenlenir konseptinin bir diğer merak edilen sorusu ise plaka zeyili nedir sorusudur.
Plaka zeyili, plaka numarası değişimi için yapılan düzenlemeyi kapsamaktadır. Örneğin 10 numaralı bir plaka 35 olarak değiştirilmek isteniyor ise söz konusu değişim için zeyilname düzenlenmesi gerekmektedir. Plaka ilk tescil tarihi, son tarihi, sıra no, rengi, cinsi, ağırlığı, silindir hacmi ve modeli gibi temel bilgileri girdikten sonra noter onayı ile birlikte değişiklik talebinde bulunabilirsiniz. Tarafların imzası ve noter onayının ardından belge işleme girmiş olacaktır.
Aracınızın satılması, araç plaka değişikliği veya poliçe iptali gibi konular artık online işlemler ile de gerçekleştirilebilmektedir. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırmasının en bariz örnekleri bu tarz durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle plaka zeylini istediğiniz şekilde gerçekleştirebileceğinizi belirtelim.
Zeyilname ile İhale Tarihinin Ertelenmesi Mümkün mü?
Zeyilname konusunda ihalenin son teklif tarihinden asgari 10 gün içerisinde anayasamız kanununun 29. maddesine dayanarak değişiklik talebinde bulunulabileceğinden önceden de bahsetmiştik. Burada değişim isteği olan taraflara belirli bir süre tanındığı düşünülebilir.
Zeyilname nedir kapsamında gereken tüm işlemlerin bilinmesi şirketler ve kişiler açısından elzemdir. Peki, ilanın ihale tarihinden asgari 7 gün önce yayınlaması koşulu durumunda nasıl bir yol izlenecektir derseniz, kanunun 13 maddesinin ilk benti işleme konulacaktır. Şu halde zeyilname düzenlemesi olanaksız hale gelecektir. Fakat ilan asgari 10 gün öncesinden yayımlanırsa ya da ihale alınmazsa durum değişir. Bu tip bir durumda yine kanunu dikkate alarak buna göre işlem yapılır.
EKAP Nedir? Zeyilname İçin Önemi Nedir?
EKAP kısaltmasını birçok kişi biliyor olabilir. Açılımı Elektronik Kamu Alımları Platformu olan ETAP Kamu İhale Kurumu başta olmak üzere yüzlerce idare tarafından yayınlanan ihale duyurularına, ihale sonuçlarına ve ihale koşullarına ulaşabilmenize imkân veren bir takip sistemidir. Zeyilname nasıl düzenlenir? Hakkında mevzuata dair pek çok soru karşımıza çıkmaktadır.
Tüm zeyilnameler EKAP üzerinden incelenebilir, kaydedilebilir ve izlenebilir. Ancak, kişilere EKAP üzerinden bilgi paylaşımı ya da herhangi bir tebliğ söz konusu değildir. Bu nedenle ilgili idarece EKAP’a önceden posta, elektronik posta veya faks ile bilgi verilmiş olması gerekmektedir. İhale şartnamesindeki tüm yenilikler ve düzeltmeler bu bilgilendirmede belirtilmelidir.
Zeyilname Şikayetleri
Ülkemizde ihalelere olduğu kadar hazırlanan Zeyilnamelere de şikayetler olduğunu görebilirsiniz. Zeyilname hazırlamak elbette kolay bir iş değildir. Ancak çoğu zeyilname için hazır kalıplar vardır. Bu sayede konusuna göre işlemi yapanların işlerinin kolaylaştırıldığını söyleyebiliriz.
Zeyilname nedir ve benzeri sorular için çokça araştırma yapılmaktadır. Zeyilnamelerde önemli olan tarafların anlaşması ve zeyilnameyi düzenleyen kişilerin alanında uzman kişiler olmasıdır. Bunun için de zeyilname hazırlanmadan önce konunun taraflarca ve düzenleyen tarafından iyi bilinmesi, taraflara metnin evvelce okutulması ve hazırlayan kişinin Türkçe’nin imla kurallarına hakim olması gerekmektedir.
Pek çok işte olduğu gibi zeyilname düzenlemesi işinde de dikkat ve mesleki uzmanlık önem arz etmektedir. Bu nedenle, işiniz ne kadar acil olursa olsun, zeyilname düzenleme konusunda işinde uzman olmayan kişilerle çalışmamanızı öneriyoruz.
Zeyilname Nedir? Neden ve Nasıl Düzenlenir? yazımız ilginizi çektisye Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Öğrenilir ve Sorgulanır? yazımıza da göz atabilirsiniz.